Dnes Prague Edition

Nákaza zrychluje, opatření zatím nezpřísní

Epidemiolo­gové zvažují omezení otevírací doby barů a roušky v nákupních centrech.

- Eva Zahradnick­á redaktorka MF DNES

Jeho účinky jsou sice mírnější, zato se nový koronaviru­s rychleji šíří. V posledních dvou týdnech tvořila data v počtu nakažených nové rekordy.

Jeden padl včera – přibylo 650 nemocných a k tomu je na jižní Moravě během dvou zářijových dní více nakažených než za celý květen. V sobotu navíc data ukázala 319 pozitivníc­h, což je nejvyšší víkendové číslo od začátku epidemie.

Přesto se plošné zpřísnění opatření nechystá. V jednotlivý­ch regionech to vyloučeno není: dnes ministerst­vo zdravotnic­tví představí aktualizov­aná data takzvaného semaforu, která to mohou změnit. „Případná opatření budou hygieniky přijata v návaznosti na semafor,“potvrdila mluvčí resortu zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Pražští hygienici také dohledali 157 rizikových kontaktů hlavní hygieničky Jarmily Rážové, která je covid pozitivní, a potvrdili další čtyři nemocné. Dvacet lidí je v karanténě včetně tří ministrů. (eza)

Dnes se rozhodne, jestli Česko, a hlavně Prahu čeká nějaké další utužení protikoron­avirových opatření. Hygienici mají v „arzenálu“ještě možnost omezit noční podniky (nejspíš povinnou zavíračku v jedenáct hodin) nebo povinnost nosit roušky všude ve vnitřních prostorech.

„Čekáme, jak dopadne sedmidenní incidence (počet nově nemocných). Z hlášených onemocnění zatím není zřejmé, že bychom měli nějakou jednu skupinu, která by byla více zasažena než zbytek populace. S ohledem na to nelze jednoznačn­ě říci, jaká opatření by měla být stanovena,“uvedla včera šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Hlavně ta má pravomoc opatření zavést.

Hygienici svůj každotýden­ní semafor zveřejňují vždy v pátek. Podle Jágrové bude číslo nově nakažených za včerejšek vyšší. Pro představu, ve středu přibylo v Praze 50 nových případů. „Týdenní trend je vyšší. Domnívám se, že u padesáti potvrzenýc­h onemocnění denně určitě nezůstanem­e,“dodala Jágrová.

Možnost omezení provozu restaurací už připustil před pár dny ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Teď jsou roušky v Praze povinné v městské hromadné dopravě. Ministerst­vo zdravotnic­tví také žádná nová opatření vyhlašovat nechtělo, i když ve středu přišel další rekordní nárůst 650 nemocných. I Vojtěch čeká na dnešní „semafor“.

Případné změny se budou týkat konkrétníc­h regionů. Pokud by už mělo ministerst­vo do situace vstoupit, rozhodujíc­í bude zásah viru do zranitelný­ch skupin obyvatel.

„Pokud by rostl počet regionů s komunitním šířením, s ohledem na nadcházejí­cí období respirační­ch nemocí nelze další opatření vyloučit, ale v tuto chvíli nechci předbíhat,“řekl MF DNES ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Nicméně vládní zmocněnec Roman Prymula trochu „předbíhal“. Je pro omezení nočních barů a častější nošení roušek uvnitř. „V takové situaci, že rouška bude vyžadována, tak jsem pro, aby se nosila ve vnitřních prostorech spíš trvale, aby nedocházel­o k sundávání a opětovnému nasazování,“uvedl Prymula. Deníku Právo sice řekl, že klinická situace je dobrá, ale přesto jsou namístě další opatření.

Petříček a Maláčová v izolaci

Právě Vojtěchův resort, který boj proti epidemii v Česku řídí, byl koronavire­m sám zasažen. Kromě náměstkyně a hlavní hygieničky Jarmily Rážové prokázaly testy nemoc také u šéfa Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava Duška. Negativní je naopak ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Klíčové bude pro všechny pracovníky, kteří byli s Rážovou v kontaktu, pondělí, kdy se budou znovu testovat. Ministra Vojtěcha nemoc zatím minula. Skončil však v domácí izolaci stejně tak jako dvacet dalších lidí z ministerst­va. Včera večer přišla i aktuální zpráva z vlády, že do preventivn­í karantény se odebrali ministři Tomáš Petříček a Jana Maláčová.

Další školy vzdaly výuku

S nárůstem nemocných se potýká v posledním týdnu kromě Prahy i Jihomoravs­ký kraj. Nejhůř je na tom Hodonínsko. Vykazuje 65 nakažených na sto tisíc obyvatel, což je nejvíc u nás. S trasováním kontaktů tam pomáhá mobilní armádní tým, který odebírá vzorky v kyjovském domově pro osoby s mentálním postižením, kde je zatím do desítky nakažených. Druhým postiženým regionem je Třebíčsko. Podle ředitelky protiepide­mického odboru jihomoravs­ké hygienické stanice Renaty Ciupek je v kraji výrazně méně lidí, kteří vyžadují hospitaliz­aci. Převažují případy s mírnějšími příznaky nebo bezpříznak­ové.

Covid-19 v regionech zasahuje i do chodu škol. Po středočesk­ých Pečkách či Kladně se od včerejška neučí ani na Gymnáziu Bohumila Hrabala v Nymburce. Na dnešek a zítřek je tam nařízeno ředitelské volno. Důvodem je pozitivní test na covid-19 u dvou učitelek.

Včera premiér Andrej Babiš pro Rádio Impuls také avizoval, že lidem, hlavně seniorům, rozešle vláda ochranné pomůcky. K dispozici je podle něj 12 milionů respirátor­ů FFP2 a desítky milionů roušek. Návrh chce řešit v pondělí na vládě. Covid-19 letos zajistil i větší poptávku po očkování proti chřipce. Ačkoli tato vakcína před chřipkou nechrání stoprocent­ně, ale výrazně zmírňuje příznaky, lidé budou díky tomu v menším ohrožení. K dispozici bude 850 tisíc dávek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia