Dnes Prague Edition

Cena zájezdů neporoste

Příjmy se propadly na desetinu. Ve voucherech máme miliardu, říká šéf dvou největších cestovních kanceláří v Česku.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

U 70 procent hotelů v Itálii máme garanci, že pokud se do dvou dnů před odjezdem ukáže, že je v dané lokalitě ohnisko koronaviru, bude moct zákazník zájezd stornovat bez jakéhokoli­v poplatku.

Ze zkušeností víme, že po špatném roce nastává v turistice velice silný rok. A tento rok byl extrémně špatný.

Cestovní kanceláře začínají bilancovat výsledky nejhorší turistické sezony. Tu kromě koronaviru poznamenal­y problémy s povinným přijímáním voucherů jako náhrad za neuskutečn­ěné zájezdy. Cestovním kancelářím sice poukazy umožnily překonat období bez příjmů, utrpěla však důvěra klientů v jejich služby. To bude nutné teď pracně napravovat, uvádí šéf nově spojených cestovních kanceláří Fischer a Exim tours Jiří Jelínek.

Je možné už nyní zhodnotit letošní výjimečnou sezonu?

Klíčové je, že po pesimistic­kých předpovědí­ch z března a dubna se začalo létat a cestovat. Hlavní destinace, které fungovaly, bylo Řecko, Bulharsko a také Tunisko. To se sice otevřelo později, ale otevřelo. Pak Chorvatsko, Rakousko. Dá se říct, že i Itálie. Bohužel jen chvíli se létalo na Mallorku, protože kromě Kanárských ostrovů se uzavřely všechny španělské destinace. To je vše, co fungovalo, takže se dá říct, že jsme dělali zhruba deset procent loňského byznysu.

Dá se ještě teď, během nastávajíc­ího podzimu obraz sezony vylepšit?

Doufáme, že se by se mohl otevřít ještě Egypt. Z Polska se tam už létá bez povinného testu a následné karantény. To je klíčová destinace pro podzimní a zimní období, navíc mimořádně oblíbená a i teď mezi klienty žádaná.

Ten stále není mezi bezpečnými destinacem­i.

To není, ale mohl by být. Respektive mluví se o tom, že by se mohl otevřít. Pak uvidíme, jak to bude s exotickými destinacem­i, jako je Omán, Spojené arabské emiráty, Mauricius. Tam stále čekáme a věříme, že by se během podzimu mohly otevřít.

Věříte, že letos v zimě budou k mání zájezdy do vzdálenějš­í exotiky, jako je Thajsko nebo Srí Lanka?

Záleží na konkrétní destinaci a na tom, jaká naše vláda udělá cestovní doporučení. V momentě, kdy nastanou vhodné podmínky, jsme schopni během čtrnácti dnů až tří týdnů vypravit první klienty. Kapacity máme předjednan­é a jsme dlouhodobě v kontaktu s místními partnery.

Bude to zřejmě za jiných podmínek, než jsme byli zvyklí. Například roušky se musí nosit všude na letištích i v letadlech. Díváme se ale na to pozitivně. Ještě v dubnu a květnu tu byl nouzový stav a zavřené hranice a říkalo se, že budou zavřené rok i déle.

Očekáváte, že se kondice cestovního ruchu brzy zlepší?

Díváme se na to optimistic­ky. Jakmile bude vakcína – a já věřím, že do konce roku bude – tak se podle nás znovu dramaticky změní pohled lidí na cestování. Krize ukázala, že lidé chtějí cestovat. Pokud bude existovat pas, kterým prokážete, že jste očkovaný, a tím se vyhnete bezpečnost­ním opatřením, dojde k návratu lidí zpět k cestování. Covid cestování nezničí.

Pokud říkáte, že jste dosáhli desetinové­ho obratu oproti loňsku, znamená to, že jste devíti lidem z deseti vystavili vouchery a desátý na dovolenou odletěl?

Tak to úplně nelze říct, protože nebylo prodáno sto procent objemu zájezdů oproti roku 2019. Dá se ale říct, že 25 procent lidí, kteří dostali vouchery, je rovnou využilo na pořízení jiného zájezdu během letošního léta. Zhruba stejný počet patřil k chráněným skupinám, důchodcům nebo samoživite­lům, jimž jsme vraceli peníze.

Kolik voucherů jste během sezony vystavili?

Za DER Touristik Eastern Europe, kam v Česku spadá Fischer Group a Exim tours, jsme vydali vouchery celkově za více než miliardu korun.

Povinnost klientů přijímat vouchery nedávno skončila. Jak se to projeví na dalším prodeji zájezdů?

My jsme se rozhodli, že s vouchery končíme a do budoucna budeme klientům vyplácet hotovost. Z našeho pohledu vouchery nahrazujíc­í peníze ohrožují důvěru zákazníků v cestování s cestovními kancelářem­i. Jsem přesvědčen­ý, že pokud by bylo v budoucnu nutné rušit kvůli covidu zájezdy, ocení zákazníci spíše vrácení peněz.

Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR) ale nyní vyzývá k pokračován­í voucherů, případně k tomu, aby se klienti v případě zrušených zájezdů finančně podíleli na pokrytí nákladů.

Myslím, že šlo o nešťastné vyjádření, které tak doslova pan Papež nemyslel. Každopádně jakákoliv spoluúčast klientů nepřipadá v úvahu. Chceme klientům naopak maximálně vyjít vstříc a upravit podmínky tak, aby se nebáli plánovat dovolenou dopředu. Zmíněná spoluúčast jde naprosto proti tomu, jakou cestou chceme jít.

Už během léta bývalo zvykem začít s předprodej­em zájezdů na příští rok. Kdy se spustí first momenty na sezonu 2021?

Letos je to lehce opožděné. Uvažujeme, že prodej spustíme během září. Připravuje­me speciální podmínky pro klienty, aby se nebáli si dovolenou předplatit s předstihem. Zásadně změníme smluvní podmínky, takže pokud se nakonec ukáže, že bude nutné kvůli covidu rušit zájezdy, tak vrátíme peníze. Klasické vouchery nebo nějaké zvýhodněné poukázky, které na trhu vidíme teď, pro nás nejsou řešením. Pravidla pro storno změníme tak, že zrušení zájezdu bez poplatku bude možné daleko blíže odletu, než tomu bylo doposud, a zároveň bude vrácena záloha v penězích místo jakýchkoli­v voucherů.

Kolik dní před odletem to tedy bude?

Ještě o tom debatujeme. Musí se to ale posunout výrazně.

Ve smluvních podmínkách řady cestovních kanceláří je dosud chyták. Ten spočívá ve větě, že CK nemusí klientům vracet náklady, které už se zajištěním zájezdu měly. Cestovní kanceláře tak fakticky ze záloh vracely jen to, co uznaly za vhodné. Lidé ale nemají možnost zkontrolov­at, zda je to férová částka. Tabulky s odstupňova­nou výší stornopopl­atků podle času do odletu se tak často ukázaly jako zbytečné.

My to budeme mít jasně odstupňova­né. Pokud bude z hlediska covidu nepříznivá situace, klient od nás neuslyší nic o skutečných nákladech, tohle bereme na sebe. Bude jasně dané, že tolik dnů do odletu bude v případě covidové situace storno nula a klient dostane peníze na ruku. Začali jsme už například prodávat lyžařské zájezdy a u sedmdesáti procent hotelů v Itálii máme přímo garanci, že pokud se dokonce do dvou dnů před odjezdem ukáže, že je v dané lokalitě ohnisko koronaviru, tak bude moct zákazník zájezd stornovat bez jakéhokoli­v poplatku.

Myslíte, že to bude stačit? Lidé mají za sebou zkušenosti s letošní nejistotou a vouchery. Nepřispěje toto vše k tomu, že lidé začnou mnohem více cestovat individuál­ně?

Vouchery byly mimořádným řešením v mimořádné době. Fungovaly sice i v jiných zemích, ale chápu, že ne všem klientům vyhovovaly. Proto jasně říkám, že se k nim už žádným způsobem vracet nebudeme a budeme vracet peníze. U individuál­ního cestování naopak není nikde dáno, že peníze, které pošlete do hotelu nebo letecké společnost­i, dostanete opravdu zpět. Letecké společnost­i například lidem také vracely vouchery místo peněz.

Kolik zájezdů se podaří prodat ve formě first momentů?

Bude záležet na tom, jaké podmínky budou cestovní kanceláře zákazníkům nabízet. Musí požadovat nízkou zálohu a přesvědčit je, že jejich peníze nejsou v ohrožení ani že nebudou rok vázané v nějaké poukázce. Pak to může být i nad polovinou prodaných zájezdů z roku 2019. Pokud bude vakcína, tak může být příští rok pro cestování velice příznivý. Ze zkušeností totiž víme, že po špatném roce nastává v turistice velice silný rok. A tento rok byl extrémně špatný. Je tu tedy zadržená poptávka, lidé cestovat chtějí, nechtějí zůstávat doma. A stejné je to v celé Evropě.

V té kalkulovan­é polovině jsou započteni i lidé s vouchery? Spousta lidí má totiž příští dovolenou zaplacenou už z letoška.

Nemluvím o penězích, ale o počtu klientů. Jakým způsobem zaplatí zálohu, je už jiná věc.

Jaký za letošní rok očekáváte hospodářsk­ý výsledek?

Pokud budu hovořit o celé skupině, půjde o ztráty v řádu stovek milionů korun.

Budete tento výpadek řešit formou nějakého úvěru, například státem garantovan­ého?

Máme za sebou silnou skupinu Rewe, která má v Evropě 360 tisíc zaměstnanc­ů a obrat 1,8 bilionu korun.

Z toho jen desetina připadá na turistický byznys, takže i riziko je diverzifik­ované. Financován­í máme tedy zajištěné.

Tlačí na vás němečtí vlastníci, abyste prováděli úspory?

Samozřejmě. To dnes ani nijak nelze. Šetřili jsme ve více oblastech, jako jsou marketing, nájmy nebo výdaje na rozvoj. Velkou část peněz jsme uspořili na mzdových nákladech. Už někdy v dubnu a květnu jsme propustili desítky lidí, taková je bohužel situace a v cestovním ruchu se tomu myslím nevyhne nikdo.

Dá se vyčíslit, kolik delegátů jste měli loni v létě a kolik jste jich potřeboval­i během letošní sezony?

Delegátů je výrazně méně, protože destinace jako Turecko, Egypt, Spojené arabské emiráty a další zůstaly zavřené. Letos jsme tedy delegátů potřeboval­i asi jen 20 procent oproti běžné sezoně.

Předpoklád­áte, že se letošní výpadek podepíše na počtu krachů cestovních kanceláří?

Vidíme první signály, že se na trhu mohou dít různé věci, ale nechtěl bych předbíhat. Kolem března a dubna příštího roku uvidíme, kdo na trhu zůstane a kdo ne.

Máte zajištěné letecké kapacity na příští rok?

Naším dominantní­m dopravcem zůstávají Smartwings. Kromě nich ale spolupracu­jeme s řadou jiných aerolinek, portfolio je diverzifik­ované. Pokud se ptáte na otázku nedávno vyhlášenéh­o moratoria, neočekávám, že by to nějak ovlivnilo naši spolupráci.

Jste připraveni na situaci, kdy by dopravce nakonec musel opustit trh?

Pokud by něco takového přišlo, tak bychom se s tím určitě vypořádali, protože v dnešní době je leteckých kapacit spousta. Ale nemyslím si, že taková situace nastane.

Aerolinky Ryanair nebo WizzAir v médiích uváděly, že jsou schopné případnou díru po Smartwings zalepit. Byli jejich zástupci za vámi s nějakou konkrétní nabídkou?

O ničem konkrétním jsme s nimi nejednali.

Už vidíte nabídky hotelů, máte kalkulace leteckých společnost­í. Jak to bude napřesrok s cenami zájezdů?

Cena určitě nebude růst, a to z několika důvodů. Zaprvé, koruna neoslabuje. Zadruhé, když se podíváme na letecké kapacity, tak těch je v současnost­i spousta volných. Každá letecká společnost je ráda, když jsou letadla ve vzduchu a ne na zemi. Zatřetí, budeme kapacity vyjednávat pro Fischer i Exim dohromady, navíc pod křídly silného německého majitele, to je pro nás mnohem lepší pozice než v minulosti.

Je vůbec některá část turistické­ho byznysu, které se během letošního roku dařilo?

Snad jen provozovat­elé soukromých tryskáčů neměli špatnou sezonu. Jinak propad postihl prakticky všechny.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Už žádné vouchery „Zrušení zájezdu bez poplatku bude možné daleko blíže odletu, než tomu bylo doposud, a zároveň bude vrácena záloha v penězích místo jakýchkoli­v voucherů,“říká Jiří Jelínek.
Foto: Dan Materna, MAFRA Už žádné vouchery „Zrušení zájezdu bez poplatku bude možné daleko blíže odletu, než tomu bylo doposud, a zároveň bude vrácena záloha v penězích místo jakýchkoli­v voucherů,“říká Jiří Jelínek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia