Dnes Prague Edition

EMan získal vstupem na pražskou burzu 47 milionů

-

PRAHA Česká vývojářská společnost eMan vstoupila na pražskou burzu. Firma, která dodává software energetick­ým podnikům, bankám nebo automobilk­ám, upsala akcie za 46,6 milionu korun.

Firma eMan vstoupila na burzovní trh Start určený menším inovativní­m společnost­em, které chtějí získat nový kapitál. Celkem upsala 914 tisíc kusů svých akcií za cenu 51 korun. Zájem byl však výrazně vyšší, celkový počet objednávek akcií dosáhl 1,93 milionu kusů.

„Vzhledem k tomu, že objednávky přesáhly počet nabízených akcií o 111 procent, došlo tak ke značnému krácení investorů. Ti, kteří by chtěli realizovat svoji investici v plné výši, budou mít možnost si akcie dokoupit na sekundární­m trhu,“upozorňuje František Bostl ze společnost­i Starteepo, která se na transakci podílela jako poradce. Akcie se budou poprvé volně obchodovat v pátek 4. září.

Specialist­a na aplikace

Většinovým­i vlastníky, kteří budou nadále ovládat více než 51 procent společnost­i, zůstávají původní čtyři zakladatel­é v čele s výkonným ředitelem Jiřím Horynou. Přes dvě procenta akcií drží zaměstnanc­i firmy a zhruba 47 procent připadá na nové akcionáře.

Získané peníze eMan použije na svůj další rozvoj, možné akvizice a také na splacení části bankovních úvěrů.

eMan se specializu­je na vývoj mobilních a webových aplikací. Mezi jeho klienty patří Škoda Auto, Honeywell, E.ON, ČSOB, Allianz nebo MND. V roce 2018 odkoupili původní zakladatel­é 60procentn­í podíl ve společnost­i od Jablotronu, který do eManu vstoupil v roce 2016. Hodnota transakce se tehdy pohybovala v řádech vyšších desítek milionů korun.

Tržby společnost­i vzrostly loni na 168 milionů korun. Celkem zaměstnává bezmála 120 lidí. (ven)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia