Dnes Prague Edition

Německo a Slovensko zvažují pro Česko karanténu

Počty nakažených koronavire­m rostou v České republice výrazně rychleji než v sousedních zemích. Nejlépe jsou na tom Němci a Poláci

- — Karolina Bulisová

Případů koronaviru přibývá i u našich sousedů. Jenže pomaleji. Zatímco Česko evidovalo na jeden milion obyvatel ke čtvrtku 63,6 nového případu, Německo a Polsko se drží na pouhých 16. Rakousko má na milion obyvatel 45,4 nově nakaženého a Slováci 22.

České číslo přitom není vyšší kvůli tomu, že by se u nás testovalo více než jinde. V úterý otestovaly české laboratoře 825 lidí z milionu, Němci 1 878 vzorků na milion obyvatel. A podobně si vedou i Rakušané,

otestovali 1 404 lidí z milionu. Hůř jsou na tom na Slovensku a v Polsku, kde se pohybují kolem 500 testů za den na milion obyvatel.

Hlavně Německo se má vzhledem k vysokým českým číslům na pozoru. Nyní dokonce zvažuje, že by Češi z Prahy, případně z celé republiky museli po příjezdu do Německa do pětidenní karantény.

O možnosti zavést karanténu pro Čechy mluvil včera náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. „Zvažují (Němci), že by buď celou Českou republiku nebo Prahu dali do režimu, kdy by byla potřeba pětidenní karanténa, případně v kombinaci s testem,“řekl.

O otázce Prahy chtěl včera s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) mluvit německý velvyslane­c Christoph Israng. Jenže mu to nevyšlo. „Chápu, že je na služební cestě. Skutečnost, že nebyl některý z jeho zástupců ochotný se se mnou telefonick­y spojit, nám však práci neusnadňuj­e,“postěžoval si na Twitteru. Mluvčí magistrátu Vít

Hofman na dotaz iDNES.cz uvedl, že o žádném pokusu o kontakt z velvyslanc­ovy strany neví.

Podle německé diplomacie se však Česko ještě nedostalo na hranici pro zařazení na seznam rizikových zemí. Tam patří oblasti s více než 50 nakaženými na sto tisíc obyvatel sedm dní v řadě.

Opatření u sousedů

Zařazení Česka mezi červené, tedy nejrizikov­ější země nevyloučil včera ani slovenský ministr zdravotnic­tví Marek Krajčí. Češi by pak museli do desetidenn­í karantény.

Proč čísla v Česku rostou rychleji než například v Německu, není jasné. Roli hrají zřejmě i rozdílná nařízení.

Po celém Německu musí lidé nosit roušky v hromadné dopravě a v obchodech, akce pro větší skupiny lidí jsou do konce roku zrušené. Zároveň spolková vláda odsouhlasi­la padesátieu­rovou pokutu pro ty, kdo roušky nosit nebudou. Jedinou výjimkou je Sasko-Anhaltsko.

Němci v boji proti koronaviru využívají i aplikaci Corona-Warn App. Obdoba české eRoušky je dobrovolná a funguje na podobném principu. Aktuálně ji používá skoro 18 milionů Němců.

Podobná opatření jako v Německu platí i v Rakousku. Roušky jsou nutné i na úřadech nebo v kadeřnictv­í a všude tam, kde není možné dodržet rozestup větší než metr. I Rakušané mají svoji trasovací aplikaci – Stopp Corona od Červeného kříže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia