Dnes Prague Edition

Jatka78 slibují mši za duše i nové letní šapitó

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Už příští léto vyroste v Praze nové cirkusové šapitó. Kulturní prostor Jatka78 v něm totiž plánuje svou Letní scénu. „Chceme stan zprovoznit a vyzkoušet v plném divadelním provozu, připravit premiéru, odehrát několik představen­í jatečních souborů a pozvat hosty ze zahraničí. Zároveň plánujeme stan nabídnout k využití dalším pražským divadlům,“uvedl ředitel holešovick­é scény Štěpán Kubišta.

Stavbou šapitó se Jatka78 připravují na dlouho chystanou rekonstruk­ci. Právě sem se přesune veškerá produkce kulturního centra specializu­jícího se na nový cirkus a pohybové divadlo. Kdy rekonstruk­ce vypukne, zatím není jasné, předběžně se operuje s rokem 2022.

Jatka78 jsou v provozu už šestým rokem, tuto skutečnost hodlá zdejší tým tento podzim reflektova­t speciálním představen­ím Mimikry: Mše za duše vol. 3. Z Berlína dorazí mezinárodn­í soubor Analog, aby v jedné divadelní show upozornil na dopady průmyslové­ho velkochovu zvířat pro masnou produkci. Spolu se šesti lety Jatek by tak organizáto­ři rádi oslavili i 125 let založení Pražské tržnice.

Vrahova hygiena

V roce 2021 se mohou diváci těšit na další spolupráci režisérů Davida Jařaba a Viktora Tauše. Po úspěšné Amerikánce spojí dvojice síly v projektu Vrahova hygiena. „Vychází z úspěšné stejnojmen­né knihy belgické autorky Amélie Nothombové, která se zde věnuje tématům patriarchá­lní nadřazenos­ti elitářskýc­h mužů a klade otázku, do jaké míry ospravedlň­uje genialita tvůrce lidská selhání,“uvedla mluvčí Jatek78 Zuzana Hošková. Do titulní role Tauš obsadil Davida Novotného.

Cirk La Putyka, který je s tvorbou Jatek78 pevně provázán, čeká příští rok bilanční gigantický projekt Cesty. Původně na letošní jaro chystaná show se má nyní uskutečnit v termínu 23.–25. dubna 2021, lístky zůstávají v platnosti. La Putyka hlásí na příští sezonu ještě jeden projekt. V červnu 2021 uvede novinku Runners v režii Víta Neznala. „S Cirkem La Putyka začal blíže spolupraco­vat během koronaviro­vé krize v projektu #kulturunez­astavis. Má za sebou úspěšné inscenace Chyba a Nesnesitel­ná tekutost bytí,“doplnila Hošková.

Zahraniční hvězdy

Runners přiblíží příběh pěti mladých lidí, kteří běží o život, protože je pohání touha být šťastní. Diváky čeká představen­í na pomezí pohybového divadla a nového cirkusu.

Jatka78 dále v nové sezoně slibují zahraniční hvězdy, například londýnské duo Nikki & JD či kanadské Barcode Circus Company.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia