Dnes Prague Edition

Aktivity NSA byly nezákonné

-

WASHINGTON Americký odvolací soud ve středu rozhodl, že program masového sběru dat o telefonníc­h hovorech Američanů, který realizoval­y americké tajné služby a na který před sedmi lety upozornil Edward Snowden, nebyl v souladu se zákonem. Došel také k závěru, že šéfové amerických tajných služeb lhali veřejnosti, když před ní tento program obhajovali.

Snowden je bývalým spolupraco­vníkem americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). V roce 2013 zveřejnil utajované informace tajných služeb, jež mimo jiné dokládaly, že rozvědky sbíraly telefonní záznamy týkající se milionů Američanů. Snowden je za vyzrazení těchto informací stále stíhán americkými úřady, před nimiž se od roku 2013 ukrývá v Rusku. Soud včera rozhodl, že shromažďov­ání záznamů porušovalo americké federální zákony a mohlo být i protiústav­ní.

„Nikdy jsem si ani nepředstav­oval, že se dožiju toho, že naše soudy odsoudí aktivity NSA jako nezákonné a ve stejném rozsudku ještě uznají moje zásluhy na jejich odhalení,“napsal Snowden na Twitteru. „Rozsudek je vítězstvím pro naše právo na soukromí,“napsala vlivná nevládní organizace Americká unie občanských práv (ACLU) s tím, že rozhodnutí soudu „činí zřejmým, že hromadný sběr telefonníc­h záznamů ze strany NSA porušoval ústavu“.

Informace o sběru dat o telefonní aktivitě Američanů – o tom, kdo, jak, kdy, kde a s kým mluvil – byla první a zřejmě nejvýbušně­jší částí Snowdenova odhalení v britském listu The Guardian. Američtí činitelé do té doby tvrdili, že NSA nikdy vědomě nesbírala žádná data o amerických občanech. Poté, co Snowden program odhalil, začali představit­elé tajných služeb argumentov­at tím, že špehování hraje klíčovou roli v boji s domácím terorismem. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia