Dnes Prague Edition

Policisté po vraždě zvyšují dohled nad okolím Radotína

- — Klára Burešová

RADOTÍN Pod zpřísněným dozorem policistů je od středy Radotín, kde minulou neděli muž na ulici pobodal svoji manželku. Policie podezřeléh­o na místě zadržela, ale kvůli chybě úřednice ho musela v úterý propustit na svobodu. Nyní hlídky kontrolují oblast bydliště obviněného, aby předešly dalším incidentům. „Na místě máme zvýšený výkon služby. Budeme tam, jak bude potřeba,“říká mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Podezřelý předtím nebyl trestně stíhán a ani lidé v nejbližším okolí nepovažova­li jeho chování za podivné. „Člověk by nepředpokl­ádal, že by k něčemu takovému mohlo vůbec dojít,“říká obyvatel Radotína, který se s mužem zná několik desítek let.

„Z mého pohledu se choval normálně. Nejsem schopen říct, že by měl nějaké psychické onemocnění, spíš to byl pocit ublíženost­i. Po dlouhé době ho vyhodili z práce a jemu se asi zhroutil svět,“dodává. S manželkou měl prý obviněný normální vztah. „Nebyli v rozvodovém řízení, nějak spolu fungovali, a když je člověk potkal, tak šli třeba spolu na procházku,“říká známý.

V obci ale podle něj panuje špatná atmosféra a lidé se bojí, aby obviněný svůj čin neopakoval. „V neděli to byl hrozný šok pro všechny. Ale ještě větší šok podle mého přišel v úterý, kdy se začala šířit informace, že ho pustí,“dodává.

Čtyřicet pět minut zpoždění

Čtyřiašede­sátiletý muž je podezřelý z vraždy své ženy, kterou měl za bílého dne před jejich domem ubodat. Po jeho zadržení státní zastupitel­ství vypracoval­o návrh na vzetí do vazby, jenže dokument byl doručen na soud asi čtyřicet pět minut po uplynutí zákonem dané lhůty.

„Příkaz k propuštění dal soudce z toho důvodu, že oni podali pozdě návrh. Z naší strany nebyl žádný důvod ho omezovat na osobní svobodě,“vysvětluje mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni s tím, že soud musel zadrženého propustit. „Neznamená to ale, že každý návrh na vazbu dopadne tak, že ho soudce vezme. Zváží dané okolnosti a na základě dané situace pak rozhodne, jestli ho vezme, nebo pustí,“dodává Humeni.

Státní zástupce ale nemůže znovu žádat o vazbu ze stejného důvodu, proto obviněný zatím zůstává na svobodě. „Návrh na vazbu dalo státní zastupitel­ství především z důvodu předpoklád­aného dlouhého trestu,“vysvětluje mluvčí Městského státního zastupitel­ství Aleš Cimbala. „Nepředpokl­ádáme, že by obviněný ve svém jednání pokračoval nebo se vyhýbal trestnímu stíhání,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia