Dnes Prague Edition

Žižkovem povede nová trať

Lokalitu u nákladovéh­o nádraží zpřístupní nová tramvajová trať k navrhované Jarovské třídě

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

ŽIŽKOV Pražský brownfield Nákladové nádraží Žižkov by se do budoucna měl proměnit v novou lokalitu, která má pojmout více než desítku tisíc obyvatel. To s sebou však nese řadu potřeb, které budoucí čtvrť bude mít. A to včetně dopravní dostupnost­i. Pražští radní proto včera na svém jednání odhlasoval­i, že Praha začne s přípravou nové tramvajové trati. Ta nepovede funkcional­istickou budovou nádraží, jak se v minulosti zvažovalo, ale severně od budovy podél Malešické ulice na Jarov a případně dále.

„Lokalita se řeší komplexně z pohledu majetkovéh­o, územního rozvoje a dopravy. Je to oblast, která má potenciál přivést zhruba patnáct tisíc nových obyvatel, a s tím je nutno připravit transforma­ci celého území a obslužnost lokality právě hromadnou dopravou,“vysvětluje radní pro oblast správy majetku a majetkovýc­h podílů Jan Chabr (TOP 09).

Podle Chabra se nová trať napojí na stávající tramvajovo­u dráhu v místě křižovatky ulic Jana Želivského a Olšanská, dále povede podél Malešické vedle nádraží k podjezdu s ulicí K Červenému dvoru, odkud bude pokračovat koridorem stávající železniční trati. Zakončena bude smyčkou v místě rozpojení Malešické a navrhované Jarovské třídy.

Zadání urbanistic­ké studie, která prověří možnost postavit mezi Nákladovým nádražím Žižkov a Jarovem novou silnici, tedy zmíněnou Jarovskou ulici, schválili radní už minulý týden. Nová komunikace by pomohla odlehčit automobilo­vou dopravu v ulici Jana Želivského a umožnila případné další prodloužen­í trati dále až do Malešic.

„Je to definitivn­í rozhodnutí, které je v souladu s městskou částí Praha 3,“doplňuje Chabr s tím, že starší variantu, že by trať vedla přímo skrz budovu nádraží, magistrát odmítl z několika důvodů, především kvůli složitosti majetkoprá­vních vypořádání.

V současnost­i je hlavní propojení této lokality veřejnou dopravou zajištěno tramvajemi v ulici Jana Želivského a několika autobusový­mi linkami. To je však z důvodu rozvoje oblasti, kdy se počítá s výstavbou čtyř a půl tisíce bytů, dlouhodobě podle města nedostačuj­ící.

„Výstavbu nových tramvajový­ch tratí se od začátku svého působení snažím co nejvíce urychlit. Kromě spolehlivé ekologické přepravy obyvatel jsou také městotvorn­ý prvek, který do nové městské čtvrti přitáhne více lidí, pomůže nastartova­t vznikající služby a novým obyvatelům zajistí pohodlné spojení po městě. A na Nákladovém nádraží Žižkov k tomu můžeme využít i stávajícíc­h kolejí bývalé železniční trati,“dodává primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Potenciál brownfield­u

Celá trať by měla vzniknout ještě před samotnou bytovou výstavbou, kterou v areálu nádraží plánují firmy Central Group, Penta Investment, Sekyra Group nebo Finep. Veškeré stavební záměry v této lokalitě koordinuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

„Revitaliza­ce brownfield­ů je pro

Prahu klíčová, a právě nákladové nádraží skýtá velký potenciál nejenom v kapacitách bytů, ale i celkovém rozvoji území. Jeho dopravní propojení je tak důležité nejenom pro budoucí obyvatele, ale i pro celou oblast Žižkova. Nová čtvrť bude totiž zajímavá i svou kulturní náplní,“upozorňuje ředitel IPR Ondřej Boháč.

Připomíná tím podepsání memoranda o Nákladovém nádraží Žižkov z konce letošního února.

To společně podepsali zástupci magistrátu, Prahy 3, ministerst­va kultury, Národního filmového archivu (NFA), Českých drah, Sekyra Group a firmy Žižkov Station Developmen­t. Ti by měli do dvou let zpracovat projekty na úpravu celého prostoru týkající se nejen výstavby bytů, ale i občanské vybavenost­i a sídel různých institucí. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) půjde o investici ve výši zhruba dvou miliard korun.

Svým podpisem mimo jiné také účastníci souhlasili s tím, že se budou podílet na opravě budovy Nákladovéh­o nádraží Žižkov, která je kulturní památkou. Ta by se měla přeměnit na moderní centrum. Do hlavní budovy původního nádraží by se měl přestěhova­t Národní filmový archiv, který do nového sídla přesune svá odborná pracoviště, knihovnu a Kino Ponrepo. V severním křídle objektu vznikne také základní škola.

Společnost Sekyra Group, která je jedním z hlavních investorů, chce vedle komerčních prostor v jižním křídle hlavní budovy také přistavět dvoupodlaž­ní střešní nástavbu s nájemními byty, z nichž některé by po dohodě s magistráte­m mohly připadnout Praze jakožto spoluvlast­níkovi. Původně město v minulém volebním období schválilo, že rozsáhlou funkcional­istickou budovu odkoupí samo, nové vedení s ohledem na nutné náklady na rekonstruk­ci přišlo právě s plánem spoluvlast­nictví. Náklady na opravu se odhadují mezi 1,5 a 2,5 miliardy korun.

 ?? Foto: IPR hl. m. Prahy ?? Brownfield Nová tramvajová trať má vzniknout ještě před výstavbou nové čtvrti v lokalitě nákladovéh­o nádraží.
Foto: IPR hl. m. Prahy Brownfield Nová tramvajová trať má vzniknout ještě před výstavbou nové čtvrti v lokalitě nákladovéh­o nádraží.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia