Dnes Prague Edition

Banksyho mise: Vylovit, pak přivolat pomoc

-

Růžovobílé humanitárn­í plavidlo Louise Michel, nazvané podle francouzsk­é anarchistk­y z 19. století, vypadá jako věrná kopie jednoho z artefaktů věhlasného streetarto­vého umělce Banksyho, který si ho pronajal.

Teď je tato nepřehlédn­utelná loď v centru pozornosti. Stala se téměř jakýmsi veřejným návodem, jak zachraňova­t ze Středozemn­ího moře uprchlíky.

Banksy, nejslavněj­ší žijící pouliční tvůrce světa, udržuje už roky v tajnosti svou totožnost.

Nebyl to vtip, ale Banksy

Jeho díla se pravidelně zabývají migrační krizí, takže loni kontaktova­l německou aktivistku Piu Klempovou a zmíněnou loď jí nabídl. Ze svých prací měl příjmy, které chtěl věnovat na tuto věc.

Němka byla v šoku. Zprvu si prý myslela, že jde o vtip. Ale nešlo, takže pronajaté plavidlo teď brázdí Středozemn­í moře a tahá z vody běžence.

A o lodi Louise Michel je hned slyšet.

Připomněla se o víkendu. Loď požádala o pomoc s tím, že se nachází v nebezpečné situaci. Byla kriticky přeplněná. Mluvilo se navíc o nejméně jednom mrtvém.

„Trosečníci strávili mnoho dní na moři a jsou v pátrací a záchranné oblasti Evropské unie,“uvedla posádka účtu.

Dále zpráva líčila, že posádka není schopná s lodí manévrovat, a kritizoval­a ironicky situaci, kdy se jí nedostalo okamžité pomoci od „neodpovědn­ých úřadů“. na svém twitterové­m

Běženců na palubě přibývá

Louise Michel během další záchranné mise nabrala na palubu 130 imigrantů včetně mnoha žen a dětí. Přestoupil­i si z menších člunů, které už údajně nabíraly vodu. Celkem tak už bylo na palubě plavidla 219 trosečníků, zato pouhých deset členů posádky.

Na plavidle velí kapitánka Pia Klempeová, kterou italské úřady stále vyšetřují kvůli napomáhání nelegálním­u přistěhova­lectví.

Italská pobřežní stráž posléze převzala z paluby devětačtyř­icet nejzranite­lnějších lidí včetně žen a dětí.

Zasáhnout se rozhodla také italská humanitárn­í loď Mare Jonio, která vyplula na pomoc ze sicilského přístavu Augusta. Do věci se rovněž vložily dvě agentury OSN a vyzvaly k bezodkladn­ému vylodění lodi, stejně jako dalších plavidel se stovkami imigrantů.

Banksy zatím psal na Twitter své příspěvky o ignoranci evropských úřadů ve vztahu k imigrační krizi a připojil dovětek o tom, že „všechny černé životy mají cenu“. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia