Dnes Prague Edition

Češi nosí roušky hlavně z povinnosti

Strach z nákazy se zvyšuje. Na druhou vlnu se připravují hlavně ženy.

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Exkluzivní průzkum, který pro MF DNES zpracovala společnost STEM/MARK, odhaluje, že obavy z nákazy oproti hlavní koronaviro­vé krizi u lidí stouply o více než čtvrtinu. U poloviny se nálada nezměnila.

Velké téma zůstává povinnost roušek na veřejnosti. Dva nesmiřitel­né tábory z průzkumu vycházejí skoro nerozhodně.

„Na veřejnosti nosí roušku vždy nebo alespoň většinou přibližně každý desátý Čech. Přibližně stejný počet je těch, kteří na veřejnosti roušku většinou nenosí. Přibližně 7 z 10 Čechů pak nosí roušku pouze tam, kde je to povinné, a jinak roušku sundává. Necelých 7 procent Čechů pak nenosí roušku nikdy,“komentuje analytik Bohumil Hurda ze společnost­i STEM/MARK.

Většinu dobrovolný­ch nosičů roušek tvoří starší generace a ženy.

Demonstrac­e proti rouškám

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru pro MF DNES přiznal, že atmosféra ohledně roušek je ve společnost­i jiná než na jaře. „Vnímám debatu, která se oproti jaru posunula. V březnu se všichni fotili hrdě s rouškou na sociální sítě, aby ukázali, že chrání své okolí,“říká ministr. Nyní někteří lidé proti rouškám dokonce protestují v ulicích. Třeba Veronika Vajnerová včera uspořádala demonstrac­i v Teplicích.

„Kdo jen trochu přemýšlí, chápe, že na úmrtnost má kromě kvality a dostupnost­i lékařské péče vliv také údaj o počtu testovanýc­h, počtu pozitivníc­h, počtu nemocných. Říct, že roušky snižují úmrtnost, je úplná pitomost. Maximálně lze říct, že správně používaná a účinná ochranná pomůcka může snížit šíření kapénkové nákazy v případě kontaktu s nemocným člověkem,“vysvětluje důvody organizová­ní protestu Vajnerová. S jejím názorem však nesouzní ministr Vojtěch. Podle něj mají být lidé zodpovědní a dodržovat nastavená pravidla. „Naší povinností je být obezřetní, máme odpovědnos­t za vývoj situace, byť není zatím nijak katastrofi­cká. Nicméně přijde podzim, změna počasí, lidé budou více uvnitř, to vše bude hrát roli a nikdo neví, jestli vir nezmutuje. Nevíme, jak se bude chovat v době respirační­ch nákaz,“míní Vojtěch. Podle něj je nošení roušek běžné. „Vidíme to i v zahraničí, že je to standardem. Naopak v zahraničí je ta povinnost i širší,“podotýká Vojtěch.

Bojí se hlavně ženy

Na procházku ven však nemá problém vyrazit přes 60 procent respondent­ů. Lidé v průzkumu přiznali, že se vyhýbají i akcím, kde je vyšší koncentrac­e lidí. Těm se vyhýbá dokonce přes 65 procent. Obavy mají většinou ženy a lidé nad šedesát let.

Na druhou vlnu se podle průzkumu připravuje téměř třicet procent dotazovaný­ch. Zbytek situaci buď neřeší, nebo čeká, až co nařídí úřady. Ochranné vybavení mají nakoupené většinou ženy, naopak muži vyčkávají. Případnou druhou vlnu neřeší hlavně lidé mezi 30. a 44. rokem.

Podle ministra je přitom druhá vlna v nedohlednu. Podle něj neskončila ještě ani ta první. „Ze začátku jsme hovořili o nějakých třech stech až čtyřech stech případech, ale tady byl taky nějaký původní předpoklad, že přes léto bude nějaký klid a pak přijde druhá vlna na podzim. Virus ukazuje, že není zkrátka sezonní. On ukazuje, že nezáleží na počasí, stále se šíří a je infekční. Nedá se tak asi úplně hovořit o nějaké první nebo druhé vlně,“dodává ministr zdravotnic­tví Vojtěch.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttestoc­k
Ilustrační foto: Shuttestoc­k
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia