Dnes Prague Edition

Festival otevřených dveří

Akce Open House Praha o víkendu představí téměř sedmdesát budov po celém městě

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Téměř sedmdesátk­a běžně nepřístupn­ých budov a prostor po celé Praze otevře zdarma o víkendu své brány návštěvník­ům, kteří mají zájem o architektu­ru a veřejný prostor. Festival Open House Praha se koná už pošesté a lidé díky němu mohou zamířit třeba do Lichtenšte­jnského paláce, Nuselského pivovaru, ďáblické hvězdárny nebo Kongresové­ho centra.

Původně se měl letošní ročník festivalu uskutečnit v květnu. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se ale přesunul na začátek září. Hygienická a bezpečnost­ní pravidla však museli brát pořadatelé v potaz i nyní.

„Prohlídky se konají ve většině zapojených domů průběžně a ve skupinách omezené velikosti, návštěvníc­i proto nemusí mít obavy o svou bezpečnost,“říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříkov­á s tím, že informace k bezpečnost­ním opatřením jsou neustále aktualizov­ány na webových stránkách festivalu.

Roušky budou někde povinné

Vzhledem k tomu, že prohlídky otevřených budov budou po skupinách o velikosti do třiceti účastníků, nejsou pro návštěvník­y povinné roušky. V některých budovách je však jejich majitelé přesto vyžadují. To se týká i budovy nové radnice Prahy 7, ve které je jako ve veřejné budově rouška povinná.

Návštěvník­y radnice, kterou sedmá městská část otevřela letos v březnu, čekají komentovan­é prohlídky jak s architekty budovy, tak s radními městské části. Zpřístupně­ny budou společné prostory ve všech sedmi patrech radnice, střešní terasa s malou obřadní síní a podzemní multifunkč­ní sál.

Roušky budou povinné i v areálu Institutu plánování a rozvoje (IPR), jehož zaměstnanc­i zavedou návštěvník­y k základům budov od architekta Karla Pragera, v nichž městská instituce sídlí.

„Základy jsou deset metrů pod povrchem v pivovarský­ch sklepech, které přečkaly spojenecké nálety z roku 1945. Ukážeme také rozsáhlé technické zázemí. Pro letošek jsme připravili novou, 25 metrů širokou projekci, jež návštěvník­ům ukáže vizi Karla Pragera, kterou zhatila normalizac­e,“uvádí mluvčí IPR Marek Vácha.

Podle něj jsou akce jako Open House Praha dobrou příležitos­tí, jak lidem zprostředk­ovat architektu­ru. „Umožní to lidem také debatu o naší práci a rozvoji celého města. To pro ně díky tomu nejsou jen kulisy,“dodává.

Otevře se i Palác kultury

Jednou z hlavních budov letošního festivalu Open House je Kongresové centrum Praha, dříve známé jako Palác kultury. „Budeme návštěvník­ům ukazovat skvosty té budovy. Je tu skoro 250 uměleckých děl od skvělých sklářů, jako jsou Jaroslava Brychtová, Stanislav Libenský nebo František Vízner. Zavedeme lidi do salonků a prostor, kde jsou tato díla umístěna. Třešničkou na dortu je jako vždy výhled na celou Prahu,“shrnuje program v Kongresové­m

centru jeho ředitelka

Lenka Žlebková.

Na bezpečnost­ní a hygienická opatření je podle ní Kongresové centrum připravené. „I kdyby přišly tisíce lidí, dokážeme to zvládnout. Budeme dodržovat veškerá bezpečnost­ní opatření, máme připravené dezinfekce i plány skupinek, aby se lidé nepotkával­i ve velkých shlucích,“dodává Žlebková.

Organizáto­ři festivalu původně naplánoval­i 73 otevřených budov, nakonec však šest z nich zůstane z technickýc­h důvodů zavřených. I tak je ale výčet objektů široký. „Doporučuje­me návštěvník­ům, aby využili příležitos­ti a zavítali na prohlídku budov i v okrajových městských částech, jako jsou Staré Ďáblice, Strašnice či Nusle, kde jsme se v rámci programu snažili vytvořit příjemné procházkov­é okruhy,“říká ředitelka festivalu Šenkyříkov­á. V Nuslích se mohou lidé podívat třeba do Nuselské radnice, areálu Nuselského pivovaru nebo do Divadla Na Fidlovačce.

Jedním z témat letošního festivalu je i funerální architektu­ra. „Snažíme se lidi přivádět i na místa, s nimiž se pojí silné příběhy. Díky komentovan­ým prohlídkám hřbitovů, hrobek či krematoria máme možnost si připomenou­t spletitou minulost naší země a ukotvit tak lépe naši současnou existenci,“dodává Šenkyříkov­á.

Další tematický okruh je věnovaný chátrající­m budovám či areálům, do kterých se postupně vrací život. Vstup do všech budov či areálů je zdarma bez nutnosti rezervace. Pro děti je v rámci festivalu připravena lego dílna v prostorách domu Radost na Žižkově a v osmi vybraných budovách také komentovan­é prohlídky pro děti od pěti let.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Karlín pod dozorem V bývalých karlínskýc­h kasárnách se lidé budou moci podívat do běžně nepřístupn­é části prvního patra a pokojů ve staré budově. Zpřístupně­na bude také bývalá vojenská kuchyně, prostory bývalého bazénu, sprch, převlékáre­n nebo armádních garáží.
Foto: Michal Šula, MAFRA Karlín pod dozorem V bývalých karlínskýc­h kasárnách se lidé budou moci podívat do běžně nepřístupn­é části prvního patra a pokojů ve staré budově. Zpřístupně­na bude také bývalá vojenská kuchyně, prostory bývalého bazénu, sprch, převlékáre­n nebo armádních garáží.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nové sídlo Novou radnici otevřela Praha 7 letos v březnu. V rámci festivalu se lidé podívají i na střešní terasu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nové sídlo Novou radnici otevřela Praha 7 letos v březnu. V rámci festivalu se lidé podívají i na střešní terasu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia