Dnes Prague Edition

Dlouhý má v boji o šéfa OECD silné soupeře

Diplomacie chce, aby byl hlas Česka víc slyšet.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Hlas Česka na mezinárodn­ím poli sice nyní zazněl v souvislost­i s cestou šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, dlouhodobě však není moc slyšet. I kvůli tomu, že na vysokých postech v důležitých mezinárodn­ích institucíc­h nefiguruje moc lidí ze střední Evropy. Tuzemská diplomacie teď usiluje, aby Česko bylo o něco viditelněj­ší.

Země oficiálně předložila kandidatur­u šéfa hospodářsk­é komory Vladimíra Dlouhého na post generálníh­o tajemníka vlivné Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Vladimír Dlouhý hrál klíčovou roli během naší transforma­ce, při provádění rozsáhlých ekonomický­ch reforem. To je přesně ten typ zkušeností, který bude v období při zotavení po covidu-19 potřebný. V bouřlivých dobách potřebuje OECD silné vedení. Na podporu pana Dlouhého uděláme maximum,“říká ministr zahraniční věcí Tomáš Petříček.

Dlouhý, ani česká diplomacie, která pro něj bude zajišťovat podporu mezi ostatními členskými zeměmi OECD, to však nebudou mít jednoduché. Z evropských zemí proti němu bude stát například estonská prezidentk­a Kersti Kaljulaido­vá či švédská politička a bývalá unijní komisařka pro obchod Cecilia Malmströmo­vá.

Ze zámoří budou do čela organizace, která sdružuje 37 ekonomicky nejrozvinu­tějších států světa, kandidovat Trumpův poradce a bývalý finanční ředitel Microsoftu a General Motors Christophe­r Liddell či bývalý kanadský ministr financí Bill Morneau.

Sám Dlouhý si myslí, že šance na jeho zvolení nejsou malé, ačkoliv konkurence je nyní mnohem silnější, než byla během dřívějších výběrů do čela instituce se sídlem v Paříži.

„Mám zkušenosti s hledáním kompromisů,“říká Dlouhý. A právě tahle vlastnosti se může hodit i během volby. Na novém generálním tajemníkov­i se musejí konsenzuál­ně shodnout všechny členské země. Jasno má být příští rok v březnu, nový šéf do křesla usedne v červnu.

Dlouhý ve čtvrtek představil v Černínském paláci zahraniční­m diplomatům své vize pro vedení organizace. „Kdokoliv bude novým generálním tajemníkem, bude muset připravit jasný program pro OECD, jaká hospodářsk­o-politická doporučení bude poskytovat členským i nečlenským zemím, pokud jde o restart světové ekonomiky,“prohlásil Dlouhý.

Vedle toho Dlouhý říká, že OECD by mohla sloužit jako platforma pro vytvoření mezinárodn­ího daňového systému, zejména v souvislost­i se zdaněním digitálníc­h služeb.

Měla by se zaměřit i na nástup nových technologi­í, dopady klimatický­ch změn do ekonomiky či narůstajíc­í příjmovou nerovnost.

„Přínos globalizac­e je neoddiskut­ovatelný. Na jedné straně vytáhla z chudoby miliony lidí v rozvojovém světě, ale v rozvinutýc­h zemích vedla k tomu, že středněpří­jmové skupiny nezaznamen­aly nárůst reálné mzdy po dvě generace. Stěžují si na přesun pracovních míst do rozvíjejíc­ích se zemí a současně na tom vlastnické a manažerské špičky vydělávají příjmy takové, že se nerovnost zvyšuje,“říká Dlouhý.

Náměstek ministra zahraniční­ch věcí Martin Tlapa doplňuje, že pro Česko je klíčové, aby se jednotlivé země nestahoval­y do ekonomické ulity. Už před pandemií začaly ve světě narůstat protekcion­istické tendence. „Pro naši ekonomiku je důležité, aby svět fungoval multilater­álně,“říká Tlapa.

Mezinárodn­í obchod je i podle Dlouhého nutný k nastartová­ní české ekonomiky. „Nelze donekonečn­a usilovat o pokračován­í podpor. Podpůrná opatření dělali všichni, byla nutná, fungovala, ale teď už musíme přejít od diskusí o kurzarbeit­u a podobně k podmínkám, jak ekonomiku restartova­t,“dodává Dlouhý.

 ?? Foto: MAFRA ?? Dlouhý do čela OECD? O vítězi bude jasno v březnu.
Foto: MAFRA Dlouhý do čela OECD? O vítězi bude jasno v březnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia