Dnes Prague Edition

Partaje málo pečují o svůj hardcore. Rozhodne to volby

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vyvozovat něco z jednoho průzkumu preferencí znamená dělat z komára velblouda. Každá agentura používá jinou metodologi­i, navíc průzkumné společnost­i i před volbami krajskými zveřejňují odhady voleb celostátní­ch, sněmovních, protože jen trochu věrohodněj­ší výsledky po jednotlivý­ch krajích by nikdy nezaplatil­y.

To však neznamená, že průzkumy neobsahují zajímavé informace. Často nenápadné a nejlépe srovnateln­é v čase. Třeba společnost Median, která teď zveřejnila jeden z řady odhadů (sněmovních) voleb, v němž není skoro nic překvapivé­ho, sleduje dlouhodobě také velikost volebního jádra a volebního potenciálu politickýc­h stran.

Jde o to, že každá partaj kolem sebe sdružuje několik vrstev voličů. Nejblíže u těla má svůj „hardcore“, skalní příznivce. To jsou ti, kteří by stranu volili, i kdyby se provalilo, že předseda zabil vlastní babičku (protože nějaká polehčujíc­í okolnost se vždycky najde). Pak následuje volební jádro, což jsou voliči, kteří jsou dnes pevně odhodláni danou stranu volit. A nakonec je to volební potenciál, měkký obal, tedy nepevní, přelétaví voliči, kteří volbu partaje XY sice nevylučují, ale jejich hlas nikdy není jistý.

A jak se mění tloušťka těch obalů kolem stran? Podle čísel téže agentury, která používá stále stejnou metodiku, docela zajímavě.

Třeba lídr preferencí, hnutí ANO: před prvními volbami, do nichž šlo (2013), jeho volební jádro činilo sotva třetinu volebního potenciálu. Tedy málo věrných, zato dost těch, jimž Babiš tak úplně nevadil. A dnes? Z potenciálu 33,5 % činí jádro 20,5 %, tedy bezmála dvě třetiny, což je skoro nejvíc ze všech domácích stran. V soutěži o nejpevnějš­í voliče dnes ANO soutěží jen s KSČM, jež se o svůj „hardcore“opírá tradičně.

Podobnou pozici měla kdysi ODS. Po pádu Nečasovy vlády byla sice na dně, ale ze zbylých voličů tvořilo zhruba dvě třetiny právě věrné jádro. Dnes z potenciálu 17,5 % tvoří jádro jen 6,5 %, něco přes třetinu, čímž se modří posouvají směrem ke stranám, jejichž voliči jsou tradičně dost nejistí, tedy Pirátům, TOP 09, lidovcům nebo STAN.

Čísla jde vysvětlit všelijak, za upevňování­m jádra ANO lze jistě vidět miliardy pro Babišovy věrné seniory. Lze mu to vyčítat, ale rozumná partaj by se měla spíš zamyslet nad tím, co sama dělá špatně. Protože politika není soutěž elegance ani morální kýč, ale hlavně tvrdé prosazován­í skupinovýc­h zájmů vlastních voličů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia