Dnes Prague Edition

Jermanová slíbila testy zdarma. Nesmysl, řekl Babiš

Horkou fázi kampaně včera kromě hnutí ANO zahájili i Piráti. Bartošova strana opět použije volební autobus. Chce sto zastupitel­ů.

- Autobus budoucnost­i

PRAHA Na předvolebn­ím plakátu současná hejtmanka Středočesk­ého kraje Jaroslava Pokorná Jermanová tvrdí, že ANO zajistí zdarma testy na covid-19 pro seniory.

Je tu jen malý problém. Podle premiéra Andreje Babiše a předsedy hnutí, který vedle ní na plakátu stojí, nic takového v plánu není.

Snímek s plakátem koluje po sociálních sítích a vyvolal řadu reakcí. „Testy na covid pro seniory zdarma zajistíme,“slibuje na poutači za hnutí ANO Pokorná Jermanová před blížícími se volbami, v nichž obhajuje svůj hejtmanský mandát. Že s tímto slibem hnutí do voleb ve středních Čechách skutečně jde, Jermanová potvrdila Deníku N. „Týká se výhradně Středočesk­ého kraje,“uvedla Jermanová. Za pravost plakátu se postavili i další lidé z ANO. Takové tvrzení je však v rozporu s reakcí premiéra Babiše. „Je to nesmysl. Nic takového nemá hnutí v plánu,“řekl Babiš pro Deník N. Jak by totiž distribuce testů zdarma seniorům probíhala, není jasné. Hnutí ANO včera zahájilo ostrou část kampaně a vybralo si k tomu Olomouc.

Babiš tam řekl, že bude považovat za úspěch, pokud ANO ve volbách znovu vyhraje alespoň v devíti krajích. Chtěl by, aby tentokrát všude mělo ANO hejtmana.

Kampaň zahájili včera i Piráti, tedy podle aktuálního výzkumu druhá nejsilnějš­í strana. Mají ambici proniknout do všech krajských zastupitel­stev. „Chceme získat alespoň sto krajských zastupitel­ů,“řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Jeho strana si ke startu ostré části kampaně vybrala pražské Výstaviště. A volební slogan strany zní „Šance změnit budoucnost“. Proto také na místo dorazil volební „autobus budoucnost­i“. Ten teď bude jezdit po Česku a lidé si u něj budou moci vyzkoušet třeba elektricko­u jednokolku nebo brýle pro virtuální realitu. „Pokud jde o senátní volby, tak se výsledek těžko odhaduje. Záležet bude na tom, kteří kandidáti postoupí do druhého kola,“uvedl Bartoš. Věří například kladenské kandidátce, advokátce Adéle Šípové, která se utká s bývalými ministry Jiřím Dienstbier­em a Petrem Bendlem. „Rozdáme všechny vytištěné Pirátské listy a s otevřením volebních místností si budeme moci říct, že jsme do toho dali všechno,“uvedl na Facebooku Bartoš.

 ?? Foto: Twitter ?? Testy zdarma Vyretušova­ná Jaroslava Jermanová nabízela na plakátu testy pro seniory zdarma. Andrej Babiš však o ničem nevěděl.
Foto: Twitter Testy zdarma Vyretušova­ná Jaroslava Jermanová nabízela na plakátu testy pro seniory zdarma. Andrej Babiš však o ničem nevěděl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia