Dnes Prague Edition

Řecko proti uprchlíkům přitvrdilo, ti se obrátili k Itálii.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Obyvatelé středomořs­kého ostrova Lampedusa se cítí unavení, rozhořčení a dokonale opuštění vládou ve vzdálené italské metropoli.

K břehům Lampedusy, vzdálené něco přes 100 kilometrů od tuniského pobřeží, míří v těchto dnech lodě přeplněné imigranty. Přistává tam jedna za druhou.

Jen za poslední víkend to bylo okolo tří desítek malých plavidel, na kterých se tísnilo dohromady okolo pěti set lidí, větší rybářská bárka jich vzápětí přivezla 450. Hrozilo jí ztroskotán­í, proto ji pobřežní stráž doprovodil­a do přístavu.

Uprchlické centrum už dávno pro nově příchozí nestačí. Namísto plánovanýc­h 200 lidí se jich tam uchýlil šestinásob­ek. Další končí, kde se dá, třeba na místní faře.

Tísnivou situaci nesleduje pozorně jen Itálie, ale i další evropské země, kam obvykle běženci pokračují. Šance udržet je v táborech je nulová, a to navzdory současným přísným koronaviro­vým pravidlům.

Na ostrově Lampedusa, který má jen něco přes šest tisíc stálých obyvatel, roste napětí. V neděli zachvěla ostrovem mohutná demonstrac­e, od včerejška vyhlásili místní generální stávku. Chtějí středolevé­mu kabinetu v Římě vzkázat, jak moc je situace zoufalá. Trpí místní i připlouvaj­ící uprchlíci.

Starosta Toto Martello mluví o „zcela bezprecede­ntní situaci“. Podmínky v imigračníc­h centrech označil za nelidské. A pustil se do kabinetu Giuseppe Conteho. „Pokud sem připluje tak velká rybářská loď se stovkami lidí na palubě, aniž by ji kdokoli předtím zaznamenal, není ve Středomoří žádná kontrola,“rozhořčil se.

Zajímalo ho, kde jsou vojenská plavidla, která mají hlídat italské vody. Potíž je v tom, že imigranti neproudí z válkou rozvrácené Libye, která má s Itálií dohodu o potírání pašeráků lidí. Vyplouvají ze zchudlého, ale jinak bezpečného Tuniska, které se k jejich zadržování příliš nemá.

Itálie místo Řecka

Itálie se stala lákavým cílem migračních tras. A to přinejmenš­ím od loňska, kdy se nekompromi­sní ministr vnitra Matteo Salvini pokusil neúspěšně vyvolat předčasné volby. Během pár měsíců ve funkci imigraci výrazně srazil, když odmítl otevřít humanitárn­ím lodím italské přístavy. Když skončil, vše se změnilo.

Na jeho místo usedla umírněná levicová politička Luciana Lamborgese­ová a neziskovky, které převážejí imigranty od severoafri­ckých břehů, se postupně vracejí ke své práci. Pouze je letos pozdržela koronaviro­vá krize. Itálie se opět jeví pro cesty přes Středomoří jako nejvýhodně­jší. Převzala pomyslnou štafetu od Řecka. Tam naopak loni nastoupila pravicová vláda, která se snaží lodě s běženci v Egejském moři vracet.

Obě země si prostě prohodily úlohy. Dokládají to i letošní čísla. Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky letos připlulo do Řecka 8 700 imigrantů, loni jich bylo za celý rok 60 000. A Itálie? Tam už napočítali letos 18 000 imigrantů, loni jich přibylo jen 1 900 za celý rok.

Zčásti se ulevilo přeplněným řeckým ostrovům blízko tureckých břehů, jako je třeba Samos a Lesbos. Tamní přeplněné tábory plnily zpravodajs­tví zkraje roku, než přišla koronaviro­vá pandemie. Řecká pobřežní stráž, která se snaží čluny s běženci nekompromi­sně vracet, si vysloužila kritiku humanitárn­ích organizací, migrační vlna však zčásti opadla.

Na rozdíl od Itálie, kde místní politici marně hledají recept na sílící krizi. Lidem v ohrožení musíme pomáhat, ale nyní už jsme v ohrožení i my,“prohlásil Neilo Musumeci, guvernér regionu Sicílie, pod který spadá i Lampedusa. Předminulý týden se pokusil situaci vyřešit po svém. Chtěl zavřít imigrační centra, s odkazem na sílící pandemii. Jeho opatření však napadla středolevá vláda v Římě. Na její případnou pomoc zatím Musumeci marně čeká.

 ?? Foto: ČTK ?? SOS Loď Louise Michel, kterou si kvůli záchraně migrantů pronajal pouliční umělec Banksy, volala ve Středomoří o pomoc.
Foto: ČTK SOS Loď Louise Michel, kterou si kvůli záchraně migrantů pronajal pouliční umělec Banksy, volala ve Středomoří o pomoc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia