Dnes Prague Edition

Posvítit si i na naše neziskovky

- Karel Sedláček publicista

Neziskové organizace, jež si kladou bohulibé cíle a nechtějí mít žádný zisk, jsou čas od času terčem kritiky nejen u nás, ale i v USA. V rámci předvolebn­ího boje kandidátů na tamního prezidenta se objevila v americkém tisku zpráva o podivných praktikách jedné z neziskovek, kterou založil Joe Biden po odchodu z Bílého domu. Jmenuje se Biden Cancer Initiative – a jak název napovídá, jejím posláním je podpora léčby rakoviny.

Z daňových formulářů za rok 2017 a 2018 vyplývá, že za dva roky existence získala od dárců asi 4,8 milionu dolarů. Z této sumy však více než tři miliony směřovaly na platy vedoucích pracovníků nadace, na cestovné a stravné, což představuj­e více než 65 % ze získaných prostředků. Přitom v USA platí pravidlo, že neziskovky by neměly vynakládat na vlastní režii více než 25 % příjmu.

Analýza společnost­i Charity Navigator, která hodnotí charitativ­ní organizace z hlediska účinnosti, zjistila, že neziskovky střední a velké velikosti vyplácely svým vedoucím pracovníků­m průměrný plat ve výši 126 tisíc dolarů ročně, tedy mnohem méně, než kolik zaplatila Biden Cancer Initiative svému prezidento­vi Gregovi Simonovi. Ten v roce 2017 obdržel 224 539, v roce 2018 dokonce 428 850 dolarů. Hlavním kritériem Charity Navigator pro hodnocení charitativ­ních organizací je skutečnost, zda „vynaloží alespoň 75 % svých výdajů přímo na své programy“.

Společnost Charity Navigator má však i další hlediska, celkovou efektivnos­t neziskovýc­h organizací dokonce označuje hvězdičkam­i. Čím jich je víc, tím má potenciáln­í dárce větší jistotu, že jeho příspěvek bude správně využit.

Tato nezisková organizace vznikla v USA před 19 lety, když se její zakladatel už nemohl dívat na finanční skandály jiných neziskovek a vytvořil objektivní systém, který mecenášům a donátorům poskytuje cenné vodítko, chtějí-li udělat dobrý skutek.

Není to inspirace i pro nás?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia