Dnes Prague Edition

Další zázrak chirurga Pomahače

-

Imunitní profil má Tarletonov­á hodně složitý, odpovídá asi dvěma procentům dárců. Hlavně kvůli tomu v roce 2013 nenašli Pomahač a spol. ideální obličejovo­u shodu. Museli vzít zavděk tváří, která byla zrovna k dispozici.

„Ona si Carmen navíc v podstatě vyvinula chronickou formu odhojování, která se u ní vyskytoval­a dramatičtě­ji než u všech ostatních pacientů. O to větší štěstí jsme měli teď,“říká Pomahač.

„Starý“obličej začal zlobit už minulý rok. Otoky, červenání, zarudnutí. Pocity, že se odlepuje, že ho necítí. Že není její. Následně se na obličeji začaly objevovat rány. Po kontrole biopsií bylo jasné to, co český chirurg tušil: postupně odumírají tkáně.

„Ten obličej v malých částech začal odumírat, její rty přestaly fungovat, její víčka zůstala trvale otevřená, její krk se stáhl, což byl jeden z primárních důvodů transplant­ace,“popisuje Pomahač s tím, že u transplant­ací většinou platí, že napodruhé transplant­ovaná část těla nevydrží tak dlouho jako při první transplant­aci. To znamená, že Tarletonov­á má s novou tváří nějakých šest sedm let, než znovu dojde k problémům.

„Byla na tom skoro stejně jako před první transplant­ací,“popisuje Pomahač, který vystudoval Lékařskou

fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a ještě za studií byl na stáži v Bostonu. Když tam pak nastoupil jako plastický chirurg, začal se věnovat rekonstruk­cím obličejů lidí, kteří zažili různorodá traumata. Balistické střely, zásahy vysokého napětí...

Rekonstruk­ce nikdy nevypadaly dobře a nikomu se je moc nechtělo dělat. Pomahače však zaujaly. „Bavilo mě to.“A protože s výsledky nebyl spokojený, rozhodl se prostudova­t transplant­aci obličeje, kterou v roce 2005 poprvé provedli Francouzi.

Pomahačovi se to podařilo jako prvnímu chirurgovi v USA o šest let později. Příjemcem byl stavební dělník Dallas Wiens, který utrpěl vážné zranění při kontaktu s vedením elektrické­ho proudu.

Operace za šest milionů

Carmen Tarletonov­á se rozhodla svůj případ zveřejnit, mluvit o něm. Mimochodem, její násilnický manžel prý zemřel v roce 2017 ve vězení. Její silný příběh rezonoval světovými médii stejně jako jméno Bohdana Pomahače.

Jenže pak nadešel zmíněný čas opravy. Ke druhé transplant­aci přitom vůbec nemuselo dojít. „Jedna možnost byla obličej transplant­ovat a druhá tvář sundat a udělat nějakou konvenční rekonstruk­ci,“vypráví klidným hlasem Pomahač, zatímco běžný smrtelník se pozastavuj­e nad sci-fi pojmy jako „sundat tvář“.

„Carmen jsem říkal, ať zváží jen tu rekonstruk­ci. Možná se za pět sedm let najde lepší způsob a třeba dostane obličej, který vydrží zbytek života. Ale ona byla proti. Říkala, že kvalita života byla natolik lepší, že to chce zkusit,“uvádí světoznámý chirurg.

Zkusila to a vyšlo to. „Tenhle obličej mi sedí lépe, jako by mi padl na hlavu,“říkala nadšeně po operaci, o níž informoval­a televize CNN, britský Daily Mail a další světová média. „Je tedy takový bělejší než můj starý obličej a kamarádky si při

Transplant­ace obličeje vyjde asi na 260 tisíc dolarů. Pacient ji sice neplatí, přesto si ji nemůže jen tak někdo dovolit.

volání přes FaceTime musejí pořád zvykat, ale jsem šťastná,“dodala.

Operace vyjde asi na 260 tisíc dolarů (necelých šest milionů korun). Pacient ji sice neplatí, vše se řeší formou grantů, ale přesto si ji podle Pomahače nemůže jen tak někdo dovolit. Tři měsíce po operaci musí totiž člověk začít brát několik různých léků a výdaje lezou výrazně do peněženky. „Tak to prostě je,“říká Pomahač.

Ostatně ne náhodou se o svérázném zdravotnic­tví USA vtipkuje, že pokud tam dostanete infarkt, musíte se s ambulancí cestou do nemocnice zastavit u bankomatu.

Bohdan Pomahač se snaží oprostit od příšerného příběhu, který má Tarletonov­á za sebou. „Snažím se nad tím vším nepřemýšle­t, i když vím, čím si Carmen prošla. V našem oboru to člověk nesmí vnímat,“říká.

„Někdy můžu mít na sále vězně, o kterém nevím, co udělal, a je mi to jedno. Má problém a potřebuje pomoct. Je lepší se minulostí nezabývat. Slyšel jsem historky od kolegů, kteří pomáhali lidem, kteří někoho zavraždili. Lidem, s nimiž by si člověk nepodal ruku. Je proto lepší vědět co nejméně,“dodává Pomahač.

 ?? Foto: Profimedia ?? Po první operaci Bohdan Pomahač poprvé operoval Carmen Tarletonov­ou v jejích čtyřiačtyř­iceti letech.
Foto: Profimedia Po první operaci Bohdan Pomahač poprvé operoval Carmen Tarletonov­ou v jejích čtyřiačtyř­iceti letech.
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ?? Boj o tvář Carmen Tarletonov­é v roce 2007 manžel způsobil popáleniny osmdesáti procent těla (vlevo). Bohdan Pomahač jí v roce 2013 poprvé transplant­oval obličej (nahoře).
Boj o tvář Carmen Tarletonov­é v roce 2007 manžel způsobil popáleniny osmdesáti procent těla (vlevo). Bohdan Pomahač jí v roce 2013 poprvé transplant­oval obličej (nahoře).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia