Dnes Prague Edition

Prezidentk­a Čaputová: Slovensko není mafiánský stát

- Důkazů bylo málo

Slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová se neztotožňu­je s tvrzením německého deníku Die Welt, který kvůli osvobození kontroverz­ního podnikatel­e Mariana Kočnera v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka nazval Slovensko mafiánským státem. Čtvrteční verdikt soudu je podle Čaputové jiný, než lidé na Slovensku očekávali, je však třeba ho respektova­t.

„Můžeme mít jiné právní názory, ale rozhodnutí soudu je hodné respektu,“řekla po včerejší neformální schůzce s premiérem Igorem Matovičem a předsedou parlamentu Borisem Kollárem prezidentk­a, která před vstupem do politiky sama byla právničkou. Připomněla, že jde teprve o rozsudek soudu první instance a že „na druhém stupni to může dopadnout úplně jinak“.

„Jsme země, kde se občas objeví mafiánské praktiky, ale podle mého názoru nejsme mafiánským státem,“zdůraznila Čaputová v reakci na článek v Die Welt, jehož autor nazval rozsudek v případě vraždy Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové za skandální.

Prezidentk­a uznala, že je skutečnost­í, že Slovensko čelí odhalení týkajícímu se například korupce na vysokých místech včetně justice. Dodala,

že je dobře, že se tak děje, že se takové případy vyšetřují, a věří, že bude vyvozena zodpovědno­st.

Specializo­vaný trestní soud, který sídlí v Pezinku u Bratislavy, svůj čtvrteční verdikt odůvodnil tím, že nebyl předložen žádný přímý důkaz, který by Kočnera z objednávky Kuciakovy vraždy usvědčoval. Obžaloby zprostil i Alenu Zsuzsovou, jež podle žalobce zločin zprostředk­ovala. Do vězení tak na 25 let poslal pouze Tomáše Szabóa, který byl podle žalobce vrahovým pomocníkem a kterému senát uložil 25 let vězení.

Kočner dostal jen peněžitý trest za nedovolené ozbrojován­í. Prokurátor proti rozsudku podá odvolání, nejsledova­nějším případem v novodobých dějinách Slovenska se tak bude zabývat Nejvyšší soud. (ČTK)

Můžeme mít jiné právní názory, ale rozhodnutí soudu je hodné respektu.

 ?? Foto: Getty ?? Nic nekončí Prezidentk­a zdůrazňuje, že verdikt je nutné respektova­t.
Foto: Getty Nic nekončí Prezidentk­a zdůrazňuje, že verdikt je nutné respektova­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia