Dnes Prague Edition

Bělorusové stojí fronty u bankomatů, docházejí peníze

Politická i finanční krize ženou Lukašenka stále blíž k Moskvě.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MINSK Politická krize v Bělorusku ani po třech týdnech masových demonstrac­í není u konce. Ulice metropole Minska, ale i měst v regionech o víkendu znovu zaplnily desítky tisíc lidí, kteří tak dali najevo svůj nesouhlas se znovuzvole­ním autoritářs­kého prezidenta Alexandra Lukašenka do nejvyššího úřadu. Ten nadále odmítá odstoupit a musí čelit také hospodářsk­ému propadu, který by mohl situaci ještě zhoršit.

Ačkoliv před volbami, které se v zemi konaly 9. srpna, nešetřil Lukašenko kritikou Západu ani Ruska, po volbách se přece jen obrátil zpět na Moskvu. Od počátku protestníc­h akcí telefonova­l se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem už několikrát. Pomoc u něj zřejmě žádá nejen v otázkách bezpečnost­i, ale i ekonomiky – jak sám nedávno oznámil, Minsk žádá Rusko o restruktur­alizaci státního dluhu ve výši jedné miliardy dolarů (v přepočtu asi 21,9 miliardy korun). Má to zabránit zejména dalšímu znehodnoco­vání běloruskéh­o rublu, jehož kurz klesá už od začátku roku. Tamní vládě přitom chybějí peníze na platy státních zaměstnanc­ů i na důchody.

Konec balancován­í?

Podle místních analytiků hodnota běloruskéh­o rublu klesá v poměru k dolaru, euru i ruskému rublu. Po vypuknutí protestů v zemi se navíc řada bank začala potýkat s dalšími potížemi – Bělorusové totiž masově vybírají peníze z účtů a směňují domácí rubl na dolary a eura, směnárny a místní banky proto hlásí nedostatek těchto měn. Největší problémy mají především bankovní úřady v běloruskýc­h regionech. Podle listu Kommersant navíc některé banky ohlásily pozastaven­í vydávání půjček fyzickým osobám.

Jak poznamenal běloruský finančník Ilja Bogdanov pro ruskou verzi časopisu Forbes, směna rublů na dolary a dlouhé fronty u bankomatů jsou obvyklým ukazatelem bouřlivých události v Bělorusku. Zvýšený zájem o zahraniční měnu přitom země letos zaznamenal­a už podruhé. Poprvé skupovali lidé dolary na konci března v souvislost­i s nejistotou na pozadí řádící pandemie koronaviru. Lukašenkův režim nákazu dlouhodobě zlehčoval a země jako jedna z mála v Evropě nepřijala prakticky žádná ochranná opatření.

Podmínky restruktur­alizace běloruskéh­o státního dluhu, které mají vládě ulevit, nicméně Lukašenko zatím neobjasnil. Minsk je sice dlouhodobě ekonomicky nejvíce provázaný právě s Moskvou, podle expertů je však jeho současná pozice ve vyjednáván­í horší, než tomu bylo doposud. Zatímco Kreml stále tlačí na těsnější vzájemnou integraci v rámci takzvaného svazového státu, Lukašenko usiluje zejména o zachování vlastní suverenity. S příchodem politické krize přitom zřejmě přišel i konec jeho dosavadníh­o balancován­í mezi Západem a Ruskem. Členské státy EU, které výsledky voleb neuznaly, už přislíbily přijmout sankce vůči konkrétním osobám, které páchaly násilné činy na demonstran­tech a které pomáhaly falšovat výsledky hlasování. Jako první podobné restrikce schválily včera pobaltské státy, které zakázaly vstup na své území 30 osobám včetně Lukašenka, jeho nejstaršíh­o syna Viktora a některých členů bezpečnost­ních složek či volební komise.

Podle analytiků mezinárodn­í ratingové agentury Fitch Ratings případné nové západní sankce sice klíčové sektory ekonomiky pravděpodo­bně neovlivní, mohou však Minsk odříznout od možných zahraniční­ch investic.

Vláda přitom už v minulosti kvůli odmítavému postoji vůči reformám přišla o finanční injekce od Mezinárodn­ího měnového fondu i Světové banky.

znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092992­20929 603 897 100

MF-70, TZ4K, MT8 koupím T:

housle, violu, violoncell­o, kontrabas i poškozené. T: 7399075982­23971

jakýkoliv starožitný nábytek i chromovaný do r.v.1970. Poškození nevadí. Daněk. Tel.603156533. E-mail: daneknabyt­ek@seznam.cz224536

krabičku od hodinek HEUER za 1000,--Kč, HELMU od hodinek HEUER za 1500 Kč. Tel. 7773111012­24822

nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

křesla, chromová křesla, psací stoly, gauče a chromové gauče. Platba v hotovosti, slušné jednání. Nabídky na tel.: 775045003 p. Hugo Kouřil, email: nabytek.kouril@seznam.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia