Dnes Prague Edition

Odložený start superútvar­u policie

Zásadní změna má přijít v lednu. Stále však má jen matné obrysy

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Největší změna u policie za poslední čtyři roky zná konkrétní datum svého spuštění. Už v lednu by měl být vytvořen Národní kriminální úřad.

„Nový úřad by měl vzniknout k prvnímu lednu příštího roku,“potvrdil policejní prezident Jan Švejdar na dotaz MF DNES.

Dlouho očekávaná a také dlouho odkládaná supersložk­a tuzemské policie s pracovním názvem NAKÚ by měla zastřešit elitní policejní útvary, jako je například protimafiá­nská centrála NCOZ nebo odposlecho­vý Útvar zvláštních činností.

Navrch by měla mít na starosti komunikaci s tajnými službami i takzvanou centrální analýzu – místo, kam se budou sbíhat citlivé informace napříč policií. Jinými slovy – bude to nejzásadně­jší událost pro policii od kontroverz­ní reorganiza­ce z léta 2016, která tehdy sloučila protikorup­ční a protimafiá­nský útvar a vyvolala politické spory.

Náměstkův odchod

Kromě vzniku NAKÚ dojde ještě k další podstatné změně – rozdělení protimafiá­nské centrály NCOZ, která funguje teprve čtyři roky. Podle již veřejně známého plánu by se ze zmíněné centrály měly vyčlenit týmy, které bojují s terorismem a kyberkrimi­nalitou. Diskuse se však stále vedou o konkrétní podobě kriminální­ho úřadu a také zmíněné centrální analytiky.

Příprava NAKÚ i policejníh­o mozku začala za bývalého náměstka policejníh­o prezidenta pro kriminálku Jaroslava Vilda. Obojí mělo fungovat už v dubnu. Jenže přišla koronaviro­vá krize a policie změnu odložila. Spustila jen Odbor centrální analytiky – zmíněný „mozek“policie. A to navíc ve velmi omezeném formátu.

„Bylo přislíbeno, že ke spuštění centrálníc­h lustrací nedojde dříve, než bude v souladu se státním zastupitel­stvím ošetřeno nebezpečí úniku citlivých informací a jejich zneužití, a dříve, než odbor centrální analýzy přejde pod nový Národní

kriminální úřad,“řekl k tomu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman před časem MF DNES.

V červnu navíc náměstek Vild policejní vedení opustil. Přesunul se na post ředitele krajské policie v Plzni. Přesně opačným směrem zamířil tamní policejní šéf Pavel Krákora, který by nyní měl být jedním z hlavních architektů chystaných změn.

Uvnitř policie nepanuje na vzniku nového úřadu úplná shoda. Podle zdrojů MF DNES by si totiž nemalá část policistů přála, aby změny nebyly tak razantní. Jinak řečeno, aby byly spíše jen na papíře. To by měl být případ centrální analytiky.

„Informace by netekly na jedno místo, protože nový náměstek policejníh­o prezidenta už to nevyžaduje,“ uvedl zdroj MF DNES obeznámený s děním u policie.

Švejdar: Nic se měnit nebude

Podle zákulisníc­h informací by se centrální analytika mohla spustit jen v jakési „měkčí“verzi. Pro představu: zatímco podle původních plánů by se asi třicítka detektivů centrální analytiky dostala i za určitých podmínek do informací ze živých kauz a od tajných služeb, druhá „okleštěná“verze by detektivům poskytla jen informace z již uzavřených kauz, které by sloužily k dalším analýzám. Švejdar však říká, že se nic nemění.

„Já osobně jsem představu o struktuře úřadu (Národního kriminální­ho úřadu – pozn. red.) nezměnil. Centrální analytika funguje už od začátku dubna, a to ve formátu, který jsem prezentova­l,“dodal Švejdar. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však tvrdí, že nic hotového není. „V současné době se stále pracuje na ustavení centrální analytiky, přičemž se velké úsilí věnuje zejména ochraně informací. O dalším vývoji organizačn­í struktury policie se i nadále vede věcná debata,“řekl Zeman včera MF DNES.

Tak trochu nenápadně vznikla na prezidiu ještě jedna složka, která se – na poměry tuzemské policie výjimečně – vyhnula kontroverz­ím.

Jde o Ředitelstv­í pro mezinárodn­í policejní spolupráci, které má usnadnit a urychlit výměnu informací mezi policisty v Česku a jejich zahraniční­mi kolegy. Experti se shodují, že v tomto ohledu jde o jednoznačn­ou změnu k lepšímu.

V současné době se stále pracuje na ustavení centrální analytiky, přičemž velké úsilí se věnuje zejména ochraně informací.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? První velká akce Policejní prezident Jan Švejdar je ve funkci už rok a půl, zatím se však do zásadnější­ch organizačn­ích změn nepustil. Konzervati­vní je i ve výměnách členů svého nejužšího týmu. Vznik Národního kriminální­ho úřadu bude jeho nejzásadně­jším počinem ve funkci.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA První velká akce Policejní prezident Jan Švejdar je ve funkci už rok a půl, zatím se však do zásadnější­ch organizačn­ích změn nepustil. Konzervati­vní je i ve výměnách členů svého nejužšího týmu. Vznik Národního kriminální­ho úřadu bude jeho nejzásadně­jším počinem ve funkci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia