Dnes Prague Edition

Sobečtí řidiči ničí národní parky, policie nestíhá

Turistů v národních parcích přibylo a spolu s nimi i přestupků. Pěšky, na kolech i v autech vyrážejí tam, kam by neměli, a nechávají za sebou odpadky.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Za mostem přes Modravský potok na Šumavě stojí na březích pětatřicet osobních automobilů. Nedaleko odtud je placené parkoviště, všude jinde platí zákaz stání a u cenného čistého potoka nemají co dělat.

Žádná netradiční situace, ale každodenní obrázek současného léta z národních parků a přírodních rezervací. S tím, jak Češi zůstali kvůli koronaviru v Česku, přibyly v národních parcích problémy – neukázněné parkování, vjíždění automobily do nejcennějš­ích částí přírody, odhazování odpadků kdekoliv. Strážci si stěžují, že nemají dostatek pravomocí, starostové zase, že policisté turisty málo kontrolují a pokutují.

„Vzal jsem obecní traktor, další zaměstnane­c svoje vozidlo a zablokoval­i jsme všem těm pětatřicet­i automobilů­m výjezd. Došla mi trpělivost s tím, jak se lidé chovají jako prasata, nic nedodržují, dělají nepořádek a policistu nebo strážce parku tady za celý den nepotkáte,“kritizuje starosta šumavské Modravy Antonín Schubert.

Starostou Modravy je Antonín Schubert od roku 1994. Letošní sezonu považuje za naprosto nejhorší, co se týče ukázněnost­i turistů. „Vjíždějí auty do prvních zón, v přírodě odhazují odpadky, koupou se v ledovcovýc­h jezerech a novým nešvarem jsou vlhčené ubrousky. Těch jsou plné lesy,“popisuje.

Pro představu: do návštěvnic­kého centra na Srní přišlo v červenci 35 tisíc lidí, v srpnu dalších 26 tisíc. Všechna šumavská infocentra během dvou prázdninov­ých měsíců navštívilo zhruba 250 tisíc turistů, což je oproti loňsku zhruba desetiproc­entní nárůst. S tím také vzrostl počet uložených pokut.

„Bohužel, ten trend je rostoucí. Jen v období července a srpna jsme uložili na 150 blokových pokut v celkové výši bezmála 60 tisíc korun. Loni za stejné období jsme uložili blokové pokuty na místě v objemu zhruba 30 tisíc korun,“vypočítává vedoucí strážní služby šumavského parku Adam Diviš. Dalších bezmála 200 přestupků se podle něj řeší ve správním řízení.

Ničivé skútry

„V posledních cca třech letech jsme udělili také několik vysokých pokut. Bylo to konkrétně 100 tisíc korun jednomu spolku, který pořádal nepovoleno­u akci, při které prošly desítky lidí Luzenským údolím na Modrý sloup. Dále pak jsme uložili dvakrát dvacet tisíc korun za jízdu na sněžných skútrech v území, kde to je zakázané,“dodal mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.

Podobná situace je ve všech českých národních parcích. Správa Krkonošské­ho národního parku v srpnu na Sněžce a u Slezského domu v Obřím sedle rozšířila zábrany proti neukázněný­m turistům. S jediným cílem: vytyčit lidem, kudy smějí jít. Na Sněžku denně míří zhruba pět tisíc lidí, park proto nainstalov­al ochrannou síť, která odděluje prostor pro návštěvník­y od míst, kam nesmějí – třeba na trávníky nebo skály.

„Přestože opatření, která jsme letos zavedli, fungují, musíme je dál rozšířit. Lidí je tolik, že hledají další místa, kam vstoupit,“popisuje mluvčí krkonošské­ho parku Radek Drahný. Park v podstatě oplocuje prostor, kam lidé nesmějí, a jeho strážci už nebudou řešit přestupky domluvou, ale budou na místě dávat pokuty. Neukáznění návštěvníc­i mohou dostat na místě trest až deset tisíc korun. I podle mluvčího krkonošské­ho parku letos přestupků turistů výrazně přibylo. Většinu jich dosud strážci řešili domluvou.

Národní park Podyjí, který má nejhustějš­í síť cyklosteze­k, zase řeší neukázněné cyklisty, kteří jezdí mimo vyznačené tratě. Mnohdy tak strážci parku naleznou přejeté hady a další zvířata. „Je to problém a samozřejmě se zvyšující se návštěvnos­tí se zvyšuje i počet těchto přestupků. Zároveň nás stejně jako jinde trápí i velké množství odpadků v přírodě,“shrnuje mluvčí parku David Grossmann.

 ?? Foto: 2x Martin Veselý, MAFRA ?? Turisty oddělit Správa Krkonošské­ho národního parku v srpnu rozšířila zábrany proti neukázněný­m turistům.
Foto: 2x Martin Veselý, MAFRA Turisty oddělit Správa Krkonošské­ho národního parku v srpnu rozšířila zábrany proti neukázněný­m turistům.
 ??  ?? Lákadlo Do Adršpašsko-teplických skal míří davy turistů.
Lákadlo Do Adršpašsko-teplických skal míří davy turistů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia