Dnes Prague Edition

US Open Suverénní Karolína Plíšková

Číslo dne: 63 minut. Tak rychle vyřídily tři nejvýše nasazené Češky své soupeřky

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Bez diváků kvůli koronaviru V New Yorku včera začal tenisový grandslam US Open. Nasazená jednička turnaje Karolína Plíšková (na snímku) bez problémů zdolala Ukrajinku Anhelinu Kalininovo­u 6:4 a 6:0. Bez problémů postoupily i další Češky – Markéta Vondroušov­á a Petra Kvitová.

Turnajoví statistici měli lehké pořízení, u tří Češek si zapsali stejnou délku zápasů. Pouhá hodina a tři minuty stačily k tomu, aby se spolu s návratem grandslamo­vého tenisu uskutečnil také comeback radosti u těch, u nichž se to tolik očekává.

Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Markéta Vondroušov­á. Turnajové nasazené číslo 1, 6 a 12. Dvě stálice ve světové špičce plus loňská finalistka Roland Garros.

Jenže také dámy, které měly od restartu WTA v součtu zlověstnou bilanci 0-4. Nevyhrály ani zápas. Tedy až do startu US Open. „Předchozí výsledky mě docela shodily dolů, navíc ty nervy... O to radši jsem za postup,“pronesla Vondroušov­á poté, co bez potíží vyřídila Belgičanku Minnenovou 6:1, 6:4. Plíšková po občas lehce škobrtavém rozjezdu přeřadila tak, že nebohá Ukrajinka Kalininová nakonec schytala kanára (6:4, 6:0). Kvitová zase popřela teorii o tom, že počet odehraných duelů je nyní jedním z klíčových faktorů, a smetla nedávnou pražskou finalistku Beguovou 6:3, 6:2.

Třikrát 63 minut plných příslibů!

Návrat zápasů, návrat výher

Kdo chce ve sportu mít klid, nechť zakotví v průměru – a to je poslední věc, o kterou české tenistky stojí. Roky už je na ně spoleh. Třeba loni byly na grandslame­ch excelentní: v Melbourne Kvitová ve finále a Plíšková

v semifinále, v Paříži Vondroušov­á v boji o titul, v Londýně mezi čtyřmi nejlepšími Strýcová... Není divu, že se od nich čeká hodně, bez ohledu na velkou nevyzpytat­elnost současné ženské scény.

A nejvíc od tria, jež vstoupilo do hry; další nadějí je Karolína Muchová, která dnes newyorský grandslam začne přetěžkou zkouškou proti Venus Williamsov­é.

Lehká jízda prvním kolem samozřejmě není žádnou garancí úspěchu. Ale příjemný je už fakt, že se nezrodilo překvapení. Že oproti generálce Western&Southern Open, hrané z bezpečnost­ních důvodů na stejném místě, všechny tři poskočily vpřed herně i výsledkově.

„Je složité být dlouhou dobu bez zápasů a teď to trvalo pět měsíců,“ bilancoval­a po postupu Plíšková. „V průběhu utkání jsem se cítila líp a líp. Na první kolo to bylo docela dobré. Po vyřazení na minulém turnaji mám za sebou týden solidního tréninku a bylo to znát.“

Řízky i nákupy

Mají toho vlastně na úvod US Open docela dost společného. Uzpůsobily mysli faktu, že se hraje bez diváků, v podivné kulise bez potlesku po výměnách, kdy přistávají­cí letadla nepůsobí jako obvyklý doplněk bouřlivých tribun, nýbrž jako vetřelecký vpád rachotu do říše ticha.

Kvitová: „Mentálně je to náročné, ale musím se prostě motivovat sama. Od začátku až do konce.“

Plíšková: „Při generálce tady jsem nejdřív nevěděla, jestli se vůbec radovat, nebo být potichu. Ta zkušenost mi pomohla pro 1. kolo.“

Vondroušov­á: „Diváci vás vždycky vyburcují, každý se před nimi chce předvést, ale pomalu si zvykám. Nejdůležit­ější je vžít se do zápasu a nepřemýšle­t nad tím, jestli tam lidi jsou, nebo ne.“

A taky si vyzkoušely, že i v tenisové bublině to není nuda k nepřežití. Vondroušov­á oceňuje, že nasazené dostaly svůj soukromý box na centrkurtu, kde s týmem jí, odpočívá a sleduje ostatní zápasy. Kvitová si z české restaurace v New Yorku objednala tak dobře vyhlížejíc­í národní pokrmy, že už krajanky vyzvídaly adresu. A Plíšková, milovnice obchodů s módou, si snadno poradila: „Nakupuju teď na internetu!“

Přizpůsobi­t se je nutné v mnoha ohledech. Ale výsledky, na něž jsou silné Češky v úvodní rundě zvyklé, zatím zůstávají stejné jako dřív.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ?? Foto: Getty Images ?? Turnajová jednička Karolína Plíšková (na snímku) zvládla úvod US Open, Ukrajince Kalininové ve druhém setu nedovolila ani game.
Foto: Getty Images Turnajová jednička Karolína Plíšková (na snímku) zvládla úvod US Open, Ukrajince Kalininové ve druhém setu nedovolila ani game.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia