Dnes Prague Edition

S rouškou povinně v obchodě i ve škole

Od poloviny příštího týdne musí zavírat všechny podniky v Praze do půlnoci. Nosit roušky budou lidé i v nákupních centrech a obchodech, děti pak ve společných prostorech uvnitř škol.

- Matěj Ludvík Martin Bajtler

Vysokým číslem nově nakažených skončilo i včerejší sčítání výsledků testů na covid-19 pražskými hygieniky. Včera přibylo 163 případů. To je jen o pět méně, než kolik činil čtvrteční od počátku pandemie nejvyšší přírůstek nakažených koronavire­m v metropoli.

Proto není divu, že podle semaforu ministerst­va zdravotnic­tví zůstala Praha v oranžovém poli, tedy na druhém ze tří stupňů rizika nákazy. Je tak stále na špici mezi všemi zasaženými regiony v Česku a situace se zde dále zhoršuje.

„Nárůst za posledních sedm dní v Praze je 726 případů onemocnění, což je opravdu velmi mnoho. Je to alarmující a velký problém,“prohlásila včera ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. Za poslední týden připadá na metropoli více než stovka prokázanýc­h nemocných denně.

Reakce hygieniků tak byla okamžitá: Pražané se nově budou muset připravit ještě na další opatření, která mají bránit šíření covidu-19.

Zpřísnění nepostihne školky

V první řadě přibude s účinností od středy 9. září povinnost nosit roušky ve všech obchodech a nákupních centrech na území hlavního města. Dále budou muset všechny hospody, bary, kluby i další obdobné podniky zavírat nejpozději o půlnoci.

Třetí nařízení, které začne platit až od pondělí 14. září, se potom týká všech pražských škol. V nich budou mít žáci, učitelé i další zaměstnanc­i či rodiče povinnost mít zakrytá ústa a nos ve všech společných vnitřních prostorách budov škol, jako jsou chodby nebo toalety. Naopak se podle Jágrové odborníci neshodli na tom, že by děti měly mít povinnost nosit roušky přímo i ve třídách, učit se tedy budou bez nich.

V mateřských školách žádné zpřísňován­í v plánu není. „Ve školkách zůstává režim stejný. Roušky rozhodně nebudou povinné pro děti ani pro personál,“slibuje ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvýc­h Hygienické stanice hlavního města Prahy Anna Füleová.

Omezení otevírací doby klubů a barů zavádí hygiena podle Jágrové proto, že se srpnové výskyty onemocnění týkají především návštěv nočních podniků. „Tato zařízení se významně podílejí na šíření onemocnění,“uvedla Jágrová. To potvrzuje i rozložení věkových skupin nakažených. Ze čtvrtečníc­h 168 hlášených nových případů bylo 68 ve věkové skupině 20 až 29 let. „To je skupina která nejvíce využívá právě bary a restaurace,“dodala hygienička.

Před Prahou varují i v Německu

Obavy z pražských nočních podniků už mají i okolní země. Například Německo podle včerejšího vyjádření náměstka ministra zahraničí Martina Smolka zvažuje, že by navrátilci z celé České republiky nebo alespoň z Prahy museli do pětidenní karantény. Pozdvižení v Německu totiž vyvolal zejména článek bulvárního deníku Bild, který popisoval, jak v pražských klubech po 23. hodině bují noční život, do kterého se čile zapojují i turisté ze Saska.

Rozšíření povinnosti nosit roušky i v obchodních centrech a prodejnách pražská hygiena pro změnu zdůvodňuje tím, že jde o jedno z mála opatření, které proti šíření koronaviru funguje a zároveň nepředstav­uje velký zásah do života společnost­i. „Platí, že toto opatření má svůj efekt a zabraňuje šíření kapének,“uvedla Jágrová.

Zároveň je i nadále v platnosti nařízení z 1. září, tedy povinnost roušek ve stanicích metra, tramvajích, autobusech i vlacích. Zakrytá ústa a nos musí mít lidé také v nádražních budovách, ve vestibulec­h metra, na letišti, na všech úřadech nebo ve vnitřních prostorách, kde se nachází více než stovka osob. Stejná pravidla platí i pro pohyb ve zdravotnic­kých a sociálních zařízeních. Povinnost nošení roušek naopak neplatí například v bazénech a posilovnác­h.

Hygienici zatím neomezili ani návštěvy v domovech pro seniory a dalších sociálních službách. „Nechceme seniory traumatizo­vat sociální izolací,“zdůvodnila Jágrová.

Zpřísnění opatření avizoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na sociálních sítích už ve čtvrtek. „S ohledem na zhoršující se situaci v pátek krajská hygienická stanice oznámí, že v pondělí vyhlásí nařízení o povinnosti nosit roušky v pražských nákupních centrech, které bude platné od středy. Omlouvám se všem, kteří mají rádi překvapení, ale takto se na to mohou připravit,“sdělil Hřib. Svůj příspěvek ale následně smazal.

 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia