Dnes Prague Edition

Brzda pro Pražský okruh. Odpůrci stavby se odvolali

-

UHŘÍNĚVES Pohádka o rychlém pokroku v dostavbě chybějící části Pražského okruhu u Běchovic skončila. V posledních dnech před nejzazším možným termínem se na stavebním úřadu v Uhříněvsi nahromadil­a odvolání proti výstavbě 12,6 kilometru dlouhého obchvatu metropole spojujícíh­o brněnskou D1 s hradeckou D11. Příprava dlouho plánované stavby se tím může protáhnout o měsíce i roky.

Rozhodnutí o vydání územního povolení oznámil před měsícem primátor Prahy Zdeněk Hřib. Včera o půlnoci vypršel termín, do něhož se mohli proti rozhodnutí odvolat nespokojen­í občané nebo spolky, které mají proti vedení trasy výhrady. „V pátek se odvolaly Dolní Chabry a jedna fyzická osoba. V pondělí se připojila městská část Praha 20, obce Veleň a Přezletice a další odvolání jsou zatím v podatelně,“řekla včera MF DNES vedoucí stavebního odboru v Praze 22 v Uhříněvsi Pavla Vinklářová.

Obavy z navazující­ho úseku

Odvolání obcí z okolí plánované trasy souvisí s iniciativo­u, která se snaží dlouhodobě chystaný okruh metropole odsunout dále od města a dopravní zátěž tím přenést do Středočesk­ého kraje. „Všichni se snaží tlačit tuto variantu, přestože tím se nákladní doprava zatahuje do obytných částí a katastrů obcí a budou nám tu jezdit kamiony sto metrů od baráku,“uvedl starosta Přezletic Tomáš Říha.

Samotných Přezletic ani dalších obcí, které se odvolávají, se sice projednáva­ný úsek označovaný jako úsek 511 netýká, protože leží severněji. Dotkne se jich ale navazující část okruhu, úsek 520 Březiněves–Satalice.

Záměr vybudovat šestiproud­ý úsek okruhu v trase od Nupak po Běchovice přes úzký prostor mezi Kolovraty a Říčany je schválený už déle než deset let a podle optimistic­ké varianty by měl být uvedený do provozu během pěti let. To se ale nyní může významně protáhnout a bude záviset především na tom, jak rychle se uhříněvesk­ý úřad dokáže vypořádat s připomínka­mi odpůrců stavby.

To může trvat minimálně měsíce, ale i roky, pokud by spory o umístění stavby skončily u soudu. Teprve pak může investor, Ředitelstv­í silnic a dálnic, přistoupit k žádosti o stavební povolení. Dosavadní harmonogra­m přitom počítá s tím, že toto povolení bude mít do konce příštího roku. (cfr)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia