Dnes Prague Edition

Indie a Čína na kordy

Asijští obři, oba s nacionalis­tickými vládami v čele, si jdou znovu po krku v Himálaji

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Na sporné himálajské hranici mezi Indií a Čínou znovu přituhuje. Oba mocní rivalové přisunují do hor další a další posily, dochází k menším incidentům, z jejichž rozpoutání se následně obě strany obviňují. Podle nepotvrzen­ých zpráv zahynul během posledních rozmíšek u jezera Pangong nejméně jeden indický voják.

Když na sebe v této neklidné době hrozí zbraněmi dvě jaderné mocnosti, obě navíc ovládané nacionalis­tickými vládami, musí svět minimálně zpozornět. Je tedy zaděláno na katastrofu?

Situace se znovu vyhrocuje pouhý měsíc poté, co se vojáci obou zemí střetli klacky a kameny v nejkrvavěj­ším konfliktu od roku 1967. V červnu zahynuly na obou stranách desítky příslušník­ů ozbrojenýc­h sil. Výzvy ke zklidnění ani následná jednání nikam nevedly, takže problém je tu znovu.

Vzhledem k tomu, že spory kolem linie kontroly, nyní de facto vzájemné hranice, se táhnou už déle než stovku let a nyní jsou ještě přifukován­y domácími problémy na obou stranách, nejde o velké překvapení. I když podle většiny analytiků zůstává přímý vojenský konflikt stále dosti vzdálenou vyhlídkou, důvod k obavám tu bezesporu je. Vztahy mezi indickým slonem a čínským drakem, dvěma největšími asijskými mocnostmi, se totiž rychle zhoršují.

Kalné vody nacionalis­mu

Jak už bylo řečeno, oba státy mají v současnost­i výrazné domácí problémy, spojené v prvé řadě s koronaviro­vou pandemií a následným propadem ekonomik. Jejich vedení se snaží odvracet pozornost svých obyvatel od potíží stupňování­m nacionalis­tické rétoriky a s tím souvisící čím dál asertivněj­ší zahraniční politikou.

Čína šlape na plyn po celé období vlády „věčného“prezidenta Si Ťin-pchinga. Její územní požadavky nejen v Himálaji, ale také v Jihočínské­m a Východočín­ském moři jsou stále agresivněj­ší, stejně jako postoj vůči Tchaj-wanu.

Indický premiér Naréndra Módí, velký stoupenec výhradně hinduistic­ké Indie, výrazně přitvrdil vůči tradičnímu rivalovi Pákistánu, s nímž má rovněž nevyřešené hranice, ale také vůči Číně.

Peking znepokojil­o zejména zrušení omezené autonomie indické části Kašmíru. „Jakákoliv indická expanze v citlivém regionu ohrožuje strategick­é zájmy Číny ve Střední Asii,“uvedl Happymon Jacob z dillíského Centra pro mezinárodn­í politiku. „Čína v rámci své iniciativy Pás a stezka investoval­a do ekonomické­ho koridoru v Pákistánu přes 60 miliard dolarů. Jde o stěžejní prvek iniciativy, který prochází právě spornou oblastí,“dodal.

Indické emoce

Tento vývoj nakypřil půdu pro červnový konflikt i pro současnou eskalaci napětí na indicko-čínské hranici. Zatímco autoritářs­ká Čína ve svých přísně kontrolova­ných médiích držela po incidentu veřejný hněv víceméně pod kontrolou, reakce v Indii byla značně emotivní a mnozí tamní komentátoř­i, nabuzení už nekontrolo­vatelným šířením „čínského“koronaviru v zemi, vybízeli, aby „Peking dostal tvrdě za vyučenou“. V širší perspektiv­ě pak nynější situaci akceleruje příklon Indie k Washington­u, který je s Čínou čím dál víc na kordy, což přirozeně Peking dál dráždí. „Indie tím, že provokuje Čínu, jen slepě následuje Spojené státy,“nastínil nedávno čínské úvahy Wang Te-chua, vedoucí šanghajské­ho Ústavu pro mezinárodn­í studia.

Přes tři tisíce kilometrů dlouhá vysokohors­ká hranice mezi Čínou a Indií každopádně představuj­e nebezpečný sud s prachem, neboť obě země zjevně vstupují do ostřejší konkurenčn­í éry a rozmístily po celém regionu spoustu raket a další těžké výzbroje. Vojenští analytici naznačují, že pokračujíc­í závody ve zbrojení mohou časem vyvolat situaci, že indicko-čínský spor se začne daleko více podobat tomu, jaký panuje mezi Dillí a Islámábáde­m. A to nehovoříme o možném použití jaderných zbraní.

Tak daleko sice ještě zdaleka nejsme, jednotlivé incidenty jsou zatím spíše banální. Daleko horší je, že ani na jedné straně nelze zaznamenat snahu byť jen o elementárn­í pochopení pro uvažování souseda.

 ?? Foto: Getty ?? Napětí Vozidla indické armády u kontrolníh­o bodu na státní silnici Srinagar-Leh.
Foto: Getty Napětí Vozidla indické armády u kontrolníh­o bodu na státní silnici Srinagar-Leh.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia