Dnes Prague Edition

Zase jen akční vřava bez nápadu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Projekt Power, další z řady filmů o zázračné pilulce, která mění lidi v superhrdin­y. Sice jen na pět minut, zato s maximálním účinkem. Škoda, že jednu takovou u sebe při psaní neměl i scenárista Mattson Tomlin, autor nového Batmana. Jeho celovečern­í debut na objednávku Netflixu žije však alespoň z hereckých výkonů.

Zatímco klasičtí superhrdin­ové se se svými schopnostm­i rodí (Wonder Woman), nebo je jimi něco, třeba tajný vládní program, obdaří (Kapitán Amerika), ve filmu Projekt Power si zájemci o dočasné nadlidské síly musí jejich spouštěč zajistit sami. Neoficiáln­ě, nelegálně, draze a samozřejmě na ulici. V podstatě stejně klišovitě, jak se dodnes v představác­h mnohých prodávají drogy a další omamné látky. Vtip je v tom, že v případě této pilulky uživatel při prvním požití vůbec netuší, jakouže silou bude obdařen. Jestli tu svou pětiminuto­vku prožije jako hořící koule, neprůstřel­ný štít nebo chameleon.

Nevydařený scénář

Jednou z jejích dealerek je i náctiletá Robin (Dominique Fishbackov­á), která se prodejem na předměstí New Orleans snaží zajistit finance na léčbu nemocné matky. Po setkání s bývalým vojákem Artem (Jamie Foxx), který jde po zdroji pilulky, však pochopí, jak zrůdnou látku na ulici nabízela, a rozhodne se k pátrání přidat. Stejně jako o něco později policista Frank (Joseph Gordon-Levitt), čerstvě postavený mimo službu a pomalu odhalující, v jak zkorumpova­ném systému léta působil.

Tolik k příběhu, jehož zbytek si každý gramotný divák dokáže domyslet. Mladý scenárista Mattson Tomlin do něj vecpal tolik milionkrát opsaných vzorců, že to snad musel brát přes kopírák. Od archetypu odhodlanéh­o a neohrožené­ho otce pátrajícíh­o po zdroji jeho neštěstí přes chudou teenagerku odsouzenou k prodeji drog až po supertajno­u organizaci experiment­ující na lidech.

Toto všechno pak zastřešil odvěkou myšlenkou zkorumpova­telnosti člověka silou a scénář byl na světě. Doufejme jen, že stejně zbrklý výkon neodvedl s kolegou Mattem Reevesem i při práci na novém Batmanovi.

Filmu budiž k dobru pár vtipných narážek na Clinta Eastwooda, působivá digitální estetika v akčních scénách, asi tři situačně zvládnuté dialogy a hlavně přesné herecké výkony Foxxe, Gordon-Levitta a Dominique Fishbackov­é, která na rozdíl od své hrdinky oslaví příští rok už třicáté narozeniny.

Režiséři Henry Joost a Ariel Schulman se mohou jen radovat, že jim na účast kývla právě tato hvězdná trojice, a to nejen proto, že k filmu přitáhne pozornost, ale hlavně proto, že si umí ze spíše podprůměrn­ého scénáře pečlivě vybrat výchozí materiál pro modelaci více než uvěřitelné­ho charakteru.

Jinak ale Foxx i Gordon-Levitt zazářili už ve výrazně lepších akčních dílech, ke kterým se diváci dodnes rádi vracejí. Takový osud Projekt Power nečeká, za pár týdnů, možná dnů, se stane jen jedním z mnoha dalších filmů, které Netflix nechal natočit jen tak do foroty. Aby měl tu svou pomyslnou knihovničk­u nazvanou Netflix Originals (původní snímky Netflixu) zase o kus širší.

Projekt Power USA, 2020

40 %

 ?? Foto: Netflix ?? Příběh přes kopírák Teenagerka Robin (Dominique Fishbackov­á) pátrá spolu s vysloužilý­m vojákem Artem (Jamie Foxx) po původu nebezpečné drogy, díky které lidé nakrátko získávají superschop­nosti.
Foto: Netflix Příběh přes kopírák Teenagerka Robin (Dominique Fishbackov­á) pátrá spolu s vysloužilý­m vojákem Artem (Jamie Foxx) po původu nebezpečné drogy, díky které lidé nakrátko získávají superschop­nosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia