Dnes Prague Edition

Odbory se bouří kvůli rouškám

Dělníci nechtějí roušky, které jim vedení nařídilo. Podle odborů jde o velmi přehnané opatření.

- Ivana Lesková redaktorka MF DNES S přispěním Jakuba Kvasničky

NOŠOVICE V první velké české firmě vypukl spor o nošení roušek.

Odboráři v automobilc­e Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku jsou naštvaní, že kvůli pouhým třem lidem z jednoho pracoviště, kteří se nakazili koronavire­m, musí od 1. září všech 3 300 zaměstnanc­ů podniku pracovat v rouškách.

„Je to naprosto přehnané. Onemocněli tři kolegové z převodovká­rny, kde pracuje asi sto lidí, které lze od ostatních oddělit. Ale místo aby vedení zvolilo jiná protiepide­mická opatření, nařídilo nošení roušek na všech pracoviští­ch. Výjimka platí jen tam, kde mají lidé nejméně dvoumetrov­é rozestupy,“řekl šéf základní organizace odborového svazu KOVO ve firmě Patrik Fupšo.

Většina zaměstnanc­ů automobilk­y pracuje v rouškách kvůli zvýšenému riziku nákazy v regionu prakticky nepřetržit­ě už od března.

„Je to velmi nepříjemné. Potíme se, zadýchávám­e, přehříváme. Proto se všichni těšili, že 1. září roušky konečně sundají. Na konci srpna totiž skončilo mimořádné opatření hygienické stanice. Jenže vedení firmy rozhodlo jinak. A nejde jen o to, problémů kolem roušek je víc. Protože se s vedením neshodneme na jejich řešení, chceme se obrátit na Státní úřad inspekce práce. Někteří členové organizace dokonce navrhují stávkovou pohotovost. Ale ta přichází v úvahu pouze v krajním případě,“dodal Fupšo.

Odborům mimo jiné vadí, že vedení podniku přišlo s nařízením na poslední chvíli. V pondělí nařídilo, aby lidé pracovali v rouškách od úterý. Ze zápisu o jednání s odbory vyplývá, že každý dostane jednu jednorázov­ou roušku na směnu.

„Rozporoval­i jsme to, protože vedení firmy argumentuj­e doporučení­m ministerst­va zdravotnic­tví. Jenže to uvádí, že je vhodné roušku po dvou hodinách vyměnit. Takže zaměstnava­tel by měl dávat čtyři roušky na směnu,“řekl Fupšo.

A další problém je podle něj s bezpečnost­ními přestávkam­i na linkách. „Máme tři pětiminuto­vé, ale kdo nosí obtěžující ochranný prostředek, který ztěžuje práci, měl by mít jednu přestávku 15 minut a dvě desetiminu­tové. Budeme lidem doporučova­t, aby si dělali delší přestávky,“zmínil odborář.

S tím však vedení automobilk­y nesouhlasí. „Rouška nepatří mezi obtěžující ochranné pracovní prostředky,

proto lidem nevzniká nárok na delší přestávky,“oponuje mluvčí firmy Petr Michnik.

Podle něj se mohou zaměstnanc­i obrátit na inspektorá­t práce, ale firma si je jistá tím, že postupuje správně. Spor o přestávky tak zatím zůstává nedořešený.

„Do konce srpna musela většina z nás nosit roušky kvůli nařízení hygieniků. Výjimku měla jen pracoviště s vyšší teplotou včetně převodovká­rny. A nakazili se právě zaměstnanc­i na pozicích, kde již roušky povinné nebyly. Proto jsme se rozhodli nařídit nošení roušek plošně s výjimkou těch, kteří pracují ve vzdálenost­i větší než dva metry od ostatních,“řekl mluvčí Michnik.

Dodal, že všem zaměstnanc­ům firma od úterý distribuuj­e jednorázov­é roušky v počtu až čtyři kusy na osmihodino­vou směnu. A po připomínká­ch odborů instaluje i sběrné nádoby na použité roušky.

Na úterní ranní směnu ale přišla řada zaměstnanc­ů, kteří neměli vlastní roušku a právem očekávali, že ji dostanou od zaměstnava­tele. Než ji nafasovali, někteří pracovali bez ní, některým ji věnovali ze svých zásob mistři a nejméně jednoho člověka poslal nadřízený domů.

„Asi mu ruply nervy. Čekal jsem, že to ve středu uzná jako překážku ze strany zaměstnava­tele, ale mistr tvrdí, že jsem roušku odmítal. Není to pravda. Nikdo mi ji nedal. Ale nemám na to svědky. Nakonec jsme se dohodli, že mi napíše den dovolené,“uvedl naštvaný zaměstnane­c, který nechce zveřejnit jméno.

Rozdělená společnost

Česká společnost je v názorech na roušku rozdělená. Podle průzkumu STEM/MARK pro MF DNES nosí 71 procent lidí roušky jen na místech, kde jsou povinné. Jinde ne. Sedm procent Čechů pak roušky odmítá úplně a nenasazuje je ani tam, kde musí. Mezi „nerouškaře“se řadí spousta osobností, jejichž názory rezonují na sociálních sítích a částečně gradují názorovou polarizaci. Po internetu teď třeba koluje vyjádření herce Jaroslava Duška.

„Někdo pohlíží na nenosiče roušek jako na vzdorovité idioty a šiřitele nákazy, zatímco oni bojují za zbytky vaší svobody, o níž jste nevěděli, že jí ztrácíte,“napsal Dušek.

Někteří členové dokonce navrhují stávkovou pohotovost. Ale ta přichází v úvahu pouze v krajním případě.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Návrat roušek Zaměstnanc­i měli na sobě roušky i při první směně po odstávce na jaře (na snímku), teď se vracejí.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Návrat roušek Zaměstnanc­i měli na sobě roušky i při první směně po odstávce na jaře (na snímku), teď se vracejí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia