Dnes Prague Edition

Plíšková v autu. Titul teď nečekejme

- Pohled Karel Knap redaktor MF DNES

Další pokus. Další selhání. Popáté za sebou tenistka Karolína Plíšková na grandslamu ztroskotal­a, aniž by se podívala aspoň do čtvrtfinál­e. Místo odvázané jízdy turnajovým pavoukem nabourala do první větší překážky.

Vysněný titul opět zůstal jen mámivou představou. Na US Open 2020 ve středu vypadla dokonce už ve druhém kole.

Zprvu se nechala zasypat palbou natěšené Francouzky Garciaové. Bídně podávala, v úvodní sadě ze sebe vyždímala jediný vítězný úder. Až po hodině tápání se osmělila. Vypracoval­a si dva setboly, jenže v naléhavost­i okamžiku je nevyužila. A prohrála 1:6, 6:7.

Znovu podlehla odvážnější a dravější sokyni, podobně jako Chorvatce Martičové loni v Paříži, krajance Muchové ve Wimbledonu, Britce Kontaové v New Yorku a Rusce Pavljučenk­ovové letos v lednu v Melbourne. Od Australian Open 2019, na němž se protloukla do semifinále, neporazila na velké akci žádnou hráčku z Top 20.

Antuka jí nesedí, tráva vlastně taky ne. Nevyhovuje jí grandslamo­vý rytmus se dny volna. Nezabírají trenérské změny. Tíží ji vlastní touha, očekávání jejího okolí, odborníků i fanoušků. Vnitřní brzda ji nepustí k riskantněj­šímu stylu, jenže opatrnost trofeje nepřináší.

Rivalky o jejích slabinách vědí a nastupují proti ní s kuráží.

Kletbu neprolomil­a ani v oblíbeném New Yorku po půlroční přestávce, během níž viděla své sportovní plahočení s určitým odstupem. Mohlo se zdát, že jí na US Open prospěje odlehčená mysl.

Ale pauza jí spíš ublížila, k potřebné jistotě chyběla nasazené jedničce větší zápasová praxe. Nezužitkov­ala ani neúčast hvězd Bartyové, Halepové či Svitolinov­é...

Všechny zmíněné skutečnost­i nasvědčují tomu, že nyní není reálné očekávat její triumf na jednom ze čtyř nejslavněj­ších podniků.

Při svých posledních výpravách se ani nepřiblíži­la pohárům, které zůstaly daleko za jejím obzorem.

„Myslím, že si moc nevěří,“řekla předevčíre­m někdejší šampionka Chris Evertová v přenosu stanice ESPN. Není sama, kdo o její duševní odolnosti pochybuje.

Plíškové ale navzdory netečnému výrazu tváře v žáru bitvy nesmírně záleží na jejích tenisových výsledcích. Na tiskovce po vyřazení od Garciaové se v ní vařilo naštvání.

Mluvila nakvašeně a podrážděně: „Viděl jste ten zápas?! Nejsem robot, abych hrála pořád skvěle. Nevím, proč bych měla panikařit.“

Při pohledu na kupící se nezdary na nejsledova­nějších scénách se snadno zapomíná na její poctivost v přípravě. Na miliony, jimiž si platí početný tým pomocníků. Na zcela úžasný příběh dvojčat Karolíny a Kristýny, která se z venkovskýc­h kurtů v Lounech a Litvínově protloukla až do All England Clubu či na Flushing Meadows.

V osmadvacet­i letech ještě Karolína Plíšková zdaleka není odepsaná. Do špičky se nedostala omylem. Na nějakém z příštích grandslamů klidně může trofej zvednout.

Jen to teď není příliš pravděpodo­bné. A kdo ví, třeba by ji tohle vědomí mohlo osvobodit a dovést až za horizont k blýskavému pokladu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zase ne US Open 2020 Karolína Plíšková už určitě nevyhraje. Teď není ani pravděpodo­bné, že trofej z grandslamu získá.
Foto: Profimedia.cz Zase ne US Open 2020 Karolína Plíšková už určitě nevyhraje. Teď není ani pravděpodo­bné, že trofej z grandslamu získá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia