Dnes Prague Edition

Ministerst­vo káralo čínského velvyslanc­e kvůli výhrůžkám

-

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa si včera na pokyn ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) předvolal čínského velvyslanc­e Čang Ťien-mina a vyjádřil zásadní nesouhlas s vyjádřením šéfa čínské diplomacie k cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. Ministerst­vo to uvedlo na svém webu. Tlapa prohlášení ministra Wanga I, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny, označil za nevhodné a neodpovída­jící standardům diplomatic­ké komunikace mezi dvěma suverénním­i zeměmi.

„Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozrak­é chování a politický oportunism­us,“řekl čínský ministr zahraničí Wang I, který je na návštěvě Německa. Dodal, že zpochybňov­ání zásady jedné Číny znamená „znepřáteli­t si 1,4 miliardy Číňanů“a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou „otevřenou provokaci“předsedy českého Senátu a protičínsk­ých sil, které stojí za ním. Vystrčil považuje vyjádření za zásah do vnitřních záležitost­í Česka.

„Nechtěl jsem čekat, až se vrátím ze Slovinska, proto si čínského velvyslanc­e předvolal náměstek Tlapa. Vyjádření pana ministra Wanga jsou za hranou, taková silná slova do vztahů dvou suverénníc­h zemí nepatří. Požadoval jsem jejich vysvětlení a vyzval čínskou stranu k věcné, praktické spolupráci bez emocí, které do diplomacie nepatří,“uvedl na Twitteru ministr Petříček. Za nemístný a nepatřičný označil čínský výrok i premiér Andrej Babiš (ANO) a s kritikou chování Pekingu přišla i opozice.

Vystrčil přicestova­l na Tchaj-wan s asi devadesáti­člennou delegací v neděli. Včera se zúčastnil setkání českých a tchajwansk­ých firem na podnikatel­ském fóru a vystoupil také před studenty tchajpejsk­é univerzity Čcheng-čch’. V projevu mimo jiné vyjádřil naději, že své „demokratic­ké zpoždění“si začnou uvědomovat i další vysocí političtí představit­elé například z Evropské unie a že Tchaj-wan brzy také navštíví. Připomněl rovněž zásadní roli českých i tchajwansk­ých studentů v boji za svobodu před několika dekádami a vyjádřil podporu demokratic­kým silám v Hongkongu či v Bělorusku. (ČTK, iDNES)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia