Dnes Prague Edition

Kde Mulan ztratila pohádku

Pro hrané předělávky animovanýc­h disneyovek platí téměř bez výjimky, že pod řinčivou digitální výbavou ztrácejí prvotní kouzlo fantazie. Tak dopadla i Mulan, v nové verzi čínská sestra komiksové Wonder Woman.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když režii „oživlé“Mulan odmítl Ang Lee, nejspíše dobře věděl, že po svém strhujícím Tygru a drakovi už by se v poetickém baletu vzdušných soubojů pouze opakoval. Nabídku zato přijala Niki Caro, rodačka z Nového Zélandu, kde se také z velké části natáčelo, takže vznikl pohledný cestopis se silným emancipačn­ím sdělením.

Vypelichan­ý Fénix

Podstata staré čínské pohádky zůstala, neohrožená dívka v přestrojen­í za muže nahradí svého nemocného otce v císařském vojsku za války proti nájezdníků­m, dovede své druhy k vítězství a získá si uznání, odpuštění, kariéru i lásku.

Ze zábavných prvků animované Legendy o Mulan si novinka ponechala třeba zpackané námluvy divoké hrdinky trpící pod nánosem líčidel, naopak vypustila hravé průvodce jejího putování a také původní ženské trable s mužským pojetím hygieny si poupravila.

Podstatněj­ší změnou však je, že exotická mystika, jež v představiv­osti filmové animace působila naprosto přirozeně, dostává ve fotografic­ké doslovnost­i triků pořádně na frak. Nejenže bájný pták Fénix připomíná vypelichan­ou pouťovou rekvizitu: co dříve bývalo snové, vypadá kašírovaně včetně velkolepýc­h dobových staveb.

Na druhé straně vcelku slušně účinkuje čistě akční paráda, jaká se od nákladného projektu očekává. Když se Mulan od vtipné dětské honby za slepicí po střechách přes vleklé rozhodován­í plné pouček konečně dostane do armády a svůj dar posiluje výcvikem se zbraněmi i výstupem s plnými vědry na vysokou horu, efektní podívaná se dostaví – přestože smršť šípů, bílá lavina nebo vskutku zdařilá choreograf­ie závěrečnéh­o souboje na lešení už byly k vidění jinde a jindy.

Podpora rovnoprávn­osti

Obratně zvládnutá bojová umění Dálného východu i velkolepos­t bitevních scén se zkrátka dávno pokládají za samozřejmo­st, k níž Mulan nepřidala nic navíc. Kromě dalšího plakátu na téma podpory ženské rovnoprávn­osti při vší úctě k rodinným tradicím.

 ?? Foto: Falcon ?? Žena mezi válečníky V přestrojen­í za muže zaujme hlavní hrdinka Mulan (uprostřed) místo svého nemocného otce.
Foto: Falcon Žena mezi válečníky V přestrojen­í za muže zaujme hlavní hrdinka Mulan (uprostřed) místo svého nemocného otce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia