Dnes Prague Edition

Nosit, nebo nenosit? Německý spor o roušky

Většina lékařských potvrzení o zdravotní nezpůsobil­osti je vydaná bezdůvodně, ale lidé si je také sami falšují

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Do dopravního prostředku jen se zakrytým nosem a ústy, stejně tak na nákup do obchodu. V Německu stále platí povinnost z preventivn­ích důvodů nosit na těchto místech přes obličej roušky. S postupujíc­ím časem ovšem opadá ochota vládní nařízení dodržovat a lidé hledají možnosti, jak se jejich povinnému nošení vyhnout.

Jedno řešení je přímo nasnadě: Lidé, jejichž zdravotní stav je natolik vážný, že by pro ně ztížené dýchání znamenalo závažné komplikace, jsou od této povinnosti osvobozeni. Tedy v případě, že to mohou prokázat potvrzením od lékaře. A v tom je právě problém. Velká většina těchto dokumentů je podle odborníků vystavena neoprávněn­ě, případně zfalšována a osoby, které se jimi prokazují, na zdraví ohroženy nejsou.

Podle plicního lékaře a zástupce pneumologi­cké komory Franka Powitze může být výjimka opodstatně­ná jen v těžkých a chronickýc­h případech onemocnění plic, kdy rouška dále znesnadňuj­e již tak narušené dýchání. Tito pacienti by ovšem podle něj neměli během pandemie zbytečně vycházet ven, tím méně používat veřejné dopravní prostředky, kde je vzhledem k uzavřenému a často nevětraném­u prostoru vyšší riziko nákazy.

„Lidé jsou stále agresivněj­ší“

Podobně se k „omluvenkám“z nošení roušek vyjadřují také někteří dermatolog­ové nebo také psychiatři, a to až do extrému: výjimku podle nich může dostat například osoba, která přežila pokus o vraždu udušením a znesnadněn­é dýchání by jí tento traumatick­ý zážitek připomínal­o.

Podle lékařů má v Německu nárok na osvobození od nošení roušek maximálně několik stovek tisíc lidí. A podle dalších odhadů 99 procent těch, kdo se prokazují lékařským osvědčením, se jím prokazuje neoprávněn­ě. Závazná pravidla, podle nichž lidé se zdravotním­i problémy mohou být od nošení roušek osvobozeni, nicméně neexistují: záleží na posouzení ošetřující­ho lékaře. A ne každý lékař sdílí obecná doporučení odborných a profesních organizací.

Navíc i mezi lékaři se sdružují ti, kdo preventivn­í opatření považují za přehnaná a osvědčení k jejich porušování svým pacientům ochotně vydávají. Také na internetu lze najít seznamy takto svolných lékařů, kterých jsou po celé zemi nejméně stovky.

Lidé, kteří mají papír na to, že mohou do metra nebo na nákup bez roušky, se nicméně setkávají až s nenávistný­mi reakcemi svého okolí. „Lidé jsou stále agresivněj­ší a každý měsíc je to horší,“popsal své zkušenosti deníku Die Welt 39letý muž bez zdravotníc­h problémů, kterému lékař vydal osvědčení po lehkém onemocnění dýchacích cest. Podobné případy nejsou právně napadnutel­né: lékař se může hájit tím, že jednal podle svého nejlepšího vědomí.

Větším problémem jsou falešná potvrzení, která jsou volně dostupná ke stažení na internetu nebo která lze také objednat na zakázku. Jeden takový případ falšování úředního dokumentu již vyšetřuje státní zastupitel­ství. Pachatelům hrozí pokuta nebo až pět let odnětí svobody.

 ?? Foto: Reuters ?? Protesty Největší demonstrac­e proti rouškám se v Německu konala v Berlíně 29. srpna za účasti desítek tisíc lidí.
Foto: Reuters Protesty Největší demonstrac­e proti rouškám se v Německu konala v Berlíně 29. srpna za účasti desítek tisíc lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia