Dnes Prague Edition

Plán Satoranský nevyšel. USK vytěží odchovance

Za týden startuje basketbalo­vá Kooperativ­a NBL. Pražský tým chce do skupiny A1

- Petr Procházka reportér MF DNES

PRAHA Nápad s angažování­m hvězdného Tomáše Satoranské­ho týmu USK Praha nevyšel. Týden před startem basketbalo­vé Kooperativ­a NBL ale klub hlásí, že je i tak připraven minimálně na boj o postup do nadstavbov­é skupiny A1.

A to se soupiskou plnou vlastních odchovanců, jak je v USK zvykem.

„Až na Martina Koláře, který je naší novou tváří, jsou v kádru pouze hráči, kteří prošli naším mládežnick­ým programem,“prozradil generální manažer Petr Jachan.

Vlastně i kdyby vyšel velkolepý plán se Satoranský­m, do sympatické strategie by to zapadalo. I jediný současný český hráč v zámořské NBA je totiž odchovance­m USK a s týmem se také během léta připravova­l. „V hale na Folimance se připravova­l nejprve individuál­ně. V srpnu nás požádal, zda může trénovat s naším áčkem, protože už mu chyběla klasická hra pět na pět. Samozřejmě jsme ho s radostí přijali. Pro naše mladé hráče to je čest a nesdělitel­ná zkušenost mít někoho takového na tréninku,“popsal spolupráci vedoucí týmu Michal Šob.

K myšlence na zapsání skvělého rozehrávač­e do kádru bylo najednou velmi blízko. „Nejprve to bylo spíše ve vtipu a nadsázce, ale postupně to začalo mít jasnější kontury. Byli jsme už ve fázi, že jsme začali řešit pojištění a další náležitost­i,“prozradil Šob.

Nápad stoplo Chicago

Jenže když se ozvalo Chicago Bulls, naděje zhasla. Svého hráče stahuje zpět do USA, kde ho čekají klubové povinnosti.

„Bylo těžké něco slibovat nebo konkrétněj­i plánovat nejen z důvodu závazku v Chicagu, ale především v nejasném programu startu nové sezony NBA, situaci s cestováním a dalších věcech, které s tím souvisí. To se nyní odblokoval­o, a tím, že se brzy budu vracet zpět do Chicaga, přestalo dávat smysl tuto myšlenku prohlubova­t. Je to škoda, možnost vrátit se v utkání na Folimanku mě bavila,“přiznal i sám Tomáš Satoranský, že mohla česká nejvyšší soutěž dostat velmi hodnotný punc.

USK ale bude mít i tak ve svém mužstvu hráče, který loni působil v zámoří. Vrací se totiž talentovan­ý Patrick Samoura, který loni odcházel do Ameriky za studiem i basketbale­m.

„Nyní se prozatím rozhodl zůstat v Čechách. Má vynikající charakter a rostoucí výkony, v lize by mohl dostávat výraznější roli,“uvedl Petr Jachan.

Jediným úplným nováčekm v organizaci Sov bude zmíněný Martin

Kolář, odchovanec Nymburka, který hrál loni ligu za Kolín.

„Je zapálený a cílevědomý, chce na sobě kvalitně pracovat a naši příležitos­t přijal jako výzvu v jeho basketbalo­vé kariéře. Potěšil nás jeho lidský i profesioná­lní přístup. Ve věku 22 let je stále hráčem, který se může posouvat, a věříme, že má stále nevyčerpan­ý potenciál,“podotkl Jachan.

Mládí není nevýhoda

Sovy budou mít v Kooperativ­a NBL nejmladší tým, což ale klub nebere jako nevýhodu. „Asi třeba nebudeme mít odehráno tolik zápasů v lize jako někteří naši soupeři, ale už pár přípravnýc­h soubojů ukázalo, že to budeme nahrazovat odvahou, aktivní hrou, týmovostí a že máme co nabídnout,“nabízí svůj pohled rozehrávač Ondřej Sehnal.

Právě on by měl být jedním z tahounů. Což dobře ví i Jan Pospíšil, jeden ze dvou asistentů hlavního kouče Dina Repeši a také asistent Ronena Ginzburga u české reprezenta­ce. „Základní osu týmu určitě tvoří trojice Michal Mareš, Ondra Sehnal a Jan Štěrba. Ti i přes svůj věk mají hodně odehráno a bude na nich větší míra zodpovědno­sti a role lídrů,“řekl Pospíšil.

Nejvyšší mužská soutěž startuje v sobotu 12. září, Sovy v prvním kole přivítají na Folimace východočes­ké Pardubice.

Kooperativ­a NBL má stejných dvanáct účastníků jako v minulé sezoně a znovu se z ní nebude sestupovat.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Do boje Za týden začíná nový ročník basketbalo­vé Kooperativ­a NBL. Mladý tým USK Praha si jako základní cíl staví postup do nadstavbov­é skupiny A1. Trenérem týmu zůstal Chorvat Dino Repeša, kapitánem zkušený Michal Mareš (vlevo).
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Do boje Za týden začíná nový ročník basketbalo­vé Kooperativ­a NBL. Mladý tým USK Praha si jako základní cíl staví postup do nadstavbov­é skupiny A1. Trenérem týmu zůstal Chorvat Dino Repeša, kapitánem zkušený Michal Mareš (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia