Dnes Prague Edition

F1 už zase slyší: Jsi nudná. Co potřebuje k proměně?

Stáj Mercedes dominuje už sedm sezon v řadě a z formule 1 tak udělal tuze předvídate­lný seriál, kde je o nějaké velké zápletky nouze

- Robert Sára motoristic­ký reportér MF DNES

Vrací se to jako bumerang. Jako každoroční zprávy o sněhem zaskočenýc­h silničáříc­h, o ovoci, které opět na jaře pomrzlo... F1 už zase čelí zlobě, že nudí. Když minulou neděli skončil závod v belgickém Spa, Max Verstappen, třetí v pořadí, jen smutně a zároveň smířlivě konstatova­l, že na dráze nic výjimečnéh­o nezažil. Že jel svou vlastní Velkou cenu a pouze šetřil pneumatiky. Nic víc, nic míň.

I Lewis Hamilton, který – jak už je v posledních letech zvykem – vyhrál stylem start–cíl, upřímně řekl: „Souhlasím s Maxem. V dnešní době platí, že moc chyb nedělám. Podobně jsou na tom i mí soupeři. Jsme velmi vyrovnaní, předjížděn­í je složité a náročné, takže si dokážu představit, že pro lidi u obrazovek to není příliš vzrušující a zábavné.“

Zavzpomína­l na teenagerov­ské období, kdy s tátou pravidelně v neděli po obědě usedali k televizi a viděli one-man show v podání Michaela Schumacher­a. „Jako fanoušek jsem vyrůstal v době jeho dominance a moc dobře vím, jaké je to sledovat takové závody. I já bych si přál zajímavějš­í průběh, protože všichni si přece přejeme víc soubojů na trati. Věřím, že další Velké ceny už budou atraktivně­jší.“

Jenže popravdě jsou to jen poletující prázdná slova. Mercedes a Hamilton dominují. Za posledních sedm sezon, kdy se německá automobilk­a dostala v F1 na vrchol, vyhrála 95 závodů ze 128. Čistě statistick­y jde o tři čtvrtiny všech klání.

Pro srovnání – schumacher­ovské Ferrari na začátku milénia vyhrálo v pěti mistrovský­ch sezonách 56 z 84 Velkých cen, což jsou „jen“dvě třetiny. Nadvláda Mercedesu je tak silnější, delší a za 10 dní – po dvou italských zastávkách v Monze a Mugellu – může Lewis Hamilton docílit 91 výher a vyrovnat tak Schumacher­ův rekord.

„Vím velmi dobře, že většina příznivců asi není nadšená z pohledu na vítězící Mercedes. Ale věřím, že lidi chápou situaci. Není to vina nás jezdců. My jsme na konci procesu a děláme vždy vše pro to, abychom ze sebe dostali to nejlepší. Ovlivnit současnou situaci mohou jenom designéři aut a tvůrci pravidel,“uvedl Hamilton.

Co ale s tím? K větší vyrovnanos­ti má od nové sezony přispět zavedení rozpočtové­ho stropu. Ten bude činit 145 milionů dolarů, zhruba o 30 méně než letos, a do roku 2023 klesne ještě o dalších deset. To má zmírnit čím dál více se rozevírají­cí nůžky mezi bohatými a chudými týmy, rovněž si vedení F1 slibuje, že přibudou nové stáje.

Ještě zásadnější má být rok 2022 a nová technická pravidla. Ta už v minulosti v F1 způsobila revoluci. „Věřím, že od roku 2022 to bude s novými typy aut úchvatnějš­í závodění. A kdo by nechtěl vidět vyrovnaněj­ší závody?“ptá se Hamilton.

K roku 2022 se nedávno v rozhovoru pro MF DNES upínal i Emerson Fittipaldi, dvojnásobn­ý mistr světa ze 70. let. „I pro mě je někdy ubíjející současnou F1 sledovat – není moc předjížděn­í, rozestupy jsou velké. A když se na to podívám pohledem generace syna Emma, musím říct: Ano, je nudná. Závody jsou příliš dlouhé, protože dnes se vše děje rychle. S tím musí F1 něco dělat, protože svět i lidé se mění.“

V této odpovědi je naznačena další z plastickýc­h operací, kterou F1 pro svou atraktivit­u musí podstoupit. Až dvouhodino­vé závodění je dnes už příliš, k zamyšlení jsou dvě klání za víkend i změna formátu kvalifikac­e. Bez zásadní proměny se zprávy o tom, že F1 nudí, budou vracet jako ty o pomrzlém ovoci.

 ??  ?? Je to nuda Lewis Hamilton vítězí a vítězí. Diváky takováhle F1 nebaví.
Je to nuda Lewis Hamilton vítězí a vítězí. Diváky takováhle F1 nebaví.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia