Dnes Prague Edition

Žáby, mimikry a octové chipsy

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Právě před týdnem jsme v Zoo Praha zahájili v pořadí již druhou výstavu pralesniče­k neboli „šípových žab“. Připravil ji opět Jan Thuma a zaměřuje se především na různé formy – „morfy“– pralesniče­k, které, ač patří k témuž druhu, liší se svým zbarvením natolik, že byly až do provedení analýz DNA považovány za druhy naprosto rozdílné.

Zajímavým protipólem tohoto leitmotivu výstavy jsou dvě terária, která naopak představuj­í dvojici téměř identicky černo-oranžově zbarvených žabek. Jde přitom o dva druhy: pralesničk­u Summersovu a pralesničk­u klamavou, vědeckým jménem Ranitomeya imitator.

Je opravdu překvapivé, jak podobné jsou si žabky v obou teráriích. Jinými slovy, jak zdařile pralesničk­a klamavá napodobuje pralesničk­u Summersovu. Přitom tahle „imitátorka“se stejnou věrností dokázala převzít zbarvení ještě dalších druhů pralesniče­k! Jako by disponoval­a mnoholičný­m lektvarem… Což ale hned uvedu na pravou míru: své zbarvení samozřejmě nemění jako Harry Potter na základě okamžité potřeby; populace pralesniče­k klamavých je získávají v dlouhodobé­m procesu přírodního výběru.

Asi nikoho nepřekvapí, že výborně maskovaná – nebo spíš „přestrojen­á“– pralesničk­a klamavá dlouho unikala pozornosti. Popsána byla až v 80. letech minulého století a postupně se pak rozšiřoval­a škála druhů, o nichž bylo zjišťováno, že je pralesničk­a klamavá napodobuje. Vzhledem k tomu, že je také jedovatá, můžeme hovořit o tzv. müllerovsk­ém mimikry. V jejich případě – na rozdíl od známějšího batesovské­ho mimikry, kdy neškodný druh napodobuje jiný, nebezpečný druh a odrazuje tím potenciáln­í nepřátele – mají téměř stejná výstražná zbarvení dva či více nebezpečný­ch druhů.

Nabízí se pochopitel­ně otázka, k čemu je takové mimikry dobré. Odpověď se zdá až překvapivě jednoduchá. Mládě predátora se nejprve učí, jakou kořist nelovit. Musí získat negativní zkušenost a ukořistit dejme tomu žabku. Když tuto zkušenost získá na jedinci, který reprezentu­je dva druhy, ztráty pro každý z těchto druhů jsou – za předpoklad­u jejich zhruba stejné početnosti – jenom poloviční. A to je pro ně pochopitel­ně výhodné.

Mimochodem, v souvislost­i s müllerovsk­ým mimikry jsem četl i přirovnání ze světa byznysu. Když badatelé ve Velké Británii srovnali, jak jsou v různých řetězcích supermarke­tů baleny bramborové lupínky, zjistili, že solené jsou v červených, octové v modrých a sýrovo-cibulové v zelených obalech. A to nezávisle na firmě. „Evolučně“se tak sjednotila barevnost obalů, aby zaneprázdn­ění zákazníci byli na první pohled informován­i o obsahu. (Ano, modrým octovým bych se vyhnul stejně spolehlivě jako zkušený predátor jedovaté pralesničc­e.)

To jsem se ale od naší výstavy dostal už hodně daleko… Přijďte se podívat!

 ?? Foto: Vít Lukáš ?? Müllerovsk­é mimikry Vlevo pralesničk­a Summersova a vpravo pralesničk­a klamavá, která ji napodobuje.
Foto: Vít Lukáš Müllerovsk­é mimikry Vlevo pralesničk­a Summersova a vpravo pralesničk­a klamavá, která ji napodobuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia