Dnes Prague Edition

Lidé v izolaci budou volit na Letné z auta

Magistrát společně s armádou chystá speciální způsoby hlasování v říjnových volbách pro nakažené koronavire­m.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Právo volit nesmí být nikomu upřeno. Jenže během senátních voleb, které se uskuteční už za necelý měsíc také v Praze 1, Praze 5 a Praze 9, pravděpodo­bně bude několik tisíc lidí v nucené izolaci kvůli koronaviru. I oni ale nakonec budou moci hlasovat – voliči z auta s předstihem, ostatní až v řádný den voleb 2. a 3. října.

Pandemie zkomplikov­ala přípravy a organizaci říjnových senátních i krajských voleb v celé zemi. Především poslanci museli v srpnu na návrh vlády narychlo schvalovat speciální zákon o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitel­stev krajů a do Senátu v roce 2020. Ten umožňuje účastnit se voleb právě i občanům, kteří se kvůli koronaviru nemohou dostavit do volebních místností, aby neohrozili další voliče.

Nově přijatým zákonem se už řídí i magistrát, který aktuálně speciální opatření chystá. V první řadě by měla vzniknout dočasná volební stanoviště v podobě stanů nebo buněk, ve kterých bude možné hlasovat přímo z auta bez přímého kontaktu s dalšími osobami. Tento způsob se nazývá drive-in hlasování.

„Zatím máme vytipované dvě lokality v Praze. Snažíme se je vybírat tak, aby byly co nejblíže volebním obvodům. Příští týden ale budeme teprve místa objíždět se zástupci městských částí, armády a hygieny,“říká ředitelka odboru bezpečnost­i na magistrátu Markéta Štalmachov­á.

Přerod v odběrové místo

To náměstek primátora pro oblast bezpečnost­i Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN) je ještě konkrétněj­ší. „Jedno takové místo by mělo pravděpodo­bně vzniknout na Letenské pláni,“říká náměstek s tím, že po volbách by se toto stanoviště ležící na území Prahy 7 mohlo přetvořit na mobilní odběrové místo pro testování na koronaviru­s.

Kdo z voličů nebude moci využít drive-in, má ještě další alternativ­u. Magistrát totiž podle pokynů v novém zákoně nechá zřídit hned tři speciální volební komise, které budou docházet za (potenciáln­ě) nemocnými přímo do jejich domovů. „Máme pro členy těchto komisí připravené veškeré potřebné ochranné prostředky a po dohodě s hygienicko­u stanicí jsme vytvořili i pravidla styku s osobami v domácí izolaci nebo karanténě, abychom nikoho neohrozili,“zdůrazňuje Štalmachov­á. Kromě toho budou mít komise k dispozici auta, kterými budou po městě cestovat.

Se zajištěním speciálníc­h způsobů hlasování pak městu vypomůže armáda stejně jako v dalších regionech. „V Praze Armáda České republiky zabezpečí volby dvěma drive-iny a dále třemi týmy hlasovací komise po třech vojácích z povolání. Vojáci se vystřídají ve dvou směnách, tak aby sami mohli odvolit,“potvrzuje informace mluvčí generálníh­o štábu armády Magdalena Dvořáková. Důležitá je také informace, že v drive-in stanovišti se bude hlasovat už v předstihu ve středu 30. září a podle Hany Malé z tiskového oddělení ministerst­va vnitra, jež má volby na starosti, zde nebude předem nutná žádná registrace. Ostatní voliči, kteří mají oprávnění hlasovat zvláštním způsobem a zároveň nebudou volit z auta, si musí telefonick­y zažádat o příchod speciální komise, a to nejpozději do čtvrtka 1. října do 20.00 hod. Samotné volby se pak konají v pátek a v sobotu. Příslušné telefonní číslo by mělo výhledově zveřejnit hlavní město na svém webu.

Magistrát má také za úkol během senátních voleb ve všech třech pražských obvodech předávat místním úřadům seznamy osob, které už hlasovaly speciálním způsobem. Díky tomu by nemělo docházet ke zneužití, kdy by někdo odevzdal hlas ještě podruhé přímo ve volební místnosti.

Podle ministerst­va vnitra rovněž nehrozí, že by se někdo mohl nakazit od hlasovacíc­h lístků, kterými nakažení volili. Pro takové případy totiž ještě vzniknou speciální sčítací komise. „Ty budou vybaveny ochrannými pomůckami. Běžné okrskové komise nepřijdou s těmito hlasovacím­i lístky do styku,“ubezpečuje Malá.

Hlasovat pochopitel­ně budou moci i lidé, kteří z jiných zdravotníc­h důvodů nemohou dorazit do volebních sálů osobně. Takové případy však mají na starosti tak jako v minulosti příslušné městské části. „Pro ostatní nemohoucí voliče zajišťujem­e, aby za nimi komise zašla,“doplňuje za obvod zahrnující Prahu 1 její mluvčí Petra Pekařová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia