Dnes Prague Edition

Omezením i prací z domu restaurace utrpí ztrátu

-

PRAHA Omezení provozu v nočních hodinách, které pražským podnikům nařizují hygienici kvůli zhoršené epidemiolo­gické situaci, je pro stravovací zařízení problém. Nejvíce utrpí bary, které nebudou moci být prakticky v provozu a už nyní dlouhodobě strádají, říká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

V hlavním městě navíc mnoho firem znovu přechází na práci z domu, restaurace tak nemají příjem z obědů.

Restauraté­ři mají obavy z toho, jak se zachová Německo

Restaurace v Praze jsou nyní podle Stárka zhruba na polovině tržeb. Opravdu vážná situace by nastala, pokud by se některé další státy zachovaly stejně jako Maďarsko, které dočasně zavřelo hranice. „Problém by to byl hlavně v případě Německa, které je pro nás z hlediska příjezdů klíčové. Potíže by neměly jen restaurace, ale také hotely,“řekl Stárek.

S pražským magistráte­m se dříve podle Stárka podařily vyjednat bezplatné zábory pro zahrádky. Asociace chce vyzvat magistrát, aby byly prodloužen­y. Jednat by se mělo také o úpravě výše nájmu, která je pro mnoho podniků za současné situace těžko únosná.

Úspěšná je kampaň V Praze jako doma, primárně zaměřená na podporu ubytovacíc­h zařízení. „Lidé, kteří do Prahy přijedou, samozřejmě využívají i stravovací­ch služeb,“podotkl Stárek. Také prodloužen­í kampaně chce asociace s vedením hlavního města řešit. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia