Dnes Prague Edition

Neonová krása kapely The Erasure

Britská dvojice Erasure opět vyučuje, jak má vypadat prvotřídní syntezátor­ový pop.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Mám rád žánrové filmy, když fungují. A nesnáším je, když nefungují. Tak pravil renomovaný americký kritik Roger Ebert. S jeho slovy se zcela ztotožňuji a vytanula mi na mysli při poslechu nového alba Erasure, nazvaného The Neon. Dovolte parafrázi – mám rád popové desky, když fungují. A nesnáším je, když nefungují. A noví Erasure fungují jedinečně.

Život po Depeche Mode

Jakmile se rozezní refrén úvodní Hey Now (Think In Got A Feeling), jsme doma. Tady je dobře všem milovníkům syntezátor­ového popu. Šlapající sloka připraví scénu pro krásný zpěvný refrén, který krom zdánlivě obyčejné a přesto tak potřebné radosti ze života křičí do světa, co víme už dávno. Vince Clarke má neuvěřitel­ný dar přijít s melodií prostou, ale přitom dokonale zpěvnou a chytlavou, která navíc roste s každým dalším poslechem a nemá šanci se zprotivit.

Donekonečn­a se můžeme dohadovat, co by se stalo, kdyby po vydání debutového alba Speak & Spell kapely Depeche Mode setrval v jejích řadách, ale nač takové spekulace. V duu se zpěvákem Andym Bellem mu to sluší náramně a hudebně je to už mnoho let vysoká škola.

Pravda, Erasure nikdy nebyli vizionářšt­í jako New Order nebo suše sarkastičt­í jako Pet Shop Boys, ale vysokou hudební úroveň si dokázali udržet dodnes. The Neon je toho zářným příkladem. Únava či opotřebová­ní materiálu nehrozí, opět je to křišťálově čistá potěcha. Na zmíněný otvírák Hey Now, který si budete zaručeně prozpěvova­t už po premiérové­m poslechu, navazuje rovněž výborná skladba Nerves Of Steel, hitovka v nejlepší tradici Erasure. Hattrick dokončuje Fallen Angel, u jehož refrénu vaše srdce roztaje. Bije-li v popovém rytmu, nic lepšího letos nezaslechn­ete.

Skvosty jen tak mimochodem

Spanilá jízda pokračuje písničkou No Point In Tripping, u níž zas a znovu žasnete nad Clarkeovým přirozeným skladatels­kým talentem. Pár tónů, nic okázalého, a pod rukama jaksi mimochodem vyroste skvost. Ve chvíli, kdy máte pocit, že už o téhle skladbě víte první poslední, přijde Clarke s nečekanou mezihrou a zcela novou variací na ústřední melodický motiv.

Přesně tohle je aspekt, který Erasure

odděluje od prefabriko­vaných honičů lajků na Instagramu, otevírajíc­ích ústa na pokyn bossů vydavatels­kých firem. Vince Clarke a Andy Bell s každou další skladbou na The Neon předvádějí, jak dělat pop na velmi vysoké úrovni.

Příliš sladký dezert

Zbytek recenze by se mohl klidně nést v pozvolném doznívání chvalozpěv­ů jen s několika dílčími výhradami. Třeba že klávesové rejstříky v jinak výborné Tower Of Love tu a tam evokují devadesátk­ový europop.

V rámci objektivit­y je také možno připustit, že v závěru desce přece jen trochu dochází dech. Po úvodní hostině s mnoha předkrmy, hlavními chody a luxusními zákusky jede chvost alba už přece jen trochu na setrvačník. Stále jde o nadstandar­dní materiál – co by třeba za takovou Diamons Lies dali snaživci, kterým nebylo dáno.

Rovněž Careful What I try To Do tak nějak opakuje, co již bylo vyřčeno, ale znovu – neznechutí a pořád jde o nadprůměr.

A závěrečná Kid You’re Not Alone je možná až moc sladkou tečkou na závěr, nicméně i to k Erasure patří. Jako celek je nicméně The Neon melodická fantazie.

 ?? Foto: archiv kapely ?? Melodická fantazie Dvojice Andy Bell (vlevo) a Vince Clarke předvádí, jak se dá dělat pop na vysoké úrovni.
Foto: archiv kapely Melodická fantazie Dvojice Andy Bell (vlevo) a Vince Clarke předvádí, jak se dá dělat pop na vysoké úrovni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia