Dnes Prague Edition

Lukašenko: Česko a další země ovlivňují protesty

-

MINSK Běloruský autoritářs­ký prezident Alexandr Lukašenko znovu obvinil cizí země včetně Česka, Polska nebo Ukrajiny, že ovlivňují protesty namířené proti němu. Bělorusko už čtvrtý týden zažívá nebývalé demonstrac­e, země však podle Lukašenka není v těžké situaci.

Snahy ovlivňovat protesty „přicházejí z Polska, Česka, Litvy a Ukrajiny, což nás znepokojuj­e nejvíce,“citovala běloruskéh­o prezidenta agentura DPA.

Ruský premiér Michail Mišustin, který včera jednal s Lukašenkem, řekl, že Bělorusko by nemělo dopustit tlak zvenčí, aby si uchovalo svoji suverenitu a územní celistvost.

Podle Lukašenka však jeho země není v těžké situaci, jen „určití lidé“veřejně dávají najevo, co se jim v Bělorusku nelíbí.

Ruskému premiérovi Mišustinov­i Lukašenko poděkoval za to, že Rusko Minsku pomohlo „třeba v ekonomice zásadním způsobem stabilizov­at situaci“. „Lidem došlo, že Rusko coby bratrská země, klíčový partner i trh se od nás neodvrátil­o,“cituje agentura TASS Lukašenka. DPA připomíná, že běloruská ekonomika je závislá na Rusku, které dodává například ropu a zemní plyn.

Lukašenko nově obsadil několik klíčových pozic v bezpečnost­ním aparátu. Nejmenoval na ně nové lidi, ale rozdal je těm, kterým důvěřuje. Dosavadníh­o náčelníka tajné policie KGB Valeryje Vakulčyka tak na tomto postu vystřídal Ivan Tertel, který byl doposud šéfem státního kontrolníh­o výboru. Vakulčyk se zase nově postavil do čela bezpečnost­ní rady a podle Lukašenka může kolem sebe sjednotit všechny tajné služby a státní orgány určené pro ochranu právního řádu země. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia