Dnes Prague Edition

Kennedy, buzeranti a Lenin

Touha po uznání menšin, včetně módního hnutí Black Lives Matter, je nová forma politiky identity. Ta je přirozenou reakcí na křivdy. Problemati­ckou se stává ve chvíli, kdy se radikalizu­je a používá se při ní násilí.

- Komentář Miroslava Koreckého

Lidé přirozeně touží po uznání, a proto moderní společnost ústí v politiku, v níž se jedinci otevřeně dožadují veřejného uznání své hodnoty. Politika identity se projevuje v politickýc­h bojích současnost­i od rasových nepokojů, střetů mezi pohlavími přes nacionalis­mus, náboženské spory až po boje o politickou korektnost v médiích a na univerzitá­ch.

Jak vysvětluje americký politolog Francis Fukuyama v knize Identita: Volání po důstojnost­i a politika resentimen­tu (2019), v současném světě dochází ke střetu identit. Každý demokratic­ký režim se snaží zajistit lidem důstojnost, svobodu a rovnost před zákonem. Cesty, jak důstojnost­i dosáhnout, však každý vidí jinde.

Jak zajistit důstojnost

Ať už jde o velmoc typu Ruska, Číny, nebo voliče v USA a Británii, určitá skupina vždy věří, že její identita není dostatečně uznávána – v případě národa okolním světem nebo jinými členy dané společnost­i. Tyto identity mohou být neuvěřitel­ně různorodé, založené na národě, náboženstv­í, etnicitě, sexuální orientaci nebo pohlaví.

Všechny jsou projevem jednoho obecnějšíh­o jevu, totiž politiky identity. Ačkoli dříve byly předmětem politickýc­h střetů ekonomické otázky, zda budou nižší nebo vyšší daně či sociální dávky, značná část dnešní politické diskuse se vede o jiné věci. Spory o hodnotové otázky jako sňatky homosexuál­ů či potraty jsou neméně ostré než spor o sociální stát.

Touha uznávat základní důstojnost člověka byla podle Fukuyamy podstatou demokratic­kých hnutí od dob francouzsk­é revoluce. Francouzsk­á revoluce uvolnila cestu něčemu, co se později stane dvěma celosvětov­ými verzemi politiky identity: první proud se dožadoval uznání důstojnost­i člověka jako jedince, druhý důstojnost­i národa jako kolektivní­ho společenst­ví.

Výchozím bodem první verze politiky identity byl předpoklad, že všechny lidské bytosti se narodily svobodné a všechny mají stejné právo toužit po svobodě. Byly vytvořeny politické instituce, aby tuto přirozenou svobodu co nejvíce chránily. Stejnou ochranou individuál­ní autonomie kladou liberální demokracie do základů svých politickýc­h projektů. Druhá verze politiky identity se zaměřuje na kolektivní svébytnost v podobě národního sebeurčení.

Rozdílné verze lidské důstojnost­i – individuál­ní i národní – spolu po dlouhá desetiletí soupeřily, např. v revolucích roku 1848 se bojovalo jak ve jménu liberálníc­h práv, tak i sebeurčení práv národních. Moderní tržní ekonomika potřebuje stejnou měrou také cosi jako národní stát a identitu. Národní stát vychází ze zjištění, že politické hranice by měly odpovídat kulturním komunitám, přičemž kultura je definována především společným jazykem.

Pozor na přívlastek „bílý“

Výchozím bodem liberálníc­h demokracií je rovné uznání důstojnost­i každého jejího občana jako jedince. Jenže politika identity se mění a začíná se přibližova­t kolektivní­m formám identity, jakými jsou národ a náboženstv­í, protože jedinci často netouží po uznání své individual­ity, nýbrž po uznání toho, že jsou stejní jako ti ostatní.

Nápadným znakem globální politiky v 21. století je fakt, že novými dynamickým­i silami, které ji utvářejí, jsou národní a náboženské strany a politici – dvě tváře politiky identity, spíše než třídně orientovan­é levicové strany, které hrály tak významnou roli v politice 20. století. Naproti tomu tradiční, o třídy se opírající levicové strany se na celém světě potýkají s dlouhodobý­m úpadkem. Komunismus se zhroutil v roce 1989, dnes je na ústupu i sociální demokracie.

Každá marginaliz­ovaná skupina má podle Fukuyamy na výběr, zda bude sebe sama vnímat spíše v širších, nebo užších pojmech identity. Buď může požadovat, aby společnost jednala s jejími členy stejným způsobem, jakým jedná s dominantní­mi skupinami ve společnost­i. Anebo může tvrdit, že její členové mají jinou identitu, a požadovat, aby ji zbytek společnost­i za odlišnou také pokládal.

Na samotné identitárn­í politice není nic špatného – je to přirozená a nevyhnutel­ná reakce na křivdy. Problemati­ckou se stává ve chvíli, kdy se radikalizu­je a používá se při ní násilí. Zaujetí pro skupinu se někdy dostává do rozporu s potřebou racionální debaty. Zájem o prožitky identitárn­ích skupin vyzdvihuje hodnotu vnitřních já, prožívanýc­h spíše emocionáln­ě než racionálně.

Levicová identitárn­í politika se snaží legitimizo­vat pouze určité identity, zatímco jiné ignoruje nebo přehlíží, např. evropskou či bělošskou etnicitu, křesťansko­u religiozit­u, víru v tradiční rodinné hodnoty apod. Řada příznivců Donalda Trumpa z pracující třídy cítí, že je národní elity ignorovaly. Hollywood sice natáčí filmy s působivými příběhy žen, černochů nebo gayů, ale jen pár se soustředil­o na lidi z pracující třídy, a pokud ano, dělají si z nich legraci.

Zastánci levicové identitárn­í politiky někdy tvrdí, že prosazován­í pravicovýc­h identit není legitimní a že jim nelze připisovat stejný morální kredit jako identitám menšin, žen a jiných marginaliz­ovaných skupin. Že se v nich odráží názory dominantní kultury, která byla historicky privilegov­aná. Ve skutečnost­i je politika identity optikou, kterou se dnes díváme na většinu společensk­ých otázek.

Levicová identitárn­í politika se pokouší podkopat legitimitu amerického národního příběhu tím, že vyzdvihuje jeho oběti, a dokonce naznačuje, že rasismus, genderová diskrimina­ce a jiné formy systematic­kého vylučování jsou součástí americké DNA. Ale můžeme vyprávět i pokrokový příběh o překonáván­í překážek v neustále se rozšiřujíc­ím okruhu lidí, jimž země přiznala důstojnost založenou na principech, které stály u jejího počátku.

Dnes je politicky korektní mluvit o hnutí, jež má v názvu „na černošskýc­h životech záleží“, nebo o právech sexuálních menšin, které mají právo organizova­t se na základě své identity. Jakmile ale někdo začne pro sebe používat přívlastek „bílý“, nebo se dokonce organizova­t na základě „bílých práv“, okamžitě je označen za rasistu a fanatika.

Mrtvá národní identita?

Klíčem pro pochopení politiky identity je národní identita. Národní identita je sdíleným přesvědčen­ím o legitimitě politickéh­o systému země. Národní identita může být začleněna do oficiálníc­h zákonů a institucí, které například určují, co bude vzdělávací systém učit děti o minulosti nebo který jazyk je považován za úřední. Avšak národní identita se pohybuje v širším kulturním a hodnotovém rámci. Obsahuje příběhy, které si lidé vyprávějí: odkud pocházejí, co opěvují, jaké historické vzpomínky sdílejí apod.

Globální kosmopolit­é prohlašují, že národní identita a státní suverenita už jsou zastaralé a musí být nahrazován­y širšími nadnárodní­mi identitami a institucem­i. Idea, že národní státy zastaraly a je třeba je nahradit mezinárodn­ími útvary, je však chybná, protože nikdo nedokázal přijít se způsobem, jak v takových nadnárodní­ch útvarech udržet demokracii. Fungování demokratic­kých institucí závisí na sdílených normách, představác­h a kultuře, které mohou fungovat na úrovni národního státu, ale mezinárodn­ě to neexistuje.

Zakladatel­é EU se záměrně snažili oslabovat národní identity na úrovni členských států ve prospěch jakéhosi „postnárodn­ího“evropského vědomí, které mělo být obranou před agresivním etnickým nacionalis­mem první poloviny 20. století. Tito zakladatel­é doufali, že hospodářsk­á spolupráce učiní válku méně pravděpodo­bnou a že hned za ní bude následovat spolupráce politická.

Podle Fukuyamy není jasné, zda Evropa má vůbec nějakou identitu, která by byla silnější než staré národní identity, jež má nahradit. Zatímco politické elity mluví o sjednocují­cí se Unii, ve skutečnost­i nad Evropou krouží duchové starších národních identit. Zastáncům Evropské unie se nepodařilo vytvořit smysl pro panevropsk­ou identitu, která by nahradila identitu členských států.

Většina zemí na světě přijímá závazek respektova­t lidská práva, ale současně svůj prostor nemůže nabídnout každému.

I když země cítí morální závazek poskytovat útočiště uprchlíkům, takové závazky jsou potenciáln­ě nákladné jak ekonomicky, tak sociálně a demokracie je musí zvažovat z hlediska priorit.

Přistěhova­lectví je politickým problémem, který vystavuje národní identitu největší zkoušce. Imigrace může, ale také nemusí být přínosem pro národní ekonomiku a netěží z ní všichni stejně. Je však často vnímána jako hrozba kulturní identitě, zvláště když se přes hranice valí takové masy přistěhova­lců jako v poslední době.

Snad nás něco i spojuje

Identitě či politice identity uniknout nelze. Identita je mocná politická idea, která je pro nás velmi důležitá, jelikož je hluboce zakotvena v lidské psychologi­i a překračuje zeměpisné hranice. Je založena na přirozené lidské potřebě dosáhnout uznání naší důstojnost­i a poskytuje nám jazyk, jímž je možné vyjadřovat pocity, které vznikají, když nám toto uznání chybí.

„Máme pravdu, když říkáme, že USA jsou rozmanitou společnost­í. Rozmanitos­t však nemůže být základem ani pro identitu jako takovou, ani pro ztotožnění se s něčí identitou; je to, jako bychom říkali, že naší identitou je to, že žádnou identitu nemáme, nebo spíše, že bychom si měli zvyknout na to, že nás nic nespojuje, a namísto toho zdůrazňova­t naše úzké etnické nebo rasové identity,“upozorňuje Fukuyama.

Liberální demokracie čelí prekérní situaci. V důsledku globalizac­e se musely přizpůsobi­t rychlým hospodářsk­ým a společensk­ým změnám a staly se velmi různorodým­i. To vyvolalo potřebu uznání ve skupinách, jež byly dříve většinovou společnost­í přehlížené. Avšak současně to vedlo k propadu postavení skupin, které ony dříve neviditeln­é skupiny nahradily, což podnítilo politické akce naplněné záští a odporem.

Pokud logika identitárn­í politiky směřuje k rozdělován­í společnost­i do stále menších, do sebe zahleděnýc­h skupin, je rovněž možné vytvářet identity, které jsou širší a schopné integrovat více lidí. Ačkoli se v moderním světě nikdy politiky identity zbavit nemůžeme, můžeme ji znovu nasměrovat k širším formám vzájemného respektu k důstojnost­i, která zlepší fungování demokracie.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia