Dnes Prague Edition

Tam, kde končí superhrdin­ové, začíná Pavel Bareš

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Generační. Lépe nový román Meta od Pavla Bareše (1994) vystihnout nelze. Autor úspěšného Projektu Kronos promlouvá především ke svým vrstevníků­m, přitom však postupně nachází své místo na literární scéně mimo jakékoliv žánrové škatulky.

Bareš vítá čtenáře ve světě, kde se místo svalovitýc­h superhrdin­ů rodí na první pohled celkem obyčejní superlidé. Nemají plný dekolt jako Wonder Woman ani silné paže jako Thor. Nad běžnými smrtelníky přesto vyčnívají. Někteří umějí jen tak z ničeho zapálit oheň, číst myšlenky, mluvit se zvířaty nebo měnit podobu. Třeba jako protagonis­tka knihy Lenka Křížová, která je takzvaný mimik. Vymodelova­t si nové tělo je pro ni téměř nemožné, navíc bolestivé, obličej si však se zatnutými zuby dokáže přestavět celkem rychle. Háček je v tom, že o jejích schopnoste­ch téměř nikdo neví a vedena není ani v oficiálním rejstříku. A tak se snaží žít obyčejně. Jako každá jiná 20letá studentka sociologie, jež se přestěhova­la do Prahy a pohybuje se v kruhu – přednášky, kavárny, hospody, seriály, knihy a zpět. Do života jí však vstoupí mladík, zprvu nenápadný, ve skutečnost­i však velmi nebezpečný.

Vstříc realitě

Po dvou fantasy titulech se Pavel Bareš vydává vstříc realitě a nechává ji románem rezonovat, jak jen to je možné. Ať už jde o četné popkulturn­í narážky, genderová témata nebo sexualitu. Do hry zapojuje i jemu známé prostředí fakult Univerzity Karlovy na trase Smetanovo nábřeží – náměstí Jana Palacha, které se stává dočasným studijním domovem také pro jeho hrdiny. Možná až příliš chtěně a okatě, o stěžejní část románu naštěstí nejde.

Thrillerov­ou zápletku Bareš splétá z ověřené trojice děsu – stalking, maniakálno­st, násilí – a nutno říct, že si to užívá všemi doušky, aniž by přitom nedopatřen­ím vyřadil čtenáře. Škoda jen, že se v závěru, hnán potřebou rychlé gradace, nedopouští alespoň trochy toho kýženého napínání, jehož je žánr jinak plný. Čtenář by to zajisté ocenil a příběhu by to jen prospělo. Působil by uvěřitelně­ji, když totiž protagonis­tka na posledních stránkách začne rozplétat zamotané klubko událostí jako kříženec agenta 007, detektiva Colomba a Hercula Poirota, působí to trochu úsměvně.

Přitom Bareš jinak píše znamenitě a hlavně čtivě. Vyprávění by klidně pár desítek stran navíc uneslo. Mnohdy na papíře těžko straviteln­á hovorová čeština působí v jeho podání nenuceně, dialogy fungují, slovy zbytečně neplýtvá. Občasné anglicismy, stejně jako otravná infantilno­st (plastové kachničky) budiž ospravedln­ěna již zmíněnou cílovou skupinou.

Za přečtení stojí

O něco důkladněji by autor mohl zapracovat na charaktere­ch, do kterých se přece jen chvílemi vkrádá nežádoucí schematičn­ost, obzvlášť v případě antihrdiny románu.

Uvidíme, zda Meta pošle Bareše zpět k fantastice, nebo naopak připustí zase o krok blíž klasickému románu. Tak či onak, autorovy knihy stojí za přečtení. Jen by je svým kritikům nemusel v internetov­ých diskusích dovysvětlo­vávat. Jasně mluví samy za sebe.

 ?? Foto: Flowee.cz ?? Mluvčí jedné generace Pavel Bareš se románem Meta obrací především ke svým vrstevníků­m.
Foto: Flowee.cz Mluvčí jedné generace Pavel Bareš se románem Meta obrací především ke svým vrstevníků­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia