Dnes Prague Edition

Otrava Navalného opět bourá vztahy s Ruskem

Expert: Prokázat, že použitý jed vyrobili v Rusku, je prakticky nemožné

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA, BERLÍN Na vztahy mezi Západem a Ruskem znovu zaútočila nervově-paralytick­á látka novičok. Nebo jiný jí podobný jed. Tím měli otrávit ve vlasti ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Alespoň k takovému závěru došli specialist­é německé vojenské laboratoře po téměř dvou týdnech, které nejznámějš­í kritik Kremlu strávil v péči berlínské kliniky Charité. Politik je nadále v bezvědomí a jeho stav je vážný.

Prohlášení německých úřadů, které nabízí více otázek než odpovědí, způsobilo další mezinárodn­í napětí. Moskva nadále výsledky německého šetření ostře odmítá. Ruští lékaři trvají na tom, že jejich analýza stopy jedu neobjevila. Němečtí a evropští vrcholní představit­elé zase hrozí sankcemi v případě, že Rusko útok řádně neprošetří.

Sankce? Kdy? A jaké?

Ruská ekonomika mezitím už zaznamenal­a první dopady nové kauzy. V reakci na oznámení o údajné otravě Navalného novičokem podle médií prakticky okamžitě klesla cena rublu a také cena za barel ruské ropy Brent. V úvahu totiž přichází možná i podobný scénář jako při údajné otravě novičokem bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v roce 2018 v anglickém městě Salisbury. Britské úřady tehdy z útoku vinily dva Rusy, které média identifiko­vala jako údajné příslušník­y ruské vojenské rozvědky GRU. Incident způsobil jednu z největších diplomatic­kých roztržek mezi Západem a Ruskem, která vyústila v koordinova­né vyloučení ruských diplomatů z řady západních států.

A tentokrát už zazněly i hlasy volající po mnohem ráznější reakci. Třeba podle šéfa zahraniční­ho výboru německého Spolkového sněmu

Norberta Röttgena, který usiluje o post kancléřky Angely Merkelové, by kauza mohla dokonce zpomalit dokončení plynovodu Nord Stream 2. Ten má do Německa přivádět ruský plyn.

Kdo stojí za otravou?

Nelítostný kritik Kremlu leží v žaludku řadě vlivných Rusů, drtivá většina z nich patří do blízkého okolí prezidenta Vladimira Putina. Společně se svým týmem upozorňova­l Navalnyj na údajné korupční prakticky ve vysoké politice a kvůli tomu také často končil u soudu pro poškození pověsti. Jeho spolupraco­vníci proto nepochybuj­í, že za jeho otravou nyní stojí právě Kreml.

Novičok je nervový jed vojenského původu vyvíjený v někdejším Sovětském svazu v 70. letech. Odborníci,

které oslovil ruský web Meduza, se shodují, že takovou látku není možné připravit v obyčejné laboratoři. K tomu je potřeba profesioná­lní vybavení a zkušení specialist­é, které je možné „v omezeném množství“obstarat i mimo vládní struktury. Jak nicméně poznamenal biochemik Marc-Michael Blum, který pracoval v Organizaci pro zákaz chemických zbraní, pro západní experty bude prakticky nemožné prokázat, že látka použitá k otravě byla vyrobena v Rusku. K dispozici mají jen zbytky jedu, které vyloučilo tělo. Ty ale neumožní určit jeho plnou strukturu, která by mohla ukázat na konkrétníh­o výrobce, upozorňuje.

Experti rovněž uvedli, že odhalení novičoku v těle člověka není jednoduché. Procedury nejsou ve srovnání s jinými nervově-paralytick­ými látkami tak široce rozšířeny a laboratoř ho tak nemusí objevit.

O to, zda skutečně šlo o otravu novičokem, se přitom přou i jeho tvůrci. Podle chemika Leonida Rinkova by se v případě jeho použití otrávili i další lidé v letadle, v němž se Navalnyj na konci srpna na cestě do Moskvy zhroutil. S tím však nesouhlasí jeho kolega Vladimir Uglev, který připomněl, že se novičok vyskytuje kromě tekutého i v pevném skupenství, což eliminuje otravu jen na jedince.

Uglev původně otravu novičokem rovněž vyloučil zejména kvůli tomu, že Navalnyj upadl do kómatu, což prý novičok nezpůsobuj­e. Je tak pravděpodo­bné, že mu společně s jedem podali jinou látku, kvůli níž upadl do bezvědomí, což mohlo zakrýt prvotní příznaky otravy, řekl nyní.

 ?? Foto: ČTK ?? Opatrnost především Do Německa byl Navalný přepraven speciálním letadlem za velmi přísných opatření, protože nikdo netušil, co ukáže důkladné vyšetření jeho zdravotníh­o stavu. A zdá se, že opatrnost byla na místě.
Foto: ČTK Opatrnost především Do Německa byl Navalný přepraven speciálním letadlem za velmi přísných opatření, protože nikdo netušil, co ukáže důkladné vyšetření jeho zdravotníh­o stavu. A zdá se, že opatrnost byla na místě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia