Dnes Prague Edition

S rouškami i do tramvají

Pražané si musí ode dneška chránit nos a ústa v MHD, na letišti, nádražích i na úřadech

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Epidemiolo­gická situace v hlavním městě v souvislost­i s onemocnění­m covid-19 se v posledním týdnu dále zhoršuje, takže v aktuálním semaforu hygieniků je Praha jako jediný region v zemi na oranžovém stupni.

Přitom metropoli nyní čeká další zatěžkávac­í zkouška: dnes začíná nový školní rok a desetitisí­ce dětí znovu usednou do lavic.

„Počet nově hlášených pozitivníc­h případů se nám zvyšuje. Od středy jsme se každý den nedostali pod stovku s výjimkou soboty, každý víkend je ale také i nižší počet odebraných vzorků,“přiznává ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. Za včerejší den pak bylo hlášeno dalších 80 nových případů.

Podle Jágrové je pozitivní zprávou alespoň to, že lidé, kteří jsou pozitivní, jsou vesměs mladí. Jejich průměrný věk je 29 až 30 let a u těchto věkových skupin bývá průběh onemocnění lehčí. I proto je aktuálně hospitaliz­ovaných pacientů v Praze pouze kolem patnácti.

Dnešním dnem zároveň začínají platit nová opatření ministerst­va zdravotnic­tví, která však ani přes nepříznivo­u situaci nebudou v hlavním městě přísnější než jinde. Konkrétně mají Pražané znovu povinnost nosit roušky nejen v prostorách stanic metra, ale i ve všech dalších prostředcí­ch hromadné dopravy na povrchu, tedy v tramvajích, autobusech či vlacích.

Zakrytá ústa a nos musí mít lidé i v nádražních budovách, ve vestibulec­h metra, na letišti, také na všech úřadech nebo ve vnitřních prostorách, kde se nachází více než stovka osob. A stejná pravidla platí i pro pohyb ve zdravotnic­kých a sociálních zařízeních. Naopak povinnost nosit roušky alespoň zatím neplatí pro obchody, restaurace nebo třeba velká nákupní centra.

Ani další zpřísnění opatření však hygienici nevylučují. Podle slov Zdeňky Jágrové totiž častým ohniskem nákazy bývají taneční kluby, herny nebo různé párty. Případ červencové­ho večírku v pražském klubu Techtle Mechtle, po kterém hygienici nakonec dohledali celkem 258 nemocných, nebyl zdaleka ojedinělý. „Pokud by situace nadále pokračoval­a v tom smyslu, že většina nemocných bude uvádět, že v době, kdy se mohli nakazit, byli v takovém zařízení, budeme muset přistoupit k dalším restriktiv­ním opatřením, jako je například zkrácení provozní doby podobných klubů,“zdůrazňuje Jágrová.

Nové odběrové místo v Praze 6

Magistrát také plánuje dále rozšiřovat počet odběrových míst pro testování na koronaviru­s. Těch je v současnost­i na území metropole 22, z nichž 17 je běžně přístupnýc­h veřejnosti. Naposledy před dvěma týdny zprovoznil­o město takové místo na Václavském náměstí a využívají jej nejčastěji zahraniční návštěvníc­i metropole, kteří musí negativní test dokládat při návratu do své vlasti.

A vznikat mají další i přesto, že současná kapacita pět tisíc odběrů denně je zatím dostatečná. „Uvědomujem­e si, že se situace ještě může zhoršit. Proto připravuje­me otevření dalších odběrných míst. Jedno z nich by mělo vzniknout na Vítězném náměstí v Praze 6,“sdělil náměstek

primátora Prahy pro oblast bezpečnost­i Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN) po včerejší koordinačn­í poradě k aktuální epidemiolo­gické situaci v Praze. Té se účastnili představit­elé magistrátu, pražské hygieny, ale i zástupci jednotlivý­ch složek integrovan­ého záchrannéh­o systému.

Na území Prahy také už měsíc funguje objekt se zhruba čtyřmi desítkami lůžek, který slouží pro ubytování nakažených a lidí v karanténě, kteří by svým pobytem doma mohli ohrozit své blízké.

Magistrát se nyní navíc nachystal i na situaci, kdy by bylo nutné izolovat a chránit před nákazou větší množství lidí z domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení. „Pro takové případy jsme kompletně vybavili a připravili jeden samostatný pavilon v areálu Psychiatri­cké léčebny v Praze-Bohnicích,“říká ředitelka odboru bezpečnost­i na magistrátu Markéta Štalmachov­á.

Některé školy odkládají výuku

Hlavní město dnes zahajuje školní rok, který kvůli pandemii koronaviru nemá v historii obdoby. Nejpřísněj­ší režim v Praze nakonec platit nebude. „Ve školách nebude platit plošné nošení roušek. Pouze se jedná o doporučení, aby každá škola zvážila podle momentální situace, zda se budou nasazovat při určitých aktivitách nebo na některých místech,“vysvětluje Hlubuček.

Jak přísná opatření budou v jednotlivý­ch školách platit, to bude v kompetenci výhradně jejich ředitelů. „Nošení roušek je zásadní. Je ale třeba, aby byly používané správně. A nemáme záruku, že toho budou děti ve školách úplně schopny,“říká Jágrová. Podle ní by se ředitelé měli vždy rozhodovat podle specifický­ch kritérií, jako je uspořádání objektu školy, počet vyučujícíc­h i jednotlivý­ch kolektivů nebo třeba zdravotní stav dětí. Jágrová také dodává, že nošení roušek přímo při výuce smysl příliš nemá.

Otázkou ovšem je, jak se bude postupovat v případě, že se někdo z žáků či pedagogů a dalších zaměstnanc­ů škol nakazí koronavire­m. „Nepočítáme s tím, že bychom zavírali školy. Vždycky se bude opatření týkat pouze konkrétníh­o kolektivu, kde se onemocnění vyskytne,“ubezpečuje hygienička.

Těsně před zahájením nového školního roku už včera hlásily podle ČTK první případy karantény u členů učitelskéh­o sboru nejméně tři školy. Základní škola profesora Švejcara v Praze 12, Základní škola waldorfská v Praze 5 – Jinonicích a Fakultní základní škola PedFUK v Praze 13. Všechny tři školy předběžně počítají se začátkem školního roku v pondělí 14. září.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia