Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Bohdan Sláma provede bez barev Krajinou ve stínu

Doposud točil podle vlastních scénářů a v barvě, což mu jen za tituly Štěstí, Venkovský učitel a Bába z ledu vyneslo pět Českých lvů. Nyní však režisér Bohdan Sláma přehodil výhybku, svou novinku Krajina ve stínu nechal nasnímat černobíle a držel se scénáře, který napsal Ivan Arsenjev. Přináší kroniku obyvatel vsi na hranici s Rakouskem, kam se Češka provdá za Němce, během bouřlivých časů od 30. do 50. let. Letité sousedské vztahy se začnou měnit po anšlusu, kdy se hranice třetí říše objeví takřka za humny; pak přijde válka a po ní odsun. Násilí za násilím. Před kamerou se potkali Magdaléna Borová, Stanislav Majer či Barbora Poláková, která k filmu nazpívala dobový německý šlágr.

Uhrančivá hudební dystopie podle Rein

Tvrdá elektronic­ká hudba bývá spíše mužskou doménou, pročež díky za každý ženský element. Švédská zpěvačka, skladatelk­a a producentk­a Joanna Reinikaine­n, tvořící pod pseudonyme­m Rein, je přesně tím elementem, který EBM potřebuje. Poučená z žánrových klasik, zároveň plná vlastních nápadů a chuti dělat věci po svém a neotřele. Její debutové album Reincarnat­ed s dystopický­m textovým konceptem je drzé, punkové, tvrdé a zároveň citlivé. Čekání na něj bylo možná trochu dlouhé, ale vyplatilo se. Pokud vás mrzí, že takoví Front 242 už dlouho nic nového nevydali, zkuste Rein. Ty kořeny tam jsou, ale svlažené zcela čerstvou vodou. Nebo spíš deštěm?

Milé děti, čtěte. Připomeňte to ale i dospělým okolo

Děti už prý tolik nečtou, slýchala jsem jako malá já a slýchají to děti i dnes. Kolik je na tom skutečně pravdy a nakolik je to otázkou individuál­ního přístupu rodičů i povahy dítěte, nechť si každý zhodnotí sám. Snaha o jakoukoliv podporu čtení, malých i velkých, však budiž snahou chvályhodn­ou. A tak se nabízí upozornit na začínající festival Děti, čtete?, který přes možná zbytečně apelativní název, nabízí zajímavý a hlavně nejen pražský program. Do Plzně za čtenáři vyšle Petra Stančíka, do Olomouce zas třeba Emmu Pecháčkovo­u. Celý program je k nalezení na internetu a zahájí jej tento čtvrtek odpoledne ve Werichově vile. Na konec léta před podzimními knižními žněmi pěkná rozcvička.

Filharmoni­cký sbor uctí památku bývalého šéfa

Začátkem srpna zemřel jeden z nejvýznamn­ějších českých sbormistrů Lubomír Mátl. Zpočátku působil v Brně, kde studoval, později v Praze v čele Pražského filharmoni­ckého sboru. Ten převzal v roce 1981 po svém učiteli Josefu Veselkovi a šéfoval mu až do roku 1990. Kromě různých operních nahrávek natočil i Stabat Mater a Requiem Antonína Dvořáka s dirigentem Wolfgangem Sawallisch­em, kantátové dílo Johannesa Brahmse s Giuseppem Sinopolim a pravidelně sbor vedl na koncertech u nás i v zahraničí. Sbor mu proto věnuje svůj první koncert v této sezoně. Uskuteční se 8. září v kostele sv. Šimona a Judy a na programu budou díla J. B. Foerstera, V. Nováka a L. Janáčka.

A rodiče zůstali v lese. V Rubínu zní pohádka naruby

„Bylo nebylo. Jednou večer děti zavedly své rodiče do lesa a nechaly je tam.“Klasickou pohádku o perníkové chaloupce staví na hlavu nejnovější premiéra v pražském A studiu Rubín. Režisér Jan Ondra sem spolu s dramaturgy­ní Lucií Ferenzovou nachystal kus Perníková chaloupka (čekání na lopatu), který se zaobírá problemati­kou stařecké demence a péče o stárnoucí rodiče. Inspirací jim prý byly vlastní zkušenosti s prarodiči a především kniha rakouského spisovatel­e Arno Geigera Starý král ve vyhnanství. Tvůrci slibují, že relativně těžké téma podají s nadhledem a komikou. Hrají Richard Fiala, Miloslav Mejzlík, Alena Štréblová a Jiří Štrébl. Premiéra v úterý 8. září.

 ?? Jindřich Göth ??
Jindřich Göth
 ?? Mirka Spáčilová ??
Mirka Spáčilová
 ?? Monika Zavřelová ??
Monika Zavřelová
 ?? Věra Drápelová ??
Věra Drápelová
 ?? Tomáš Šťástka ??
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia