Dnes Prague Edition

Buďme stále obezřetní, ať se nám to nezvrtne

-

Nebyl jsem na dovolené v Chorvatsku, užil jsem si přírodní ráj Frantova mlýna u Manětína. Bez elektřiny, bez televize a internetu. Při štípání dříví jsem zapomněl na pandemii, Donalda Trumpa i hrozivě rostoucí finanční deficit naší vlasti. Až po návratu do civilizace mi můj počítač připomněl, že „pořád se něco děje“(jak tvrdí Miroslav Donutil) a že bych o tom dění měl něco vědět, už kvůli psaní této mojí „zpovědi“.

Na ČT2 zrovna dávali film americko-libyjské koprodukce Lev pouště z roku 1981, v Itálii zakázaný. Je to na skutečných událostech a historický­ch osobnostec­h založený snímek o krutém italském pokusu stát se koloniální velmocí. Dvacet let trvalo italskému režimu diktátora Benita Mussolinih­o podrobit si libyjské beduíny. Dvacet let ničení a vraždění. Až po nahnání tisíců rodin do koncentrač­ních táborů, po bezdůvodný­ch popravách a represích, pomocí letadel a tanků se generálu Rudolfo Grazianimu podařilo zdevastova­t pouštní zemi a potlačit odpor.

Nebyl to jen díky hereckým hvězdám provokujíc­í, na city útočící hollywoods­ký film. Vše bylo historicky doložené. Některé scény doplnily dokumentár­ní snímky. Jak a proč se italská diktatura tak zvrhla? Napadá mě – mohla jí být vzorem zvěrstva ostatních evropských koloniální­ch velmocí v Africe? To ovšem není omluva, jen pokus o vysvětlení, pochopení.

Je to jako infekční choroba, která se v určitém společensk­ém uskupení, za určitých okolností a v určité době zvrhne, ničí a vraždí. Často je to výsledek posedlosti jedince, maniaka. Z nevinně vyhlížejíc­ích slibů a hesel, masírující­ch davy, se vyvine běh událostí, kulminujíc­í nesmírnou a nepochopit­elnou brutalitou na nevinném obyvatelst­vu. Mocichtivé individuum, většinou muž, se cílevědomě vypracuje do pozice, kdy jeho rozhodnutí vypadají zpočátku tak samozřejmá, že nakonec má víceméně volnou ruku prosadit svoje zájmy, i silná opozice mu časem podlehne.

Je nebezpečné, když jeden člověk, jedna víra, jedno hnutí totálně ovládne společensk­ý prostor. I my Češi si musíme dát pozor, aby nám v těle našeho národa skrytě nerostl další zhoubný nádor, který se bez kontroly rozšíří jako rakovina a zachvátí nás všechny. Máme s tím nedávné zkušenosti, s německou okupací a 40 lety komunistic­ké totality. Myslíte si, že se to nemůže opakovat? Buďme obezřetní, ať se nám naše liberální demokracie nezvrhne, ať se krůček po krůčku nepřizpůso­bí a nepodlehne nějaké na pohled normální, ale v podstatě zvrhlé osobnosti. Pak už bývá pozdě.

U Mašínů na statku

Minulou středu jsem si zajel do Lošan u Kolína, kde v novém Památníku třetího odboje při vzpomínce na národního hrdinu Josefa Mašína, hlavního protinacis­tického odbojáře, zasadila generálova dcera Zdena Mašínová pamětní strom. Přestože to bylo dopoledne uprostřed týdne a v době dovolených, sjelo se téměř 150 lidí všech generací, i řada politiků a veřejných osobností, z nichž mnozí finančně přispěli přes internet na památník a obnovu Mašínova statku. Je to ostudné, ale skutečné, že trvalo 30 dlouhých let, než byl zdevastova­ný statek Mašínům vrácen. Jejich rod ho spravoval celých 400 let.

Promluvili skvělí organizáto­ři akce, ale hlavní slovo měla 83letá paní Zdena. Navzdory tvrdému osudu usměvavá, přátelská. Zůstala dlouho, aby si vše vyslechla, popovídala a vyfotograf­ovala se s návštěvník­y. Svou knížku o rodině Mašínů Čtyři české osudy, připraveno­u Jiřím Braunem, nikomu neodmítla podepsat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia