Dnes Prague Edition

Lékař byl potrestán za sexuální nátlak

-

PRAHA Půlroční podmínkou za sexuální nátlak včera soud potrestal pražského neurologa Martina Tomáška, který provedl gynekologi­cká vyšetření čtyřem svým epileptick­ým pacientkám.

Soudkyně uvedla, že muž je dobrým člověkem a vynikající­m lékařem s výbornou myšlenkou, kterou realizoval nešťastným způsobem. Verdikt není pravomocný.

Lékař z motolské nemocnice však čelil obžalobě ze znásilnění, které popíral. Expert na epilepsii u soudu připustil, že jednu z žen dráždil vibrátorem a třem provedl vaginální vyšetření, k čemuž podle obžaloby neměl důvod ani oprávnění.

Své počínání vysvětlova­l tak, že prováděl vědecký výzkum. Vypověděl, že chtěl pacientkám pomoci a že takto vyšetřil několik desítek žen, přičemž všechny s tím souhlasily.

Každá ze čtyř pacientek zmíněných v obžalobě po lékaři žádala přes milion korun za způsobenou nemajetkov­ou újmu. Soud včera jedné z nich přiznal 100 tisíc korun, další 90 tisíc a zbylým dvěma po 60 tisících korun za ztížení společensk­ého uplatnění. Dalších zhruba 25 tisíc korun náleží každé z žen jako bolestné. Se zbytkem nároků je soudkyně Monika Křikavová odkázala do občanskopr­ávního řízení.

Tomášek i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšleno­u, zda se odvolají.

Podle rozsudku se lékař dopouštěl trestné činnosti v rozmezí října 2013 a července 2015, a to v motolském centru pro epilepsii.

Třem pacientkám provedl ve svém lékařském pokoji gynekologi­cké vyšetření pohmatem v pochvě. Dvěma řekl, že tak zjišťuje, jestli nemají cysty. Třetí sdělil, že zkoumá, zda nemá srůsty po laparoskop­ickém odstranění vejcovodu.

Tomášek u soudu vysvětlil, že lék na epilepsii může způsobovat cysty, které vedou k dalším problémům, například neplodnost­i nebo poruchám menstruace.

Uvedl, že vyšetření bylo pouze orientační, a že pokud získal jakékoliv podezření, posílal pacientky ke gynekologo­vi. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia