Dnes Prague Edition

Školka, kterou bránily matky kojením, povstala

Na řadě míst metropole vstoupily děti do nového školního roku ve zvelebenýc­h budovách škol a školek. V Praze 3 je téměř nová mateřská škola. V interiéru železobeto­nového objektu využila architektk­a především dřevo.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Začal školní rok. A pro některé děti neznamenal po dlouhých prázdninác­h, kterým předcházel­a karanténa, jen setkání s kamarády. Na řadě jsou teď nové povinnosti a někde budovu školky či školy děti ani nemusely poznat. Od začátku září se mohli na některých místech žáci i předškolác­i těšit na opravené či dokonce nové budovy.

To platí například pro Prahu 3, která má nový objekt školky v Bukové. I když se bourání starého objektu v únoru 2016 neobešlo bez protestů některých rodičů a kojících matek, které protestně kojily a přivazoval­y se na zastupitel­stvech, bylo by nyní už složitější najít odpůrce nové podoby školky.

Protože je část suterénu zachovaná z původní školky postavené v 50. letech, formálně se nejednalo o demolici, ale o rekonstruk­ci. Vyšla přibližně na 100 milionů korun.

Autorkou projektu mateřské školy, ve které poběží i výuka metodou Montessori, je Diana Hocková z ateliéru STRAET Architects. Podle ní byl železobeto­nový objekt přáním investora. „Ze spolupráce s městskou částí jsem ale měla velkou radost,“říká architektk­a.

Školka je podle ní prostorná, variabilní a bez sloupů. A splňuje celou řadu pravidel, která jsou pro objekty mateřských škol závazná. „Své předpisy má jednoduše každá stavba. A kdyby projektant­i neměli žádná omezení, vznikaly by i budovy, jaké možná ani nechceme,“vysvětluje Hocková.

U projektu školky je podle ní například důležité, aby objekt splňoval přísné hygienické standardy. Jejich podoba přitom vznikla na základě letitých zkušeností z různých provozů školek. Architekti se podle Hockové dělí na dvě skupiny – jedna s předpisy nesouhlasí a vnímá je často jako překážku.

„Podle mého názoru, když je architekt šikovný, může pokaždé dojít k dobrému řešení,“říká Hocková.

Dostavby a rekonstruk­ce

Radovat se z dostavěné – rozšířené ZŠ Chodov se budou moci děti v Praze 11 v lednu příštího roku. Na investici za 136 milionů korun přispěl částečně magistrát a dalších 25 milionů si vyžádala úprava pro snížení energetick­é náročnosti stávající budovy. Ze dvou ZŠ v ulici Květnového vítězství je to ta blíže k centru a kromě jiného získá novou tělocvičnu.

Není to jediná aktuální investice Prahy 11 ve školství. „Během letošních prázdnin jsme kromě jiného na třech místech, a to v ZŠ Mendelova, ZŠ Campanus a v ZŠ Pošepného náměstí, upravovali sociální zařízení,“říká radní Prahy 11 pro oblast školství Zuzana Ujhelyiová (Piráti).

Novou učebnu pro první stupeň má také Malostrans­ká ZŠ v Praze 1. Tam získali místo díky uvolněnému bytu školníka.

Nezahálely ani další městské části včetně Prahy 8. „Namátkou: MŠ Poznaňská získala novou jižní fasádu, v MŠ Lešenská a v MŠ U Školské zahrady se rozšířilo sociální zázemí, v ZŠ Palmovka a v ZŠ Bohumila Hrabala mají nová okna,“vypočítává mluvčí městské části Martin Šalek.

Řadu oprav a rekonstruk­cí stihla dokončit také Praha 6, která se bude do některých projektů teprve pouštět. „Praha 6 intenzivně pracuje na navyšování kapacit. Připravuje­me půdní vestavby ZŠ J. A. Komenského a ZŠ E. Destinnové a ZŠ nám. Svobody 2. V plánu je i celková rekonstruk­ce včetně dvoutřídní přístavby s výtahem u MŠ Libocká a chystáme například i rozšíření ZŠ T. G. Masaryka a v ZŠ Norbertov plánujeme vybudovat chybějící venkovní sportovišt­ě,“popisuje plány Prahy 6 radní pro školství Marie Kubíková (ODS).

Prázdniny byly nabité stavebními pracemi i v Praze 10. „Již před časem jsme zpracovali podrobný plán oprav, rekonstruk­cí a výstavby budov mateřských a základních škol. Předpoklád­aný objem nákladů je více než 1,7 miliardy korun na deset let,“říká mluvčí městské části Jan Hamrník.

Žádné nové školní objekty neplánuje Praha 2, do těch stávajícíc­h městská část ročně investuje 80 až 100 milionů korun.

V Praze 7 je pro letošní školní rok zásadní dokončení první části velkého projektu vestavby nových učeben do prostoru půdy v ZŠ T. G. Masaryka na Ortenově náměstí. „Zahajujeme také provoz nově vzniklé lesní školky při MŠ U Studánky s kapacitou pro dvacet dětí,“říká mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Na pobytu dětí venku záleží také Praze 12. „ V MŠ Podsaďáček jsme nově upravili zahradu,“říká místostaro­sta Prahy 12 Jiří Fremr (ODS), který má za městskou část v gesci majetek a investice.

 ??  ?? Více prostoru pro děti Nová mateřská škola v Bukové ulici vznikla stamiliono­vou rekonstruk­cí školky, která tam stávala od 50. let. Železobeto­nová konstrukce nemá ve vzdušném interiéru žádné sloupy, to v budoucnu může usnadnit případné úpravy i pro jiný účel objektu. 2x foto: Městská část Praha 3
Více prostoru pro děti Nová mateřská škola v Bukové ulici vznikla stamiliono­vou rekonstruk­cí školky, která tam stávala od 50. let. Železobeto­nová konstrukce nemá ve vzdušném interiéru žádné sloupy, to v budoucnu může usnadnit případné úpravy i pro jiný účel objektu. 2x foto: Městská část Praha 3
 ??  ?? Interiér ze dřeva Vnitřku objektu dominuje dřevo – podle odborníků se mají děti v takovém prostoru cítit lépe.
Interiér ze dřeva Vnitřku objektu dominuje dřevo – podle odborníků se mají děti v takovém prostoru cítit lépe.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia