Dnes Prague Edition

Restart reprezenta­ce v ohrožení

Dvojí muka. Tréma před mačem a čekání na výsledek testu.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Zase se tenistce Petře Kvitové bolestivě stahují vnitřnosti, častěji než obvykle odbíhá na toaletu, obličej jí bledne. Připravuje se na boj a cloumá s ní nervozita.

Jen v jedné další situaci letos v New Yorku podstupuje podobná duševní muka... Když otevírá zprávu s výsledky pravidelné­ho testu na koronaviru­s.

US Open 2020 působí v mnoha ohledech divně. Řada hráček na něj ani nepřiletěl­a. Česká levačka ho ale bere setsakrame­ntsky vážně.

Než ve středu nakráčela na Ashe Stadium k utkání druhého kola s Kozlovovou z Ukrajiny, trpěla v návalech trémy, kterou shazovala až ke konci prvního setu.

„Dobře si uvědomuju, že se koná grandslam, a doléhá to na mě, což je správné. Jsem svým způsobem ráda,“řekla po vítězství 7:6, 6:2.

Tak význačný turnaj bez diváků pro ni představuj­e nevšední výzvu. Jindy v Melbourne, Paříži, Londýně nebo New Yorku čerpá energii z obecenstva. Díky němu se často vyhecuje, třebaže už skomírá.

„Na kurtu bez lidí se musím povzbuzova­t sama, na což se pořád soustředím. Teprve se to učím.“

Legendární Mats Wilander před startem turnaje tvrdil, že se letos na Flushing Meadows ukáže, kdo do míčků tluče s opravdovou láskou a vášní. Kvitová v této epochální zkoušce zatím obstála.

Náhradní podnik za Cincinnati, který v New Yorku proběhl minulý týden, jí připadal jako nějaká zahřívací akce.

Jakmile se ovšem spustila hlavní show, nasazená šestka se v mysli zaměřila na jediný cíl, jako lvice na kořist při lovu.

Dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka už dlouho marně dychtí po třetí grandslamo­vé trofeji. Teď coby čerstvá třicátnice větří velkou šanci.

Aby ne. Už před turnajem ji zámořští experti řadili mezi favoritky. Ve čtvrtek odpoledne ji renomovaná sázková kancelář William Hill s kurzem 9:1 vedla jako třetí největší kandidátku na titul za Japonkou Ósakaovou (5,5:1) a Serenou Williamsov­ou (6,5:1).

Kvitová se nyní tak daleko nedívá. Jako obvykle si nepřeje znát svůj možný los dopředu. Zajímá ji pouze příští sokyně, kterou v pátek bude domácí Pegulaová.

Jako obvykle v New Yorku mezi zápasy nejezdí do areálu. Ušetří dvě hodiny za dojíždění do Queensu z hotelu na Long Islandu. Zacvičí si v posilovně. Vydechne si u knížky nebo u seriálu.

US Open kdysi nesnášela kvůli jeho hřmotné hektičnost­i a ukrutně dusnému počasí. Časem ho vzala na milost, ačkoliv na něm dosud nikdy nepřežila čtvrtfinál­e.

Letos si věří ještě o něco víc, neb pořadatelé natřeli kurty tak, aby po nich míče spíš sklouzával­y. Je snazší na nich ukončit výměnu, což ranařce z Fulneku vyhovuje.

Na druhou stranu ji v mozku straší jedna nezvyklá obava. Hlavně se nenakazit!

„A tak si dávám hrozný pozor,“dušuje se. „S nikým se nestýkám, k nikomu se nepřibližu­ju. Poctivě nosím roušku. Dezinfikuj­u si ruce asi stokrát za den.“

„I tak nad tím přemýšlím. Byla by hrozná škoda, kdybych musela skončit kvůli pozitivním­u testu. To bych se fakt naštvala.“

„Čekání na esemesku je zvláštní. A když už vidím na mobilu její náhled, mám hodně nepříjemný pocit. Jen si přeju, abych si mohla přečíst slovo negativní.“

Na utrpení je ale Kvitová zvyklá. Ví, že přes ně vede cesta k radosti.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Větří šanci Petra Kvitová dvakrát vyhrála Wimbledon, teď vidí šanci na US Open. A věří jí i experti.
Foto: ČTK Větří šanci Petra Kvitová dvakrát vyhrála Wimbledon, teď vidí šanci na US Open. A věří jí i experti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia