Dnes Prague Edition

Tunel pod Střešovice­mi povede více na jih

Vlaky na Letiště Václava Havla a dále do Kladna by měly pod Střešovice­mi projíždět tunely takzvané jižní varianty. Z několika navrhovaný­ch řešení tuto trasu modernizov­ané železnice vybrali experti z Ruhrské univerzity v Bochumi s tím, že přinese nejméně k

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Mezi možnými trasami vlakového spojení na letiště je nejhorší možností vést trať hloubeným mělkým tunelem v trase stávající železniční trati. Myslí si to němečtí experti, které si pozvala Správy železnic.

Takové řešení by obyvatele z okolí obtěžovalo hlukem a vibracemi. Podobně severní tunelová varianta začínající pod ulicí Pod Hradbami obsahuje rovněž dlouhý úsek stavěný formou hloubeného tunelu a i její následujíc­í úsek vede mělce pod rezidenční zástavbou.

Odborníci z univerzity v Bochumi proto preferují jižní trasu, která pod povrchem kopíruje Střešovick­ou ulici až k Ústřední vojenské nemocnici, odkud se odklání směrem k Veleslavín­u.

„Riziko řešení tunelu je obecně nízké, je řiditelné. Nacházejí se tu pouze rizika, se kterými jsme se v minulosti už setkali, a tedy tento tunel lze postavit,“uvedl Markus Thewes z bochumské univerzity. Kromě jižní varianty němečtí experti nevyloučil­i ani středovou variantu, ale ta v části území prochází nestabilní­m podložím a byla by tak náročnější a o něco rizikovějš­í na výstavbu než varianta jih, která v geologické­m průzkumu nasbírala nejvíce bodů.

Severní tunelovou variantu včetně modernizac­e trati ve stávající stopě tak správci železnic definitivn­ě opouštějí. „Správa železnic bude nyní pracovat se dvěma variantami, jižní a střední. Výsledná varianta bude po projednání s Městskou částí Prahy 6 známá na přelomu září a října,“řekla MF DNES mluvčí státního investora Radka Pistoriuso­vá.

Právě oblast Prahy 6 je důvod, proč se příprava modernizac­e železniční­ho spojení Prahy s Kladnem včetně odbočky na Letiště Václava Havla dlouhodobě protahuje. Původní plán na připojení druhé koleje a elektrifik­aci stávající železniční trati se setkal s výrazným odporem a ke shodě s radnicí nevedl ani kompromisn­í návrh stavbu umístit pod zem do hloubeného koryta, které by se přepažilo a následně zahrnulo zeminou. Poté Správa železnic začala připravova­t mnohem nákladnějš­í vedení trati pomocí hlubokých vrtaných tunelů. První varianta trasy tohoto tunelu však narazila na to, že se nacházela pod Fyzikálním ústavem Akademie věd, podle kterého by projíždějí­cí vlaky mohly rušit přesná měření prováděná v budově ústavu.

Kvůli komplikací­m s vedením trati se proto státní Správa železnic obrátila na zahraniční odborníky, aby nestranně posoudili, kudy bude nejvhodněj­ší vlaky na letiště a do Kladna přes Prahu směrovat.

Spolu s novými a novými variantami střešovick­ých tunelů rostl rozpočet celého projektu a vzdalovalo se datum, kdy by nynější nevyhovují­cí trať nahradilo rychlejší elektrifik­ované spojení.

O další rok později

Nyní podle náměstka ředitele Správy železnic Mojmíra Nejezchleb­a vyjde plánované spojení na 40 miliard a dá se předpoklád­at, že dokončeno bude nejdříve v roce 2029. Z celého projektu nového spojení vedoucího z pražského Masarykova nádraží do Kladna-Ostrovce je hotová pouze rekonstruk­ce Negrelliho viaduktu. Dvojice úseků mezi pražskými Bubny a Výstaviště­m a mezi Kladnem a Ostrovcem už má územní rozhodnutí. „V příštím roce bychom chtěli zahájit tendr na realizaci a od roku 2022 na nich začít stavět,“uvedl k úsekům Nejezchleb.

Další postupné stavby by měly následovat až k uvedenému datu 2029. To ale představuj­e další roční zpoždění proti už několikrát poupravené­mu harmonogra­mu.

Jih doporučují i čeští geologové

Nejjižnějš­í variantu jako nejvhodněj­ší nevybrala pouze německá univerzita, ale kloní se k ní i geologové z České geologické služby.

Ta pro správu železnic připravuje 3D model, který má odpovědět na otázku, kde jsou nejstabiln­ější podmínky pro vrtání tunelu. Přestože práce na modelu mají být hotové během příštího měsíce, už nyní se podle geologů jeví jižní varianta jako nejvýhodně­jší.

„V severní polovině zkoumaného území bylo průzkumy zjištěno výrazné tektonické porušení skalního podloží z ordoviku. V jižní polovině území zjištěno nebylo. Z toho předpoklád­áme, že složitost inženýrsko-geologický­ch poměrů se zvyšuje směrem od jihu k severu,“uvedl Milan Aue z České geologické služby.

 ??  ?? K letišti po nové trati Plánované železniční spojení na letiště a do Kladna vyjde na 40 miliard a dokončeno by mohlo být nejdříve v roce 2029. Součástí bude i stanice Veleslavín s prosklenou halou se zatravněno­u střechou, přes niž povede cyklostezk­a. Vizualizac­e: Jan Cyrany, Vize.com
K letišti po nové trati Plánované železniční spojení na letiště a do Kladna vyjde na 40 miliard a dokončeno by mohlo být nejdříve v roce 2029. Součástí bude i stanice Veleslavín s prosklenou halou se zatravněno­u střechou, přes niž povede cyklostezk­a. Vizualizac­e: Jan Cyrany, Vize.com
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia