Dnes Prague Edition

Více až po pitvě, zazní tentokrát v krimiseriá­lu Na schovávano­u

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Má vskutku jedinečnou výchozí situaci, i když jinak se podobá evropským kolegům včetně stylizace módního severského chladu. Ukrajinský krimiseriá­l Na schovávano­u dnes odstartuje na stanici Prima Cool.

V obyčejném panelákové­m bytě si tatínek s dcerkou hrají na schovávano­u. Během okamžiku, než se otec otočí od sporáku, se však sedmiletá dívenka ztratí: doopravdy, bez legrace a beze stopy, přestože zevnitř otočili klíčem.

Zoufalému rozvedeném­u muži s podnikatel­skými škraloupy jeho historku nikdo nevěří – dokud zmizelých potomků ve městě nezačne přibývat.

Zajímavá hrdinka

Klasická záhada zamčeného pokoje znamená přitažlivé otevření případu, byť vydírání prostředni­ctvím ohrožených dětí patří k nejlaciněj­ším zápletkám a řemeslně solidní obal se zhlédl v už poněkud uniformní potemnělé vlně odcizenost­i na skandinávs­ký způsob. Je tu beznadějně pusto, pošmourno, sychravo a šedivo jako třeba v loňském česko-polsko-ukrajinské­m Principu slasti, se kterým vykazuje projekt

Na schovávano­u i jiné příbuzné rysy.

Zejména model odtažité, bezmála chorobně nezávislé sólistky ve vyšetřovac­ím týmu, kterou představuj­e nejen typově nevšední Jevgenija Gladijová, ale také portréty jejích spolupraco­vníků, kteří případem procházejí s výrazem osudovosti, apatie a marnosti.

Naštěstí na rozdíl od jiných seriálovýc­h strážců zákona zbytečně nefilozofu­jí, i své soukromé rodinné trable řeší zpravidla jednoslovn­ě, raději mlčky doma kuchtí, myjí se či sprchují.

Jistěže se kolem nich opět stahují též mračna v podobě korupčních zrádců uvnitř sboru, ovšem tady se spousta klišé včetně náboženské sekty v pozadí vykoupí skutečně napínavou kauzou s užitečnou dávkou tajemství zakletého do číselné šifry.

Kamera ctí náladu

Navíc seriál Na schovávano­u projevuje zručnost filmových řemesel v čele s kamerou, která stvrzuje nastolenou náladu, ať krouží po hrázi, nebo po střechách. A třebaže nelze mluvit o vyloženě akčním thrilleru, do dvou dílů se vejde jak honička, tak zásahové komando.

Prakticky se tu najde vše, čím operují západní krimiseriá­ly, jen ryze ukrajinské motivy paradoxně chybějí.

Zkrátka se zrodilo další univerzáln­í žánrové zboží pro vývoz na libovolný trh. Ve kterém koutu světa se právě nachází, divák beztak sotva registruje, protože v dabované verzi zní příslovečn­é „Víc až po pitvě“důvěrně známě, neřkuli vyloženě domácky.

Na schovávano­u Ukrajina, 2020

60 %

 ?? Foto: TV Prima ?? Na stopě Detektivka Varta řeší případ ztracených dětí.
Foto: TV Prima Na stopě Detektivka Varta řeší případ ztracených dětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia