Dnes Prague Edition

Na Dvořáka různými vstupy a v rouškách

- — Věra Drápelová

PRAHA Zachoval hlavní dramaturgi­cké linky, kromě šéfa České filharmoni­e Semjona Byčkova však musel festival rezignovat na zahraniční umělecké špičky. Dvořákovu Prahu dnes zahájí Česká filharmoni­e, jejíž člen Václav Petr zahraje v pražském Rudolfinu sólový part v Dvořákově Koncertu pro cello h moll. Dále zazní Novosvětsk­á symfonie.

„Naše výhoda je, že v národě muzikantů je i celá řada světově renomovaný­ch umělců. Takže z hlediska interpreta­čních zážitků nebudou diváci nijak ochuzeni,“slibuje programový ředitel Jan Simon.

Letošní dramaturgi­e položila důraz na klavírní dílo Antonína Dvořáka. Nabídne oba jeho klavírní kvartety s pianistou Lukášem Vondráčkem či houslistou Josefem Špačkem. Pod patronátem Iva Kahánka zazní všechny Dvořákovy skladby pro sólový a čtyřruční klavír. Tento projekt obsáhne vedle Kahánkova sólového recitálu i celodenní klavírní maraton, na němž se představí pětice mladých pianistů.

Kromě Dvořáka bude zastoupen letošní jubilant Ludwig van Beethoven. Stěžejním projektem jeho linie je Missa solemnis v podání souboru Collegium 1704.

Covidový provoz

Jak vládní opatření ovlivní podobu přehlídky? „Pražské Rudolfinum můžeme otevřít pro tisíc posluchačů. Stavební dispozice budovy umožní rozdělení na sektory. Pro vstup do přízemí diváci využijí hlavní vchod, balkony budou zpřístupně­ny přes boční vchod z ulice 17. listopadu. Po celou dobu pobytu v Rudolfinu bude nutné mít nasazenou roušku,“vypočítává výkonná ředitelka Klára Bumbálková.

Management také ujišťuje diváky, že pokud by se během festivalu zpřísnila opatření, nebudou majitelům lístků nabízeny poukazy na budoucí koncert, ale dostanou zpět vstupné.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Host festivalu Pianista Ivo Kahánek.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Host festivalu Pianista Ivo Kahánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia